УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за туторе радионица у оквиру ЕАСА – Европске Асоцијације Студената Архитектуре, 2021. у Крагујевцу, Србији!

00 Naslovna

ЕАСА скуп ће се овог лета одржати у Крагујевцу, на територији Кнежевог Арсенала! Овим путем позивамо све потенцијалне туторе да пријаве своју радионицу!

Рок за пријаву радионица је уторак 15. јун у 23:59h (GTM+2).

Шта је ЕАСА?

ЕАСА* (European Architecture Students’ Assembly / Европска Асоцијација Студената Архитектуре) је највећа независна, децентрализована и непрофитна европска мрежа студената архитектуре и младих професионалаца створена да обезбеди платформу за културну и едукативну размену на пољу архитектуре. Главни догађај је двонедељни скуп који се одржава сваког лета у другој земљи Европе. Скуп који инаце броји око 500 учесника ове године биће реализован у знатно мањем броју, а главни разлог томе је неизвесна природа пандемије. Током прве половине августа у Крагујевцу ће нам се придружити око 150-200 студената архитектуре и младих професионалаца из целе Европе (тачни датуми ће бити ускоро објављени).
Slika 1

Radionica Dream Dune; EASA Not Yet Decided, Нида, Литванија, 2016.

ЕАСА се на првом месту манифестује кроз радионице конципиране у односу на локални контекст и главну тему скупа која ове године гласи Reality / Stvarnost. Радионице дефинишу динамику целог догађаја и пружају прилику младим архитектама и студентима да експериментишу и тестирају своје вештине и знање на лицу места. Добра радионица надахњује учеснике да преиспитују ствари, изазива њихов уобичајен начин размишљања и подстиче их да делују самостално. Тутори предлажу и воде радионице током одржавања скупа. То могу бити појединци или мање групе људи; студенти архитектуре, архитекте, као и студенти или професионалци из сродних дисциплина.
Slika 2

Радионица Bubble; EASA Hospitality, Фредеричиа, Данска, 2017.

ПОЗИВ ЗА ТУТОРЕ

Потенцијални тутори су позвани да предложе радионицу! Детаље о пријави радионица, локацији, теми и ЕАСА-и уопште можете пронаћи у званичној брошури “Workshop Pack” доступној на следећем линку: https://drive.google.com/file/d/1BQeMREEeWstEbKl7g8q5FvzJ8EoUJU8T/view?usp=sharing
Рок за пријаву радионица је уторак 15. јун у 23:59h (GTM+2).

Радионицу можете пријавити попуњавањем Google форме коју можете пронаћи на следећем линку: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsw39MstnZe-K16fOt4GbzbUEPIWnt9cpa6SJ8NmSVgwyeVQ/viewform

Промотивни видео РЕ:ЕАСА, Ријека, Хрватска, 2018.

Тема

Тема испитивања Стварности (EASA Reality) дошла је као реакција на низ парадоксалних раскорака које смо уочили у архитектонском образовању, мишљењу и пракси, између себе као и у односу на социо-економске и еколошке феномене, тенденције и потребе које владају на европском подручју. Комплексност захтева наших екосистема ствара потребу за преиспитивањем наше улоге као архитеката. Имајући ово у виду, главни циљ догађаја је подизање свести и разумевања о тренутном поретку ствари, без жеље за брзим и брзоплетим решењима и закључцима. Више о теми Reality možete pronaći u Workshop Pack – у.

Slika 3

Радионица Money; РЕ:ЕАСА, Ријека, Хрватска, 2018.

Крагујевац

Кнежев Арсенал је велики војно-индустријски комплекс изграђен 1853. године. Ово је најстарији индустријски комплекс у Србији, смештен у непосредном центру Крагујевца. Индустријска архитектура „преузета је“ од Немачке и Француске, а карактеришу је црвене цигле, дрвени стубови и степениште, каскадни кровови прекривени црепом и високи димњаци, који чине складну целину. Већи део комплекса је дуже време напуштен. Потенцијал Арсенала, огледа се такође кроз бројне покушаје локалних активиста да ове објекте ставе у службу културе. Радионице ће се одржавати на разним локацијама у оквиру и у непосредној близини Арсенала.

