УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

svet-po-meni-cover

10. 12. 2019. године, КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ У 20:00

Изложба у Контакт галерији Студентског културног центра Крагујевац представља актуелно стање вишегодишњег пројекта  Свет по мени. Овај пројекат, флуидног карактера, започет је изложбом у Галерији Културног центра Београд 2013. године. Централни део пројекта за ову галерију је била инсталација рађена према кући за лутке, али у стварној величини, 1:1. Мала кућа је била полазни/указни елемент за градњу велике, као што је велика првобитно била у случају градње мале куће за лутке. У новој размери (1:12) ‘грађена’ је ручно цела кућа, соба по соба; сто, столице, кревет, ормане, купатило, кухињу… Изложене су биле дуж галерије у низу просторије (дневна соба, кухиња, спаваћа соба, купатило, радна соба) у које се улазило из коридора. На екрану су биле изложене дигиталне фотографије оригиналних делова куће за лутке.

Наставак пројекта је кренуо од фотографија насталих на изложби као мобилног архива, где су излагане велике, у произвољној размери фотографије и први пут је у овој форми пројекат излаган на изложби Das Unheiliche: о (не)преводивом,  (Das Unheiliche: Über das (Un)Übersetzbare) у Гете институту у Београду 2017. године. Поред фотографија били су изложени и цртежи, колажи, писане белешке у дигиталном формату (на екрану таблета). У међувремену, пројекат је у једном свом облику (као дигитална пројекција) излаган на Међународном тријеналу проширених медија у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић”  2016. године. На Нишком салону: 12/2, 2018. године излаган је део пројекта који је представљен и на овој изложби. Као коначни повратак равани, тачније слици, настали су колажи од површинских делова намештаја развијени у мрежу, као технички цртеж, са осама x и y маркираним рол грађевинским метром, сада поново у размери 1:1.

Као резултат заједничке сарадње од почетка пројекта ауторке проф.др Јасмина Чубрило и проф.др Мариела Цветић написале су књигу о пројекту, његовом развоју и току „О размери: монументализовање минијатуризованог“ која је 2018. године одштампана у издању Архитектонског факултета у Београду и на овој изложби има своје прво представљање.

 

Радови су велике фотографије димензија 200 x 158 цм и детаљи 50 x 70 цм.

 

Мариела Цветић

Мариела Цветић, уметница и теоретичарка уметности, редовни професор на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Дипломирала је на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, где је и магистрирала; дипломирала је на Машинском факултету Универзитета у Београду. Докторирала је на Интердисциплинарним докторским студијама Теорије уметности и медија Универзитета уметности у Београду. Ауторка је четрнаест самосталних изложби и већег броја групних изложби, као и изложби студената Архитектонског факултета. Објавила је књиге Das Unheimliche: психоаналитичке и културалне теорије простора (Београд, 2011), Уметникова књига /Artist’s Book  (Београд, 2014), О размери: монументализовање минијатуризованог у коауторству са Јасминим Чубрило (Београд, 2018) и вше поглавља у монографијама. Учествовала у раду великог броја конференција. У уметничком и теоријском раду бави се проблемима односа субјекта и простора.

www.marielacvetic.com

marielacvetic@yahoo.com

 

Изложба ће бити отворена до 18. јануара 2020.

У петак 17.01.2020 у 13:00 проф. др Мариела Цветић одржаће стручно вођење кроз изложбу и радионицу са студентима ФИЛУМ-а.