УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Саопштење о резултатима студентског конкурса за идејно решење ентеријера студенстког клуба Математичког факултета Универзитета у Београду

Отворени студентски двостепени анонимни конкурс за идејно решење ентеријера Студентског клуба Математичког факултета Универзитета у Београду расписан је и објављен 23.03.2021. године. Повод иницијативе за расписивање конкурса настао је из потребе за формирањем функционалног простора за окупљање и међусобну сарадњу студената Математичког факултета Универзитета у Београду. За разлику од постојећих простора, који попут библиотеке или традиционалне читаонице намећу индивидуални рад као једини облик учења, идеја Студентског клуба је да простором омогући две основне намене: у првом делу дана простор за социјализацију и размену знања међу студентима, а у другом делу дана простор који ће допринети даљем развоју студентских организација и спровођењу њихових активности. Циљ је реализација угодног и атрактивног простора, опремљеног тако да одговори на различите потребе корисника. Идеја о формирању Студентског клуба Математичког факултета Универзитета у Београду покренута је од стране удружења СУМА (Студентска унија математичара –  https://www.sumamatf.rs) и подржана од стране фондова Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а започеће своју реализацију расписивањем студентског архитектонског конкурса за израду идејног решења ентеријера у сарадњи са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду.

У складу са постављеним конкурсним роковима, студенти су до 30.03.2021. године путем електронске поште постављали питања у вези са расписом Конкурса и добили благовремене одговоре на сва постављена питања који су били доступни и на веб сајту Универзитета у Београду – Архитектонског факултета. Расписом Конкурса предвиђена је електронска предаја радова са крајњим роком закључно са 22.04.2021. године најкасније до 14:00 на мејл адресу:  konkurs.studentski.klub@arh.bg.ac.rs

Koса јасно назначеним упутством за поштовање анонимности при достави радова.

До крајњег рока за предају конкурсних радова пристигло је 6 (шест) конкурсних радова. Секретар конкурсног жирија је по пристизању конкурсних радова проверио достављену документацију и издвојио фолдер са подацима о аутору / ауторима на чување до коначне одлуке Жирија.

Увидом у достављен у документацију утврђено је да су сви радови достављени у складу са претходно дефинисаним техничким условима за предају радова у оквиру расписа Конкурса, осим рада са шифром 250104 (неисправно шифриран рад). Сав пристигли материјал је класификован у појединачне фолдере и достављен са напоменама свим члановима Жирија на иницијални увид (дана 23.04.2021. године).

Учешће на конкурсу је узело 6  ауторских тимова сачињених од 15 студената са Универзитета у Београду – Архитектонског факултета. Списак пристиглих радова са ауторским шифрама и подацима о ауторима (отвореним након коначне одлуке Жирија):

 

Ауторска шифра

 

Ауторски тим

 

10230

 

Јована Стефановић 2017_12007

Анђела Мађарац 2017_12038

Александар Гаврић 2016_12004

 

21811

 

Новица Шербановић 2020_2105

Александра Реџић 2020_21056

 

250104

 

Даница Петровић 2020_21004

Реља Петровић 2020_21007

 

51537

 

Теодора Стевановић 2020_21053

Миња Глигоријевић 2017_12051

 

82160

 

Јован Младеновић 2019_21029

Никола Минић  2019_21032

Александар Лулевић 2019_21031

 

21421

 

Татјана Аргакијев 2020_21006

Милица Јовичић 2020_21001

Анђелија Ћурчић 2020_21038

У четвртак 29.04.2021. године одржана је седница Жирија помоћу Зоом апликације на којој су детаљно размотрена сва пристигла решења. Жири је радио у саставу др Милена Кордић, доцент (Универзитет у Београду – Архитектонски факултет), др Ана Зорић, асистент (Универзитет у Београду – Архитектонски факултет), Дејан Тодоровић, асистент (Универзитет у Београду – Архитектонски факултет) и др Небојша Икодиновић, професор / продекан за наставу (Универзитет у Београду – Математички факултет). Посао секретара Жирија обављала је Теодора Арсенијевић, студент 2. године МАСА (Универзитет у Београду – Архитектонски факултет).

За одабир најуспешнијих решења која улазе у другу фазу, Жири је радове вредновао према критеријумима успостављеним расписом Конкурса:

– Оригиналност, карактер и квалитет понуђеног решења ентеријера,

– Архитектонско обликовање и амбијенталне карактеристике понуђеног решења,

– Могућност понуђеног решења да одговори на програмске потребе предвиђене конкурсним задатком,

– Финансијска одрживост и економичност предложеног решења,

– Потенцијал предложеног решења за разраду и извођење,

– Уверљивост аргументације предложеног решења – кроз графичке прилоге и текстуално образложење.

У складу са убедљивошћу предложених концепата, степеном разраде решења и потенцијалом за даљи развој, а према успостављеним креитеријумима, Жири је једногласно установио да се посебно истичу радови три ауторска тима, са шифрама: 10230, 51537 и 82160 и донео одлуку да се ови ауторски тимови позову да узму учешће у следећој фази која ће се реализовати у формату Студентске радионице усмерене на разраду решења.

У наставку су кратка образложења о радовима изабраним за учешће у фази разраде:

Ауторска шифра: 10230

Ауторски тим: Јована Стефановић, Анђела Мађарац, Александар Гаврић

Образложење: Пројекат нуди храбру, сведену и експресивну ентеријерску интервенцију чији је скулпторални карактер постигнут увезивањем просторних елемената и елемената опреме у јединствен потез налик на гледалиште. Осим скулпторалности, предложено решење карактерише и веома вешто обликовање које суптилно указује на постојање диференцираних потеза намењених публици и предавачу. Смелост понуђеног решења, његов укупни просторни ефекат и пресложена материјализација указују на изузетан потенцијал за разраду у наредном кораку.

Ауторска шифра: 51537

Ауторски тим: Теодора Стевановић, Миња Глигоријевић

Образложење: Пројекат МОДУЛ 45 нуди системско решење које мултипликовањем пројектованог елемента, димензионисаног према мерама човека, пружа могућности грађења и разграђивања различитих просторних конфигурација налик на пејзаж у унутрашњем простору, које великим бројем варијација могу одговорити на различите програмске потребе будућих корисника. Поред савремене естетике, примерене студентима као будућим корисницима, потенцијал предложеног система огледа се и у могућности да сваки корисник (или група корисника) организује адекватан кутак за рад или забаву према сопственим потребама.

Ауторска шифра: 82160

Ауторски тим: Јован Младеновић, Никола Минић, Александар Лулевић

Образложење: Пројекат нуди концепт адаптивног и флексибилног простора који може одговорити на широк спектар потреба будућих корисника. Решењем је предвиђено креирање угодног и удобног амбијента, налик на дневну собу, у коме се захваљујући карактеристикама и врсти предложене опреме паралелно могу одвијати различите активности (формалног и неформалног карактера), а по потреби се и цео простор може организовати тако да одговара јединственој намени. Предложено решење карактеришу висок ниво изводљивости и економске оправданости при избору опреме и примењених материјала.

 

У Београду,

30.04.2021. године