УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Climathon 2

Climathon је најмасовнија колективна климатска акција у свету, која годишње окупља хиљаде људи у преко 145 градова и 55 земаља на свим континентима, са медијским досегом преко 300 милиона људи.

Climathon – хакатон је одржан у Београду 8. и 9. фебруара у просторијама градске управе града Београда. Том приликом учесници су решавали два климатска изазова ”Урбана топлотна острва у Београду” и “Чврсти комунални отпад и еколошка свест грађана”. Догађај је организован уз подршку Привредне коморе Србије и Секретаријата за заштиту животне средине града Београда. У догађају је учествовало преко 20 предавача и ментора из градске управе, стручњака из праксе, представника међународних организација, наставника са београдских факултета. Ментори за Изазов ”Урбана топлотна острва у Београду” биле су професорке Архитектонског факултета др Ксенија Лаловић и др Ратка Чолић. У организацији Цлиматхона је учествовала Ана Шабановић, студент интегрисаних основних и мастер академских студија Архитектуре.

У решавању ових изазова учествовало је преко 80 студената различитих факултета и представника привреде-јавног и приватног сектора.

Тимови у којима су учествовали студенти Архитектонског факултета остварили су изузетне резултате. За решавање првог изазова “Урбана топлотна острва” освојили су прво и четврто место.

Првопласирани тим (КЛ)ИМА НАДЕ су чинили Драгомир Ристановић, Милица Бојановић, Антоније Ћатић и Алекса Бекић са мастер програма Интегрални урбанизам и мастер програма Архитектуре. Њихово решење је похваљено од стране жирија за свеобухватни интегрални приступ и храброст за покушај увођења новина.Циљ њиховог пројека јесте да се ефекти топлотног острва смање подстицањем пренамене браунфилд локација у Београду кроз коришћење зелене инфраструктуре у њиховој обнови и стварања нових активности и садржаја којом би се између осталог подстакла креативна индустрија, као нови глобални тренд и смерница ка остваривању одрживог развоја. Пројекат подразумева формирање ГИС платформе и отворене базе података о браунфилд локацијама, која би служила као извор података за потенцијалне инвеститоре.

У истој категорији черврто место је освојио пројекат КЛИМАX састављен од студенткиња треће године основних студија Архитектуре, Милана Токић, Ана Арсеновић, Теодора Перовић, Ленка Тасић и Јована Цакић.

Решење АРЦИКЛАЖА је освојило друго место за изазов “Чврсти комунални отпад и еколошка свест грађана”, тим се састоји од студенткиња друге и треће године основних студија Архитектуре, Даница Петровић, Андријана Тмушић, Милица Милутиновић и Татјана Коњиковац.

Climathon 1 Climathon 3