УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Тродневни студијски боравак студената И наставника Архитектонског факултета у заштићеном природном добру Парку природе Стара планина и селу Паклештица

Slika 0 Naslovna

Обилазак пећине Владикине плоче. | Аутор фотографије Драгомир Ристановић.

Студенти и наставници Архитектонског факултета су у периоду од 18 – 20. октобра 2019. године боравили у заштићеном природном добру Парк природе Стара планина И селу Паклештица, општина Пирот.

Студијски боравак је организован у оквиру редовне наставе на предметима МАСА 23040-04, ИАСА 59040-04, МАС ИУ 23050-04 Архитекте и грађанске иницијативе за одрживи развој (доц. др Данијела Миловановић Родић, сар. Божена Стојић) И МАС ИУ 11041 ИП01 Интегрална анализа територије (доц. др Данијела Миловановић Родић, доц. др Иван Симић, асс. Александар Грујичић, сар. дем. Драгомир Ристановић).

Оквирна тема рада на наведеним предметима је Локализација циљева одрживог развоја дефинисаних УН развојном агендом Трансформинг оур wорлд: тхе 2030 Агенда фор Сустаинабле Девелопмент (2015). Методолошки образац рада и продукти наставног процеса ће бити различити на наведеним предметима, али ће сви бити посвећени подршци одрживом развоју предметне територије – заштити природе и унапређењу квалитета живота људи у оквиру ње.

Основна идеја је повезивања наставног процеса са реалним развојним контекстом и формулисање и реализација пројекта СА/ЗА локалну заједницу. Циљ је указивање студентима на више различитих тема и проблема од значаја за локални (и национални) развој, међу којима су посебно издвојени важност обнове села и заштита природе као њиховог основног ресурса за одрживи развој.

Основни циљеви студијског боравка су омогућавање студентима да остваре непосредан увид у предметно подручје и упознају се са кључним актерима задуженим за управљање и заинтересованим за развој територије. У складу са тим, организоване су три једнодневне радионице:

  • Институције-заједнице-људи. Први део радионице је био посвећен посети управи Града Пирота И разговору са представницима градске И месне самоуправе, јавних предузећа И организација И локалних грађанских иницијатива: Слађаном Манчић, помоћницом градоначелника Пирота, Братиславом Златковим, директором Туристичке организације Пирот, Зораном Матејићем, председником МЗ Паклештица Дарком Ђорђевићем, директором ЈП Парк природе Стара планина, Јованом Јеленковић, представником МЗ Паклештица и И Небојшом Јовановићем, председником удружења грађана Владикина плоча-Паклештица. Други део радионице је одржан у селу Паклештица. Након смештања студената у сеоским домаћинствима, у просторијама Месне заједнице је организован разговор са локалним становништвом И представницима иницијатива Владикина плоча-Паклештица (УГ ВПП) и Одбранимо реке Старе планине (ОРСП) о њиховим потребама, виђењима проблема и развојних потенцијала села И Старе планине И идејама о његовом пожељном развоју.

Slika 1a

Slika 1b

Пријем студената и наставника у сали Скупштине општине Пирот. | Аутор фотографија Божена Стојић.

Slika 2a
Slika 2b

Пријем студената у селу Паклештица. Простор МЗ као зборно место, трпезарија, место за рад и разговор. Аутори фотографија Милан Песић и Данијела Миловановић Родић.
  • Културни и природни предео. У оквиру ове радионице су организоване вођене пешачке туре до најзначајнијих елемената природног предела у окружењу Паклештице: кањона реке Височице и пећине Владикине плоче, Мале пећине и водопада Бељаница. У току вечери је Драгољуб Златковић, етнолог из Пирота (добитник награде Вукове задужбине за науку 2015. године за Речник пиротског говора) говорио о традиционалној култури, језику, обичајима Паклештице и Висока, а Александар Живковић Лиса, драмски глумац је извео више кратких монодрама на пиротском језику (уписан у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије).

Slika 3a

Slika 3b

Slika 3c

Slika 3d

Slika 3e

Обилазак елемената природног предела у непосредном окрузењу Паклештице: кањон Владикине плоче, пећина Владикине плоче, река Височица, водовад Бељаница. | Аутори фотографија: Андреа Зобец, Божена Стојић, Данијела Миловановић Родић, Владимир Недељковић и Милан Песић.
  • Урбанизам и архитектура старопланинских села-студија случаја Паклештица. У оквиру ове радионице је Елена Васић Петровић, архитекта-конзерватор, директорка Фондације архитекта Александар Радовић, одржала предавање о карактеристикама традиционалне архитектуре и начина грађења објеката на Старој планини, као и о активностима и оствареним резултатима на пројекту заштите села Гостуша. У овој радионици је учествовао и Игор Петровић, директор ЈП Србијашуме – шумско газдинство Пирот који је изразио подршку сарадњи студената и наставника Архитектонског факултета и институција града Пирота у функцији формулисања развојних решења за старопланинске сеоске заједнице.Потом су уследиле активности студената на студији програмских и просторно-морфолоских карактеристика села И снимању објекта И дворишта сеоске школе.

