УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

СТУДЕНТСКА РАДИОНИЦА ”АКЦЕЛЕРАТОР-КРАГУЈЕВАЦ” И ПАНЕЛ ”АРСЕНАЛ-ИНДУСТРИЈСКО НАСЛЕЂЕ” У КРАГУЈЕВЦУ

У оквиру заједничке иницијативе два факултета – Архитектонског факултета Универзитета у Београду и Филолошко-уметничког факултета (ФИЛУМ) Универзитета у Крагујевцу, уз подршку Града Крагујевца, одржани су:

– СТУДЕНТСКА КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА “АКЦЕЛЕРАТОР – КРАГУЈЕВАЦ’’, 19.5.2021.године од 12.00-19.00 сати у згради Ректората у Крагујевцу и

– ПАНЕЛ „АРСЕНАЛ-ИНДУСТРИЈСКО НАСЛЕЂЕ“, 20.5.2021. од 12.00-14.00 сати у Cвечаној сали Ректората у Крагујевцу.

New Project

Заједничка иницијатива обухвата израду предлога иновативних архитектонских идеја и урбаних акцијана на локацији Војно техничког завода и територији Крагујевца,  организацију и модерацију стручног панела, изложбу завршних радова и израду каталога и тематске монографије. Координатори пројекта су доц.др Ратка Чолић са Архитектонског факултета из Београда и ван. проф др Јелена Атанасијевић са ФИЛУМ из Крагујевца.

Сарадња је остварена са генерацијом студената школске 2020/21 године у процесу израде:

– мастер теза и пројеката студената мастер академских студија Архитектура на Архитектонском факултету Универзитета у Београду (руководилац мастер студија редовни професор Иван Рашковић, асистент Милош Костић, МА;

– иновативних урбаних акција студената прве године мастер академских студија Архитектура и Интегрисаних студија на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, на предмету Стратегија интегралног урбаног развоја (руководилац предмета др Ратка Чолић, доцент, асистент Јована Бугарски, МА);

– пројеката на предметима Урбани дизајн и Ентеријер кроз ликовну транспозицију на Основним академским студијама Одсека за примењену и ликовну уметнoст Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу  (руководилац пројекта ван.проф. др Јелена В. Атанасијевић у сарадњи са проф. мр Сањом Дрвеницом и проф. др ум. Иваном Павловић -ментори на пројекту).

Image-1 (1)

У име града Крагујевца, студентску радионицу је отворио помоћник градоначелника Борис Ковачевић. Учеснике је поздравио декан Економског факултета Универзитета у Крагујевцу редовни професор др Петар Веселиновић.

Циљ радионице је било постизање бољег разумевања кроз критичку рефлексију и проверу идеја, те прикупљање различитих идеја, размена знања, стимулисање иновативног размишљања. Радионица је одржана у формату ”World cafe‘’. Уз подршку стручњака из праксе из ЈП Урбанизам (мр Драган Јевтовић, Мирјана Ћирић), Регионалног завода за заштиту споменика културе из Крагујевца (Мирјана Андрић) и ЕкоЛогикаУрбо (Евица Рајић), дискутовани су и проверавани предлози пројектних идеја.

IMG_0086

Унапређене предлоге студенти су заједнички изложили на великој ”ЗАСТАВИ КРАГУЈЕВЦА”

IMG_0119

IMG_0111

У четвртак 20.5.2021. у свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу одржан је стручни панел на којем су представљени резултати студентске радионице. Скуп је отворио помоћник градоначенилника Борис Ковачевић и поздравио ректор Универзитета у Крагујевцу редовни професор др Ненад Филиповић.

IMG_0125

Представници града Крагујевца су препознали допринос рефлексивне улоге академске заједнице и свежине студентских радова, који кроз ”просторно сондирање” обухватају: иновативне урбане акције – интегралне урбане пројекте, иновативне архитектонске идеје на макро и микро плану, и пројекте партера са пројектима урбаног мобилијара. Сви заједно доприносе препознавању и промоцији високо-квалитетних амбијенталних-културних-урбанистичких целина, брендирању града Крагујевца као носиоца иновација, бриге о унапређењу квалитета живота његових грађана, и стратешки значајног и атрактивног за улагања, позиционираног у Србији и на међународном плану.

IMG_0126