UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Saopštenje o rezultatima studentskog konkursa za idejno rešenje enterijera studenstkog kluba Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Otvoreni studentski dvostepeni anonimni konkurs za idejno rešenje enterijera Studentskog kluba Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu raspisan je i objavljen 23.03.2021. godine. Povod inicijative za raspisivanje konkursa nastao je iz potrebe za formiranjem funkcionalnog prostora za okupljanje i međusobnu saradnju studenata Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Za razliku od postojećih prostora, koji poput biblioteke ili tradicionalne čitaonice nameću individualni rad kao jedini oblik učenja, ideja Studentskog kluba je da prostorom omogući dve osnovne namene: u prvom delu dana prostor za socijalizaciju i razmenu znanja među studentima, a u drugom delu dana prostor koji će doprineti daljem razvoju studentskih organizacija i sprovođenju njihovih aktivnosti. Cilj je realizacija ugodnog i atraktivnog prostora, opremljenog tako da odgovori na različite potrebe korisnika. Ideja o formiranju Studentskog kluba Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu pokrenuta je od strane udruženja SUMA (Studentska unija matematičara –  https://www.sumamatf.rs) i podržana od strane fondova Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a započeće svoju realizaciju raspisivanjem studentskog arhitektonskog konkursa za izradu idejnog rešenja enterijera u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

U skladu sa postavljenim konkursnim rokovima, studenti su do 30.03.2021. godine putem elektronske pošte postavljali pitanja u vezi sa raspisom Konkursa i dobili blagovremene odgovore na sva postavljena pitanja koji su bili dostupni i na veb sajtu Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta. Raspisom Konkursa predviđena je elektronska predaja radova sa krajnjim rokom zaključno sa 22.04.2021. godine najkasnije do 14:00 na mejl adresu:  konkurs.studentski.klub@arh.bg.ac.rs

Kosa jasno naznačenim uputstvom za poštovanje anonimnosti pri dostavi radova.

Do krajnjeg roka za predaju konkursnih radova pristiglo je 6 (šest) konkursnih radova. Sekretar konkursnog žirija je po pristizanju konkursnih radova proverio dostavljenu dokumentaciju i izdvojio folder sa podacima o autoru / autorima na čuvanje do konačne odluke Žirija.

Uvidom u dostavljen u dokumentaciju utvrđeno je da su svi radovi dostavljeni u skladu sa prethodno definisanim tehničkim uslovima za predaju radova u okviru raspisa Konkursa, osim rada sa šifrom 250104 (neispravno šifriran rad). Sav pristigli materijal je klasifikovan u pojedinačne foldere i dostavljen sa napomenama svim članovima Žirija na inicijalni uvid (dana 23.04.2021. godine).

Učešće na konkursu je uzelo 6  autorskih timova sačinjenih od 15 studenata sa Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta. Spisak pristiglih radova sa autorskim šiframa i podacima o autorima (otvorenim nakon konačne odluke Žirija):

 

Autorska šifra

 

Autorski tim

 

10230

 

Jovana Stefanović 2017_12007

Anđela Mađarac 2017_12038

Aleksandar Gavrić 2016_12004

 

21811

 

Novica Šerbanović 2020_2105

Aleksandra Redžić 2020_21056

 

250104

 

Danica Petrović 2020_21004

Relja Petrović 2020_21007

 

51537

 

Teodora Stevanović 2020_21053

Minja Gligorijević 2017_12051

 

82160

 

Jovan Mladenović 2019_21029

Nikola Minić  2019_21032

Aleksandar Lulević 2019_21031

 

21421

 

Tatjana Argakijev 2020_21006

Milica Jovičić 2020_21001

Anđelija Ćurčić 2020_21038

U četvrtak 29.04.2021. godine održana je sednica Žirija pomoću Zoom aplikacije na kojoj su detaljno razmotrena sva pristigla rešenja. Žiri je radio u sastavu dr Milena Kordić, docent (Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet), dr Ana Zorić, asistent (Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet), Dejan Todorović, asistent (Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet) i dr Nebojša Ikodinović, profesor / prodekan za nastavu (Univerzitet u Beogradu – Matematički fakultet). Posao sekretara Žirija obavljala je Teodora Arsenijević, student 2. godine MASA (Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet).

