УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ils 2021-page-001

ILS Innovative Learning Spaces (Иновативни простори учењa) је научна школа коју организује DADU (Department of Architecture, Design and Planning, University of Sassari) у сарадњи са Националним институтом за нуклеарну физику ((INFN Frascati), уз помоћ и допринос Sardegna Ricerche у оквиру пројекта Scientific School 2019-2020. Научна школа ILS, која се одржава од 2016. године, сада је у свом петом издању, захваљујући успеху постигнутом са међународном мрежом реномираних партнера.

Наш, Архитектонски факултет Универзитета у Београду је један од важних академских партнера ове школе.

„Школа која се живи“ (School to be lived) има за циљ да осмисли школу будућности, покушавајући да избрише постојеће границе између димензија школског простора и реалног света, свакодневног живота, који карактерише брза размена информација, нових технологија, социјална и виртуелним окружењима, БИМ дизајном и енергетском одрживошћу.

Образовни циљ Научне школе ИЛС је оспособити дизајнере за образовна окружења као високо специјализоване личности, са специфичним вештинама у дизајнирању и примени нових школских простора, или за адаптацију постојећих.

Интервенисање у дизајну школског простора значи одговорно преиспитивање улоге коју сам простор игра у динамици процеса учења, као и размишљање о обнови наставне организације. Предуслов ће бити разматрање артикулације флексибилних, модуларних и мултифункционалних простора који се прилагођавају субјективним потребама индивидуалног раста вештина ученика, који укључују принципе и материјале који се односе на најбоље одрживе праксе као своје саставне елементе, који могу да приме новe технолошкe алатe зa оснажавање реалног простора. То захтева посебну обуку о сваком од горе поменутих техничких, научних и технолошких аспеката, којима се бави и појединачно и, пре свега, свеобухватно у погледу дефинисања укупног опсега координираних вештина.

Традиционално, на овој нашој летњој школи учествују и овогодишњи добитници Тhe Pritzker Architecture Prize, Anne Lacaton and Jean-Philippe Vassal (https://www.pritzkerprize.com/laureates/anne-lacaton-and-jean-philippe-vassal)

Више о школи: https://ils2020.wixsite.com/uniss/scuola

Пријаве се морају извршити путем званичне странице: https://docs.google.com/forms/d/1BCXw_xX_0LRlMMhBdJ4qW7d4QMLHMtPgAX0qHDW_ksw/viewform?edit_requested=true

Сви заинтересовани могу да се јаве В. Проф. Зорану Ђукановићу (http://www.arh.bg.ac.rs/?team=arh-zoran-djukanovic)

POSTER ILS 2021 inglese-page-001