УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за израду логотипа за Европску енергетску награду у Србији (ЕЕАС)

Logo takmicenje - fotografija

Охрабрујемо студенте са уметничких, дизајнерских и архитектонских факултета, као и све остале студенте креативног духа да се пријаве на дизајнерски конкурс. На овом конкурсу је неопходно доставити одговарајуће самостално развијене и дизајниране логотипе за Европску енергетску награду у Србији (EEAS). EEAS представља систем управљања енергијом и сертификацију засновану на међународно примењеној Европској енергетској награди (EEA). Овај конкурс је настао као иницијатива MEEMP-а, путем којег Швајцарска влада у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Србије подржава четири српске општине у циљу побољшања енергетске ефикасности (додатне информације можете пронаћи у наставку).

Победник конкурса ће бити награђен новчаном наградом у износу од 500 швајцарских франака (CHF). Победник ће такође доделити ексклузивна права коришћења развијеног логотипа Европској енергетској награди у Србији и MEEMP-У. Процес израде и одабира биће подељен у два круга. Први круг је отворен за све заинтересоване студенте да поднесу своје предлоге, док ће други круг бити отворен за одабране финалисте да дораде своје нацрте на основу повратних информација од стране жирија.

Ко све може да учествује?

Студенти са уметничких, дизајнерских и архитектонских факултета, као и сви креативни и талентовани студенти осталих факултета. На овом конкурсу могу учествовати само студенти факултета и виших школа у Србији, укључујући студенте основних, мастер и докторских студијских програма.

Први круг такмичења

Сви предлози се морају доставити до 31. октобра 2020. године у форми ПДФ фајла на мејл COMPETITION@MEEMP-SERBIA.COM, заједно са личним подацима (име и презиме, назив факултета/више школе и година основних/мастер/докторских студија).

Услови учешћа на конкурсу (прва фаза)

  • Логотипи би требало да буду достављени у електронској форми грубог нацрта и да укључује концепт и предлог колорне шеме
  • Требало би да функционишу позитивно и негативно
  • Не смеју садржати градијенте
  • Не смеју садржати пикселе
  • Требало би да садрже логотип имена (Европска енергетска награда у Србији – EEAS) на латиници
  • Поред EEAS логотипа, требало би да садрже и име European Energy Award (примере постојећих логоа других земаља можете видети ОВДЕ, на дну странице)
  • Послати одабране референце претходно дизајнираних логотипа, уколико постоје

Други круг такмичења

Од свих пристиглих предлога биће изабрано 2-5 најбољих за другу фазу конкурса најкасније до 15. новембра 2020. године. Сви кандидати који уђу у ужи избор ће имати две недеље за израду коначних предлога логотипа на основу повратних информација жирија.

Жири

Чланове жирија ће сачињавати представници MEEMP-а, Министарства рударства и енергетике Републике Србије, као и Швајцарског државног секретаријата за економске послове (SECO).

Победник конкурса

Победник ће бити изабран до 7. децембра 2020. године од стране жирија и награђен новчаном наградом у вредности од 500 CHF. Награђени логотип ће се користити искључиво у сврхе представљања Европске енергетске награде у Србији (EEAS). Дизајнер ће такође доделити ексклузивна права коришћења Европској енергетској награди у Србији и MEEMP-у.

Остали учесници друге фазе (максимално четворо) биће награђени новчаном наградом у износу од по 100 CHF. Они ће MEEMP-у дати право коришћења предлога својих логотипа у сврху документовања конкурса, нпр. на MEEMP званичном сајту, на званичним MEEMP профилима на друштвеним мрежама и у извештајима који се односе на спровођење MEEMP пројекта.

Контекст логотипа – о чему се ради?

Европска енергетска награда (ЕЕА) је међународно примењен и признат систем енергетског управљања и означавања за општине и градове. Подржава локалне власти у планирању, спровођењу и праћењу одрживе енергетске и климатске политике на локалном нивоу и на тај начин ублажава последице климатских промена. Од просторног планирања до снабдевања енергијом, од мобилности до комуникације и сарадње – ЕЕА покрива читав спектар проверених енергетских и климатских мера које општине могу да предузму.

Више од 1.500 општина широм Европе тренутно учествује у ЕЕА-у, од чега је више од 800 награђено са ЕЕА. Европска енергетска награда јавно препознаје и признаје посвећеност општине када она достигне одређени ниво свог деловања у наведеним областима.

Више информација можете наћи овде:

HTTPS://WWW.EUROPEAN-ENERGY-AWARD.ORG/

HTTP://MEEMP-SERBIA.COM/

HTTP://WWW.ENERGIESTADT.CH

ЕЕА у Србији

Од јануара 2018. године, српски градови Крушевац и Ужице и општине Параћин и Врбас спроводе Европску енергетску награду (ЕЕА) у оквиру Пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији (MEEMP), које подржавају влада Швајцарске и Министарство рударства и енергетике Републике Србије. Сва четири града и општине спроводиће одрживе енергетске и климатске активности током трајања пројекта MEEMP и на тај начин ће значајно побољшати своје енергетске преформансе, што потенцијално доводи до првих сертификата са српском Европском енергетском наградом.

Логотип који ће бити развијен у оквиру овог конкурса биће логотип српске Европске енергетске награде и биће позициониран заједно са другим националним логотипима ЕЕА (нпр. Аустрије, Немачке, Швајцарске, Француске, Италије, Луксембурга итд.) Између осталог, то ће бити саставни део сертификационих докумената који ће се додељивати српским локалним властима за значајна достигнућа у њиховој енергетској и климатској политици.