UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

STUDENTSKA RADIONICA ”AKCELERATOR-KRAGUJEVAC” I PANEL ”ARSENAL-INDUSTRIJSKO NASLEĐE” U KRAGUJEVCU

U okviru zajedničke inicijative dva fakulteta – Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) Univerziteta u Kragujevcu, uz podršku Grada Kragujevca, održani su:

– STUDENTSKA KREATIVNA RADIONICA “AKCELERATOR – KRAGUJEVAC’’, 19.5.2021.godine od 12.00-19.00 sati u zgradi Rektorata u Kragujevcu i

– PANEL „ARSENAL-INDUSTRIJSKO NASLEĐE“, 20.5.2021. od 12.00-14.00 sati u Cvečanoj sali Rektorata u Kragujevcu.

New Project

Zajednička inicijativa obuhvata izradu predloga inovativnih arhitektonskih ideja i urbanih akcijana na lokaciji Vojno tehničkog zavoda i teritoriji Kragujevca,  organizaciju i moderaciju stručnog panela, izložbu završnih radova i izradu kataloga i tematske monografije. Koordinatori projekta su doc.dr Ratka Čolić sa Arhitektonskog fakulteta iz Beograda i van. prof dr Jelena Atanasijević sa FILUM iz Kragujevca.

Saradnja je ostvarena sa generacijom studenata školske 2020/21 godine u procesu izrade:

– master teza i projekata studenata master akademskih studija Arhitektura na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (rukovodilac master studija redovni profesor Ivan Rašković, asistent Miloš Kostić, MA;

– inovativnih urbanih akcija studenata prve godine master akademskih studija Arhitektura i Integrisanih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na predmetu Strategija integralnog urbanog razvoja (rukovodilac predmeta dr Ratka Čolić, docent, asistent Jovana Bugarski, MA);

– projekata na predmetima Urbani dizajn i Enterijer kroz likovnu transpoziciju na Osnovnim akademskim studijama Odseka za primenjenu i likovnu umetnost Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu  (rukovodilac projekta van.prof. dr Jelena V. Atanasijević u saradnji sa prof. mr Sanjom Drvenicom i prof. dr um. Ivanom Pavlović -mentori na projektu).

Image-1 (1)

U ime grada Kragujevca, studentsku radionicu je otvorio pomoćnik gradonačelnika Boris Kovačević. Učesnike je pozdravio dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu redovni profesor dr Petar Veselinović.

Cilj radionice je bilo postizanje boljeg razumevanja kroz kritičku refleksiju i proveru ideja, te prikupljanje različitih ideja, razmena znanja, stimulisanje inovativnog razmišljanja. Radionica je održana u formatu ”World cafe‘’. Uz podršku stručnjaka iz prakse iz JP Urbanizam (mr Dragan Jevtović, Mirjana Ćirić), Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca (Mirjana Andrić) i EkoLogikaUrbo (Evica Rajić), diskutovani su i proveravani predlozi projektnih ideja.

IMG_0086

Unapređene predloge studenti su zajednički izložili na velikoj ”ZASTAVI KRAGUJEVCA”

IMG_0119

IMG_0111

U četvrtak 20.5.2021. u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu održan je stručni panel na kojem su predstavljeni rezultati studentske radionice. Skup je otvorio pomoćnik gradonačenilnika Boris Kovačević i pozdravio rektor Univerziteta u Kragujevcu redovni profesor dr Nenad Filipović.

IMG_0125

Predstavnici grada Kragujevca su prepoznali doprinos refleksivne uloge akademske zajednice i svežine studentskih radova, koji kroz ”prostorno sondiranje” obuhvataju: inovativne urbane akcije – integralne urbane projekte, inovativne arhitektonske ideje na makro i mikro planu, i projekte partera sa projektima urbanog mobilijara. Svi zajedno doprinose prepoznavanju i promociji visoko-kvalitetnih ambijentalnih-kulturnih-urbanističkih celina, brendiranju grada Kragujevca kao nosioca inovacija, brige o unapređenju kvaliteta života njegovih građana, i strateški značajnog i atraktivnog za ulaganja, pozicioniranog u Srbiji i na međunarodnom planu.

IMG_0126