УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

1080x1080_letnja skola FINAL-04

Future Architecture/БИНА Летња филмска школа

Када би ови зидови говорили

Београд, 17 – 26. 09. 2021.

 

О летњој филмској школи

Од 17. до 26. 09. 2021. године, у оквиру Future Architecture Platform, BINA реализује дестодневну филмску школу. Овогодишњи програм платформе Future Architecture link носи заједнички наслов Пејсажи бриге/ Landscapes of Care, а БИНА филмска школа Кад би ови зидови говорили/If These Walls Could Talk ће бити посвећена згради Дома штампе.

Зграда је саграђена на Тргу републике у Београду између 1958-1961. године према пројекту архитекте Ратомира Богојевића и обликована у духу савремене архитектуре. Као дело значајних архитектонских и урбанистичких вредности, од 2019. године утврђена за културно добро.

 

Циљ школе је да се полазници упознају са објектом, његовом архитектуром, историјом, садржајима и корисницима и у краткој филмској форми (до 3 минута) дају свој доживљај/виђење, коментар тренутног стања или сугестију његових потенцијала у будућности.

 

Школа подразумева менторски приступ кроз процес истраживања и продукције филма/видео рада и обухвата радионице, предавања, пројекције, Q&А сесије, групни и индивидуални рад, снимање на локацији, монтажу и обраду звука, као и завршну јавну презентацију продуцираних филмова/видео радова.

 

Главни ментор ФА/БИНА филмске школе 2021 је Дејан Петровић, редитељ и оснивач Међународног студентског филмског кампа  Интеракција.

Остали ментори из области филма су: Војин Васовић, редитељ; Јелена Максимовић, монтажерка и Драган Вилдовић, сниматељ.

Ментори из области архитектуре су  финалисти конкурса Future Architecture Open Call 2021: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore and Richard Cook, Sonic Acts of Noticing (Велика Британија); Ana Ulrikke Andersen (Норвешка); Нина Бачун (Хрватска); Dea Widya (Индонезија); Viktória Mravčáková, Spolka Kolektiv (Словачка).

Кординаторке радионице су: Слађана Петровић Варагић и Ана Остојић.

 

Коме је школа намењена?

Школа је намењена студентима и професионалцима из области архитектуре, урбанизма, аудио-визуелних уметности, као и другим појединацима млађим од 35 година из  Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Словеније, а који су заинтересовани за истраживање у пољу филма и архитектуре.

 

Програм летње школе је двојезичан (српски и енглески језик).

Организатор обезбеђује предавања и консултације са менторима, док полазници обезбеђују неопходну опрему за продукцију радова (камера, опрема за снимање звука, монтажна јединица), као и смештај и исхрану током реализације радионице.

 

Пријаву можете пронаћи овде.

 

Рок за пријављивање:  4. 7. 2021. године

О резултатима конкурса, који ће бити објављени најкасније до 19.7.2021. године, кандидати ће бити обавештени путем мејла.

 

Уколико имате питања, можете нас контактирати путем мејла letnjaskola@bina.rs

 

ФА/БИНА Летња филмска школа се организује у сарадњи са  CAFx Summer SchoolMAXXI Museum of 21st Century Arts in Rome  i  Oslo Architecture Triennial (OAT).