Slika 5

Предавање Елене Васић Петровић о старопланинској архитектури и пројекту заштите села Гостуша. | Аутор фотографије Божена Стојић.

Slika 6a
Slika 6b
Slika 6c
Slika 6d
Slika 6e

Снимање објекта и дворишта сеоске школе у Паклештици. | Аутор фотографија Андријана Кузмановић

На иницијативу Паклештана на изборном предмету Архитекте И грађанске иницијативе за одрживи развој студенти ће радити на пројекту обнове запуштене и напуштене сеоске школе у селу Паклештица. Идеја је да се у том објекту и његовом дворишту формира Центар за студијски боравак “Паклештица”. Циљ пројекта је унапређење квалитета живота локалног становништва и подстицање развоја одрживог туризма у селу. Осим формулисања идејног архитектонско-урбанистичког решења, студенти ће на предмету истраживати могућности за успостављање модела управљања Центром у јавно-цивилном партнерству, конципирати кампању за прикупљање средстава и висе радионица за реализацију пројекта.

Обилазак предметног подручја, боравак у селу Паклештица и сет радионица реализовани су у сарадњи са представницима грађанских иницијатива Владикина плоча-Паклештица И Одбранимо реке Старе планине и становницима МЗ Паклештица. Студијски боравак је конципиран приликом гостовања представника УГ ВПП-а Небојше Јовановића и Банета Андоновића И ОРСП-а Александра Паница И Александра Јовановица 9. октобра 2019. године на Архитектонском факултету. Они су тада представили њихово видјење карактеристика, развојних проблема и могућности Старе планине и Паклештице И студенте упознали са могућим програмом и условима боравка у селу.

Slika_7

Гостовање Александра Панића и Александра Јовановића, представника грађанске иницијативе Одбранимо реке Старе планине и Небојше Јовановића и Банета Андоновића, представника УГ Владикине плоче – Паклештица на Архитектонском факултету 9. октобра 2019. године. | Аутор фотографије Божена Стојић

Подршку реализацији студијског боравка су дали Архитектонски факултет, Градска управа Пирот, Туристичка организација Пирот и Траг фондација у оквиру програма Активне заједнице.
Ова тродневна посета је прва активност подршци одрживом развоју села Паклештица.

Slika 8

Студенти и наставници Архитектонског факултета се захваљују свим мештанима који су их угостили у њиховом селу и домовима и свима који су део овог пројекта и његовог ширег контекста на доприносима и учешћу: Небојши Јовановићу, Јовану Јеленковићу, Александру Панићу, Александру Јовановићу, Милану Пешићу, Банету Андоновићу, Душану Бодироги, Ивици Вељковићу, Слађани Манчић, Братиславу Златковом, Драгољубу Златковићу, Александру Живковићу, Елени Васић Петровић, Дарку Ђорђевићу, Игору Петровићу, Зорану И Аници Матејић, Драгану Андоновићу, Ивици Антићу, Ружици Станковић, Зорану Николићу, Дејану И Драгани Минчић, Драгану Митићу, Синиши Панићу, Данијели, Јордану Антићу, Љубиши Антићу, Гојку Ранчићу, Божани Николић, Сањи Мадић, Види Станисављевић, Снежани Ђурђевић, Јулијани Вацић, Светлани и Ради Димитријевић, Улијани Вацић, Љиљани Живковић, Надици Јовановић и Зорану Јеначковићу. | Аутор фотографије Божена Стојић.

Медијски прикази студијског боравка студената на Старој планини и селу Паклештица:

ДМБ_видео:
Заједно можемо све!, аутор Душан Бодирога, продукција Одбранимо реке Старе планине

Пиротске вести:
Студенти архитектуре у Паклештици

Јужне вести:
Студенти и професори из Београда испитију потенцијале старопланинских села

Плус онлине – Локални портал:
Студенти Архитектонског факултета наредна три дана бораве у Паклештици у оквиру програма “Архитекте и грађанске иницијативе за одрживи развој”