Za odabir najuspešnijih rešenja koja ulaze u drugu fazu, Žiri je radove vrednovao prema kriterijumima uspostavljenim raspisom Konkursa:

– Originalnost, karakter i kvalitet ponuđenog rešenja enterijera,

– Arhitektonsko oblikovanje i ambijentalne karakteristike ponuđenog rešenja,

– Mogućnost ponuđenog rešenja da odgovori na programske potrebe predviđene konkursnim zadatkom,

– Finansijska održivost i ekonomičnost predloženog rešenja,

– Potencijal predloženog rešenja za razradu i izvođenje,

– Uverljivost argumentacije predloženog rešenja – kroz grafičke priloge i tekstualno obrazloženje.

U skladu sa ubedljivošću predloženih koncepata, stepenom razrade rešenja i potencijalom za dalji razvoj, a prema uspostavljenim kreiterijumima, Žiri je jednoglasno ustanovio da se posebno ističu radovi tri autorska tima, sa šiframa: 10230, 51537 i 82160 i doneo odluku da se ovi autorski timovi pozovu da uzmu učešće u sledećoj fazi koja će se realizovati u formatu Studentske radionice usmerene na razradu rešenja.

U nastavku su kratka obrazloženja o radovima izabranim za učešće u fazi razrade:

Autorska šifra: 10230

Autorski tim: Jovana Stefanović, Anđela Mađarac, Aleksandar Gavrić

Obrazloženje: Projekat nudi hrabru, svedenu i ekspresivnu enterijersku intervenciju čiji je skulptoralni karakter postignut uvezivanjem prostornih elemenata i elemenata opreme u jedinstven potez nalik na gledalište. Osim skulptoralnosti, predloženo rešenje karakteriše i veoma vešto oblikovanje koje suptilno ukazuje na postojanje diferenciranih poteza namenjenih publici i predavaču. Smelost ponuđenog rešenja, njegov ukupni prostorni efekat i presložena materijalizacija ukazuju na izuzetan potencijal za razradu u narednom koraku.

Autorska šifra: 51537

Autorski tim: Teodora Stevanović, Minja Gligorijević

Obrazloženje: Projekat MODUL 45 nudi sistemsko rešenje koje multiplikovanjem projektovanog elementa, dimenzionisanog prema merama čoveka, pruža mogućnosti građenja i razgrađivanja različitih prostornih konfiguracija nalik na pejzaž u unutrašnjem prostoru, koje velikim brojem varijacija mogu odgovoriti na različite programske potrebe budućih korisnika. Pored savremene estetike, primerene studentima kao budućim korisnicima, potencijal predloženog sistema ogleda se i u mogućnosti da svaki korisnik (ili grupa korisnika) organizuje adekvatan kutak za rad ili zabavu prema sopstvenim potrebama.

Autorska šifra: 82160

Autorski tim: Jovan Mladenović, Nikola Minić, Aleksandar Lulević

Obrazloženje: Projekat nudi koncept adaptivnog i fleksibilnog prostora koji može odgovoriti na širok spektar potreba budućih korisnika. Rešenjem je predviđeno kreiranje ugodnog i udobnog ambijenta, nalik na dnevnu sobu, u kome se zahvaljujući karakteristikama i vrsti predložene opreme paralelno mogu odvijati različite aktivnosti (formalnog i neformalnog karaktera), a po potrebi se i ceo prostor može organizovati tako da odgovara jedinstvenoj nameni. Predloženo rešenje karakterišu visok nivo izvodljivosti i ekonomske opravdanosti pri izboru opreme i primenjenih materijala.

 

U Beogradu,

30.04.2021. godine