УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

НАГРАДЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА САВРЕМЕНУ АРХИТЕКТУРУ – НАГРАДЕ MIES VAN DER ROHE ЗА 2021. ГОДИНУ

Image (5)

Фондација Мies van der Rohe организује доделу Награде Европске уније за савремену архитектуру – Награде Мies van der Rohe за 2021. годину.

Удружење архитеката Србије је позвано и овај пут, да номинује радове који су изведени у Србији, али и радове транс-националног карактера, која могу бити дела европских архитеката изведених у Србији, или дела српских архитеката изведена у Европи. Објекти морају бити изведени у периоду између 01.октобра 2018. и 01.октобра 2020. године.

Ова престижна награда, која се додељује сваке друге године, представља признање и почаст изузетним достигнућима на пољу архитектуре и скреће пажњу на значајан допринос европских стручњака из те области развоју нових идеја и технологија.

Удружење архитеката Србије, позива и ширу јавност да својим номинацијама допринесе, да дијалог између архитектуре и њених крајњих корисника постане видљивији, динамичнији и богатији за нове перспективе.

Значај архитектуре има друштвени утицај и преноси културну поруку. Квалитет се, стога, односи на универзалне вредности генеричких објеката изван њихових програма: на концепт пре него ли на формалне вредности. Радови које предлажете за ову награду треба да следе ове циљеве – тј. треба да достављате оне изграђене пројекте којима се побољшава живот грађана и који могу постати стална архитектонска референца за раст; стога је битно да сте их доживели и посетили. Ови радови такође треба да нам помогну да откријемо начине стварања архитектуре који могу бити инспиративни и који грађане и архитектуру у нашој изграђеној средини обогаћују додатним вредностима.

Номиновање се обавља преко Гоогле Дриве формулара:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSej3ivmg7wHHROcMPqiN17P3oHPpsO84xnL2dsiRVGJ4ewj1g/viewform?fbclid=IwAR24orROE1OqrbF1Ouhj8rdZQCGz8KGEapGnf-DoIP3W2mEFVOALt0oasvs

Рок за јавне номинације је 08.август 2020. године.

Сва питања у вези номиновања, можете поставити до 30.јула, на е-маил адресу: : udruzenjearhitekata@gmail.comsas-dab@eunet.rs

Селекцију пристиглих радова обавиће петочлана Комисија именована од стране УО УАС-а:

– Владимир Лојаница, архитекта

– Ајла Селенић, архитекта

– Настасја Митровић, архитекта

– Андреј Стреховец, архитекта

– Милан Танић, архитекта

Кординатор за националне номинације је Снежана Веснић, архитекта.

Више информација о награди, правилима, условима номиновања:

www.miesbcn.com;

www.miesarch.com