UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

ils 2021-page-001

ILS Innovative Learning Spaces (Inovativni prostori učenja) je naučna škola koju organizuje DADU (Department of Architecture, Design and Planning, University of Sassari) u saradnji sa Nacionalnim institutom za nuklearnu fiziku ((INFN Frascati), uz pomoć i doprinos Sardegna Ricerche u okviru projekta Scientific School 2019-2020. Naučna škola ILS, koja se održava od 2016. godine, sada je u svom petom izdanju, zahvaljujući uspehu postignutom sa međunarodnom mrežom renomiranih partnera.

Naš, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu je jedan od važnih akademskih partnera ove škole.

„Škola koja se živi“ (School to be lived) ima za cilj da osmisli školu budućnosti, pokušavajući da izbriše postojeće granice između dimenzija školskog prostora i realnog sveta, svakodnevnog života, koji karakteriše brza razmena informacija, novih tehnologija, socijalna i virtuelnim okruženjima, BIM dizajnom i energetskom održivošću.

Obrazovni cilj Naučne škole ILS je osposobiti dizajnere za obrazovna okruženja kao visoko specijalizovane ličnosti, sa specifičnim veštinama u dizajniranju i primeni novih školskih prostora, ili za adaptaciju postojećih.

Intervenisanje u dizajnu školskog prostora znači odgovorno preispitivanje uloge koju sam prostor igra u dinamici procesa učenja, kao i razmišljanje o obnovi nastavne organizacije. Preduslov će biti razmatranje artikulacije fleksibilnih, modularnih i multifunkcionalnih prostora koji se prilagođavaju subjektivnim potrebama individualnog rasta veština učenika, koji uključuju principe i materijale koji se odnose na najbolje održive prakse kao svoje sastavne elemente, koji mogu da prime nove tehnološke alate za osnažavanje realnog prostora. To zahteva posebnu obuku o svakom od gore pomenutih tehničkih, naučnih i tehnoloških aspekata, kojima se bavi i pojedinačno i, pre svega, sveobuhvatno u pogledu definisanja ukupnog opsega koordiniranih veština.

Tradicionalno, na ovoj našoj letnjoj školi učestvuju i ovogodišnji dobitnici The Pritzker Architecture Prize, Anne Lacaton and Jean-Philippe Vassal (https://www.pritzkerprize.com/laureates/anne-lacaton-and-jean-philippe-vassal)

Više o školi: https://ils2020.wixsite.com/uniss/scuola

Prijave se moraju izvršiti putem zvanične stranice: https://docs.google.com/forms/d/1BCXw_xX_0LRlMMhBdJ4qW7d4QMLHMtPgAX0qHDW_ksw/viewform?edit_requested=true

Svi zainteresovani mogu da se jave V. Prof. Zoranu Đukanoviću (http://www.arh.bg.ac.rs/?team=arh-zoran-djukanovic)

POSTER ILS 2021 inglese-page-001