УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ Резултати студентског конкурса за идејно решење прихватилишта за рехабилитацију домаћих и дивљих животиња у Пиносави

Prihvatiliste za zivotinje_Publikacija 1-page-001

Удружење Animal Rescue Serbia и Архитектонски факултет – Универзитет у Београду су крајем 2019. године успоставили међусобну сарадњу у циљу повезивања ради пружања додатне подршке и реализације заједничких активности у области спасавања, заштите и збрињавања животиња, као и ангажовања студената на пројектним задацима из ових области. Сарадња подразумева иницирање студентских конкурса везаних за заштиту, смештај и рехабилитацију животиња, као и организацију радионица са циљем међусобне размене стручних знања.

Први корак у реализацији представљене сарадње је био студентски конкурс за идејно решење прихватилишта за рехабилитацију домаћих и дивљих животиња у Пиносави. Повод за расписивање овог конкурса се налази у потреби АРС-а за једним комплетно осмишљеним и опремљеним прихватилиштем са привременим смештајем током рехабилитације животиња, чија се реализација предвиђа на задатој локацији у приградском насељу Пиносава. Жеља расписивача је била да се студентским конкурсом прикупе што креативнији и иновативнији предлози за дизајн и изградњу једног, типолошки специфичног објекта као што је прихватилиште за животиње.

Конкурс који је спроведен је био по врсти: отворен, према категорији учесника: студентски, према задатку: идејни, по облику: двостепени и према начину предаје: анонимни. У оквиру првог степена конкурса жири је бирао два најуспешнија предлога и позвао селектоване тимове у други степен конкурса. Учесници другог степена конкурса развили су предлоге у оквиру радионице Отвореног студија архитектуре и радили заједно са представницима удружења АРС, архитектама истраживачима ОСА-е и члановима жирија, на разради и продукцији пројекта који су били предмет овог конкурса. Резултат други степен конкурса је представљен кроз израду два моделска решења прихватилишта разрађених на основу предлога из првог степена конкурса, а до нивоа идејног решења. У публикацији ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ детаљно су представљена оба моделска решења, као и целокупан преглед заједничких активности АРС-а и Архитектонског факултета – Универзитета у Београду у претходном периоду.

Публикација је доступна и онлине на следећем линку: https://issuu.com/redakcijaaf/docs/prihvatiliste_za_zivotinje_publikacija_studentskih