УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Онлине дискусија о Блоку 45 на програму 16. Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА

У среду 19. маја од 16:00-18:00h, у оквиру 16. Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА, одржана је онлине дискусија о четири идејна решења за нова места окупљања локалне заједнице у блоку 45. Дискусија је била отвореног типа за локалну заједницу, као и све друге заинтересоване грађане. Осим тога, представници локалне заједнице су путем друштвених мрежа обезбедили увид у идејна решења локалној заједници уз могућност остављања коментара.

БИНА тим је ступио у контакт са различитим удружењима грађана попут „Fortyfiver”, „За наш кеј”, „Блок45 – Инфо” и „Блок 45” и у сарадњи са њима је спровео онлине анкету о местима у отвореном јавном простору у Блоку 45 где локална заједница највише воли да се окупља и проводи време. На основу 73 попуњена анкетна формулара формиране су смернице и одабрана су четири полигона за израду идејних решења нових места окупљања локалне заједнице. На идејним решењима су током две недеље радила четири тима студената (14 студената) са ИИ и ИИИ године Основних академских студија и И и ИИ године Мастер академских студија са Архитектонског факултета Унивезитета у Београду.

Пројекти које су тимови презентовали били су „Игра модула” (аутори: Милица Брајовић, Ајша Ђукић, Анђела Ећимовић, Ели Јања Стојановић), чије предложено решење предвиђа постављање модуларне структуре око три главна центра на локацији, „Сцене 45” (Тамара Младеновић, Филип Мијаиловић, Аница Трајковић, Јулијана Радовановић) који се заснива на обнови и активирању централне тачке блока 45, на пресеку шеталишта Лазаро Карденаса и главног северног улаза у блок, „Ток 45” (Ања Љујић, Исидора Торопов) замишљен као мултифункционални простор поред фудбалског терена клуба „ФЦ Сава 45”, и „Хуб 45” (Милана Токић, Јована Цакић, Алекса Ристић, Татјана Аргакијев) у простору између стамбених зграда, замишљен као ново место окупљања заједнице на иновативан начин.

Менторски тим су чинили консултанти Јелена Ивановић-Војводић и Александра Ступар, гостујући критичар Жаклина Глигоријевић, координатор процеса Предраг Јовановић, сарадници Тамара Вуковић и Стефан Славић, и представници локалне заједнице Јелена Милић-Златковић и Марко Лилић.

Пројекат је подржан од стране Вишеград фонда (2020–2022).

IGRA MODULA SCENE 45 HUB 45 TOK 45