UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Nagrađeni studenti na Studentskom takmičenju: Izazov COVID-19, organizovanom od strane British Council Serbia

stud

Ilustracija rada Plastic not fantastic, Studenti: Vedrana Kapor i Mina Marković

Rad pod nazivom „Plastic – not fantastic“, čiji su autori Vedrana Kapor i Mina Marković, studenti Treće godine Osnovnih akademskih studija Arhitekture na Univerzitetu u Beogradu, Arhitektonskom Fakultetu, osvojio je prvu nagradu na Studentskom takmičenju: Izazov COVID-19, organizovanom od strane British Council Serbia.

 

Rad je nastojao da ofgovori na postavljen izazov #2 pod nazivom „Kako odgovoriti na pandemiju COVID-19 i oporaviti se od nje uz istovremeno jačanje otpornosti na klimatske promene?“. Na konkursu su učestvovali studenti osnovnih i master studija iz domena prava, ekonomije, poslovanja, obrazovanja, jezika, psihologije, medicine i arhitekture, koji su u dva koraka nastojali da pruže odgovore na izazove koje donosi pandemija COVID-19 i pruže konkretne akcije i mere koje se mogu primenjivati u cilju rešavanja problema.

 

Rad polazi od zagađenja izazvanog plastikom i nepravilnim odlaganjem plastičnog otpada, kao problem koji postoji već dugo vremena. Međutim, usled pandemije COVID-19 i njenih efekata na proizvodnju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, ovaj problem je postao još izraženiji i kao takav zahteva hitno rešavanje kako bi se sprečilo dalje pogoršanje ekološkog stanja planete. Radom se predlaže unapređenje edukacije na svim nivoima u cilju podizanja svesti o trenutnom ekološkom stanju, i nudi set ekoloških rešenja za pronalaženje biorazgradivih alternativa proizvodima za jednokratnu upotrebu koji bi pružili pozitivne dugoročne efekte na životnu sredinu.

 

Rad je rađen u okviru predmeta „Urnaba analiza i planiranje“ na trećoj godini Osnovnih akademskih studija, sa specifičnom temom “POST COVID-19 BEOGRAD: U SUSRET GUP-U 2041″, čiji je rukovodilac prof. dr Marija Maruna, pored koje je u nastavi učestvovala i ass. dr Aleksandra Đorđević..

 

Imajući u vidu da je nastava dominantno bila usmerena ka kreiranju predloga za razvoj Beograda u uslovima neizvesnosti, odnosno promišljanju profesionalnih odgovora na krizu života u gradovima usled pandemije izazvane COVID-19 virusom, studentski konkurs raspisan od strane British Council Serbia je bio ugrađen u nastavni proces kao opcija za ambicioznije studente, koji su bili usmereni da svoje studentske radove prilagode zahtevima takmičenja.

 

Na konkursu je sa Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta učestvovalo 19 studenata, podeljenih u osam grupa.

Više informacija na linku:

https://www.britishcouncil.rs/programmes/education/sep/policy-challenge