УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Picture1

Аутор фотографије: Аница Драгутиновић

 

Архитектонски факултет у Београду у сарадњи са TH OWL: Detmold School of Architecture and Interior Architecture (Немачка) и TU Delft (Холандија) уз подршку Erasmus+ одржао је радионицу „Reuse of Common Spaces of New Belgrade Blocks: Co-designing the Urban Commons“ у периоду од 15. септембра до 02. октобра 2020. године.

55

Аутор фотографије: Тамара Поповић

Радионица је обухватала уводно предавање Анице Драгутиновић, ментора и аутора радионице, посету локацијама – блоковима Новог Београда, где је одржана радионица са станарима, затим самостални рад, као и групни рад студената у просторијама Архитектонског факултета, и завршну изложбу, која је отворена до 16. октобра 2020. године у сали 254 на Архитектонском факултету.

unnamed

Радионица: обилазак локације и радионица са станарима у блоковима (аутор фотографије: Ивона Деспотовић)

На радионици су учествовали студенти Основних, Интегрисаних и Мастер Академских Студија Архитектуре, организовани у 4 тима.

 

Блок 23:

ТИМ 1a: Мина Марковић, Даница Меденица, Алекса Лукић

ТИМ 1б: Зорана Јовић, Ивона Деспотовић, Ања Пантић, Катарина Вучић

Блок 70a:

ТИМ 2a: Даница Петровић, Реља Петровић, Бојан Ћировић

ТИМ 2б: Катарина Вујиновић, Симона Радојевић, Емилија Савић

unnamed2

Радионица: обилазак локације и радионица са станарима у блоковима (аутор фотографије: Зорана Јовић (лево) Мина Марковић (десно))

Студенти су се бавили промишљањем заједничких простора новобеоградских блокова и испитивањем потенцијала за њихову обнову или ре-дизајн. Фокус је био на партиципативном процесу пројектовања заједничких простора, од вредновања ових простора заједно са станарима кроз фото-упитник и мапирања потреба станара, до предлога будућих интервенција и дефинисања програма и начина функционисања тих простора.

 

Резултати радионице ће бити представљени на DETMOLD CONFERENCE WEEKS 2020: The Human Habitat in Times of Transformation конференцији коју организује TH OWL у новембру 2020.

22

Завршна изложба, сала 254 – Архитектонски факултет (аутор фотографије: Тамара Поповић)

ОРГАНИЗАЦИЈА И РЕАЛИЗАЦИЈА РАДИОНИЦЕ

• Универзитет у Београду – Архитектонски факултет (УБ- ФА) у сарадњи са TH OWL: Detmold School of Architecture and Interior Architecture (Немачка) и TU Delft (Холандија).

Ментор и аутор радионице:
Аница Драгутиновић, асистент / докторанд (TH OWL / TU DELFT)

Критичари:
др Ана Никезић, ван. професор (УБ – ФА)
dr Uta Pottgiesser, ред. професор (TU DELFT / TH OWL)

Сарадници:
Александра Миловановић, истраживач приправник / докторанд (УБ – ФА)
Тамара Поповић, истраживач приправник / докторанд (UB – FA)

Уз подршку:
Erasmus+.

Picture8