УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Награђени студенти на Студентском такмичењу: Изазов COVID-19, организованом од стране British Council Serbia

stud

Илустрација рада Plastic not fantastic, Студенти: Ведрана Капор и Мина Марковић

Рад под називом „Plastic – not fantastic“, чији су аутори Ведрана Капор и Мина Марковић, студенти Треће године Основних академских студија Архитектуре на Универзитету у Београду, Архитектонском Факултету, освојио је прву награду на Студентском такмичењу: Izazov COVID-19, организованом од стране British Council Serbia.

 

Рад је настојао да офговори на постављен изазов #2 под називом „Како одговорити на пандемију COVID-19 и опоравити се од ње уз истовремено јачање отпорности на климатске промене?“. На конкурсу су учествовали студенти основних и мастер студија из домена права, економије, пословања, образовања, језика, психологије, медицине и архитектуре, који су у два корака настојали да пруже одговоре на изазове које доноси пандемија COVID-19 и пруже конкретне акције и мере које се могу примењивати у циљу решавања проблема.

 

Рад полази од загађења изазваног пластиком и неправилним одлагањем пластичног отпада, као проблем који постоји већ дуго времена. Међутим, услед пандемије COVID-19 и њених ефеката на производњу пластичних производа за једнократну употребу, овај проблем је постао још израженији и као такав захтева хитно решавање како би се спречило даље погоршање еколошког стања планете. Радом се предлаже унапређење едукације на свим нивоима у циљу подизања свести о тренутном еколошком стању, и нуди сет еколошких решења за проналажење биоразградивих алтернатива производима за једнократну употребу који би пружили позитивне дугорочне ефекте на животну средину.

 

Рад је рађен у оквиру предмета „Урнаба анализа и планирање“ на трећој години Основних академских студија, са специфичном темом “ПОСТ COVID-19 БЕОГРАД: У СУСРЕТ ГУП-У 2041″, чији је руководилац проф. др Марија Маруна, поред које је у настави учествовала и асс. др Александра Ђорђевић..

 

Имајући у виду да је настава доминантно била усмерена ка креирању предлога за развој Београда у условима неизвесности, односно промишљању професионалних одговора на кризу живота у градовима услед пандемије изазване COVID-19 вирусом, студентски конкурс расписан од стране British Council Serbia је био уграђен у наставни процес као опција за амбициозније студенте, који су били усмерени да своје студентске радове прилагоде захтевима такмичења.

 

На конкурсу је са Универзитета у Београду – Архитектонског факултета учествовало 19 студената, подељених у осам група.

Више информација на линку:

https://www.britishcouncil.rs/programmes/education/sep/policy-challenge