Slika 4

Плато у оквиру Кнежевог Арсенала, Крагујевац, Србија, 2021.

Желите да се пријавите као учесник или да се придружите самој организацији ЕАСА догађаја?

Позив за учеснике биће објављен ускоро и очекујемо велики број апликација, са обзиром да ће учесници са наших територија имати право на више места. Ако се пријавите као учесник, имаћете прилику да учествујете на једној од радионица коју сами изаберете.

Такође, можете нам се прикључити већ САДА! Настојимо да проширимо организациони тим и да се што боље припремимо за ово лето. Чека нас припрема локације, постављање инфраструктуре, преговори са разним актерима… и заиста нам је потребна твоја подршка! Желимо да сви заједно приредимо једну, иако мањег обима, незаборавну Еасу. Сви заинтересовани да се прикључе организацији догађаја нам се могу јавити поруком на фб / е-маил. Чак и мали допринос, може бити веома значајан! :)

Slika 5

Радионица Flying structure; EASA Not Yet Decided, Нида, Литванија, 2017.

Подршка пројекту

Пројекат је изабран за суфинансирање средствима буџета града Крагујевца и подржан од стране разних компанија, архитектонских канцеларија и удружења (формално и новчано). Међутим, и даље не постоје довољна средства која би покрила успешно одржавање ЕАСА скупа (који се притом дешава у знатно мањем обиму него обично). Ово је разумљиво, имајући у виду ситуацију на тржишту узроковану пандемијом, као и чињеницу да у нашем друштву још увек није заступљена култура спонзорисања пројеката. Стога вас овим путем такође молимо да нам помогнете у прикупљању средстава за одржавање ЕАСА Reality скупа. Како то можете учинити: можете нам путем е-маила предложити компаније, удружења, канцеларије, појединце, са којима сматрате да би било добро да ступимо у контакт; можете проширити вест о догађају; можете нас подржати путем Цроwд Фундинг – а (линк ће бити постављен на дну чланка). Брошуру за спонзоре (Партнер Пакет), која додатно описује облике подршке пројекту, пронаћи ћете на следећем линку, а можете је и даље проследити: https://drive.google.com/file/d/11_DQ5xqCl-VxMD1ZQ-OEpJ_pcYTJjYeh/view?usp=sharing
Битно је наговестити, да је ЕАСА волонтерска платформа, која се сваке године спонзорише искључиво кроз фондове и спонзорства са територије државе места одржавања, и да прикупљена средства покривају искључиво радионице, инфраструктуру догађаја, котизације предавача и слично. Догађај се може подржати новчано, али и кроз материјале, прехрамбене производе итд. Организатори и учесници догађаја су волонтери, који не остварују никакав профит.
Slika 6

Групна слика учесника скупа; РЕ:ЕАСА, Ријека, Хрватска, 2018.

Преузмите Workshop Pack:
https://drive.google.com/file/d/1BQeMREEeWstEbKl7g8q5FvzJ8EoUJU8T/view?usp=sharing
Линк за пријаву радионица:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsw39MstnZe-K16fOt4GbzbUEPIWnt9cpa6SJ8NmSVgwyeVQ/viewform

 

Подршка пројекту:
Преузмите Брошуру за спонзоре (Партнер Пакет):
https://drive.google.com/file/d/11_DQ5xqCl-VxMD1ZQ-OEpJ_pcYTJjYeh/view
Линк за Crowdfunding:
https://gogetfunding.com/easa-srbija/

Више инфо на:
ЕАСА Србија официјална Facebook страница:

https://www.facebook.com/easasrbija/
ЕАСА Србија на Instagramu: @easaserbia
https://www.instagram.com/easaserbia/
ЕАСА официјална web страница:
https://www.easanetwork.org/

КОНТАКТ:

Ако имате било каква питања везана за пријаву радионица, подршку пројекту, укључивање у организацију, можете нам послати поруку путем EASA Serbia Facebook странице или на е-маил адресу easasrbija@gmail.com.

FOTO © ALEXANDRA KONONCHENKO

 

_________________

 

Промотивни видео EASA Tourist, Villars-sur-Ollon, Швајцарска, 2019.