УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

1920x1080_za sajt-10

22.04-20.05.2021.

Шеснаесто издање Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА се одржава од 22. априла до 20. маја 2021. године у организацији Друштва архитеката Београда и Културног центра Београда.

У складу са традиционалним представљањем српске архитектуре, после Богдана Богдановића, Николе Добровића, Ивана Антића и Александра Стјепановића, овогодишње издање БИНА биће у знаку београдског становања и архитектуре стамбених зона и целина. Кроз приказ комплексности идеја Београдске школе становања ће се пратити генеза, као и типолошке и морфолошке промене у развоју мисли о станоградњи на примерима три суседства, кроз три периода – 60-те, 70-те и 80-те године, а на нивоу две групе анализа: урбанистичко-архитектонске и пројектантских размера.

БИНА се ове године реализује кроз четири програмске целине, а намера организатора је да се кроз низ програмских формата – изложби, предавања, пратећих програма и тематских шетњи, представе квалитетна остварења која су реализована у области архитектуре, са посебним освртом на Београд и регион, као и на допринос и домете који су домаћи архитекти постигли у сфери савременог становања.

БИНА у 2021. години обележава 16 година свог постојања, током којих је од иницијативе групе ентузијаста израсла у релевантну међународну манифестацију са широким спектром институционалних и појединачних партнера. Низом разноврсних стручних, али и популарних програма из области архитектуре и уметности, више од деценију и по БИНА обогаћује културни живот Београда и Србије. Током месец дана трајања фестивала, БИНА продуцира и нове програме из области архитектуре у најширем смислу и домаћин је бројним међународним програмима. У периоду између два фестивала БИНА програми гостују у земљи и региону.

БИНА се одржава уз покровитељство Секретаријата за културу Града Београда, Министарства културе и информисања РС и Инжењерске коморе Србије, а уз подршку бројних партнера и пријатеља манифестације.

Сви програми БИНЕ су бесплатни. Позивамо Вас на програме Бина фестивала које можете наћи на сајту.

Више информација: www.bina.rs

16 bina_program_20 april_SR (1)

Bevk Perovic arhitekti  Brdo F2 Housing Ljubljana 2018

Stambeno poslovni objekat Dexon - Goran Vojvodić

Beogradsko stanovanje, Fotografija je iz arhive Tome Devalda (1921-1995), direktora Direkcije za izgradnju Novog Beograda.

Heroja Tepića - Dejan Miljković