УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба ΑΣΧΗΜΟ: колекција безобличности аутора Звеса Констаниноса

ASXHMO_VE_1

Четврта у низу изложба у актуелној сезони излагачког програма 3М3 биће отворена 29. јуна од 19х, у Колектив галерији на отвореном (Дринчићева 20).

Кустоскиња излагачке сезоне 2019/2020-2021, под називом – “And yet it moves* – On liminal drawing issues” је др Анђелка Бнин-Бнински.

Звес Константинос је лиценцирани архитекта, који живи и ради у Атини (Грчка).

/
ΑΣΧΗΜΟ:колекција безобличности

Рад је усресређен на појмове безобличности, недоследности, ружноће и понављања;
прати оштру линију која повезује својства процеса цртања са чином градње и аномалијама градских плоха.
Цртеж је третиран као грађевински материјал.
Наслов рада позајмљен је из Грчке речи за „ружно“. Укорењен у њему је префикс „А“ који указује на одсуство и негацију речи σχήμα која значи „облик“.
Потпадањем под категорију безобличности, ствари губе име – било одржавањем велике удаљености од примитивних облика и њихових деривата, било тиме што су саставни део комплексне целине, до те мере да је било какво раздвајање или препознавање делова целине немогуће.
Оне се обично налазе између, као необични сусрети, копилад, празнине, случајности или отпатци. Чини се да сва ова својства представљају изазов архитектури, а ипак су она и саставни елементи архитектуре и грађене средине.
Успостављањем привременог савеза са непројектованим, ΑΣΧΗΜΟ се користи цртежом као алатом за френетични запис који одаје његове комуникацијске квалитете. Овај савез пружа могућност систематског ношења са безобличношћу и сусрете са њом, као материјалним и естетским стањем града, при чему се користи креативним могућностима апстраховања цртежа и доводи их до категорије изграђеног.
ΑΣΧΗΜΟ се уплиће између грађевинског материјала и декора, информишући се начинима испуњавања површина и уметношћу обраде зидова./
/текст аутора, превод/

Напомена: Поштовање препоручених епидемиолошких мера је обавезно за све посетиоце изложбе.

ASXHMO_VE_2 (1)

ASXHMO_VE_3

ASXHMO_VE_4

ASXHMO_VE_2

photo_2021-06-22_16-50-59