УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Gradnja-Mini-Home-powered-by-Alumil-logo

Портал Gradnja.rs у сарадњи са компанијом Alumil расписује анкетни конкурс с наградним фондом од 2.500 евра.

Пандемија коронавируса преокренула је наш однос према раду и становању на многе неочекиване начине. Живот у природи, преко ноћи, постао је нова нормала па је за годину дана купопродаја кућа у природи порасла је за чак 40%. Нарочито су тражене некретнине у околини великих градова. Потражња за монтажним кућама малих квадратура достигла је свој историјски врхунац. Нарочито су тражена решења која се могу брзо и лако саградити. Међутим, велика потражња проузроковала је и велике проблеме.

У масовној производњи типичних решења најчешће су доступне куће скромног обликовања и ниског ценовног ранга. Еколошки стандард, енергетска ефикасност и дуготрајност ових објеката су упитни. Њихове архитектонске вредности сведене су на минимум. Понуда на тржишту не покрива савремена, атрактивна и целовита решења високог стандарда квалитета, обликовања и организације. Али, како и на који начин осмислити малу монтажну кућу у природи, а да њени квалитети задовоље потребе софистициране генерације корисника?

Циљ конкурса

Нова генерација корисника у потражњи је за виталном алтернативом, архитектонски складно обликованом, функционално беспрекорно организованом, технолошки напредно опремљеном, елегантном јединицом високог еколошког и ценовног ранга.

Како тема привременог боравка у природи није обрађена на целовит и адекватан начин, портал Градња.рс расписује отворени, анкетни и регионални конкурс за идејно архитектонско решење “Мале монтажне куће у природи powered by Alumil”.

Конкурс има три основна циља. Први је да дође до најбољих идејних решења мале монтажне куће у природи. Други је да окупи архитекте заинтересоване за типологију малих кућа, а све у намери њихове промоције на стручним порталима и друштвеним мрежама као примера добре праксе које треба следити. Трећи је да се средствима креативности и интелигенције унапреди постојећи начини градње, понуде и очекивања.

Жири конкурса

Жири конкурса чине Лазар Кузманов, Kuzmanov & Partners, Милка Гњато, Studio Zabriskie, Немања Зимонјић, TEN Studio, Мирољуб Станковић, Контра Студио и Соња Брстина, Gradnja.rs. Секретар конкурса је Драган Марковић, Gradnja.rs.

Konkurs-Mala-montazna-kuca-u-prirodi-Ziri

 

Рок и награде

Рок за предају конкурсних радова је 31. мај 2021.

Укупни фонд за награде износи 2.500 евра. Прва награда износи 1.000, друга 600, трећа 400 евра, док се пет признања награђује са по 100 евра.

Додатне информације

Више информација о конкурсу потражите на следећем линку: https://www.gradnja.rs/konkurs-mala-montazna-kuca-u-prirodi/

Остало је још  7 дана до истека рока за предају радова на конкурсу за “Малу монтажну кућу у природи”.

Одговоре на питања учесника можете пронаћи на линку: https://www.gradnja.rs/odgovori-na-pitanja-za-konkurs-mala-montazna-kuca-u-prirodi/