УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

EVA 1

На позив урбанисте, професора Католичког Унвиерзитета у Леувену, Pierre Laconte-a  и члана Управе Europe Nostre у Паризу је у име Архитектонског факултета боравила Професор др Ева Ваништа Лазаревић. Годишњи конгрес асоцијације Europa Nostra,  трајао је од од 27. до 30.ог октобра. У договору са Подпредседницом асоцијације Проф. Ирином Суботић, која води локалну Europa Nostru, Проф. Ева Ваништа Лазаревић учествовала је на презентацијама најбољих остварења у сфери заштите културног наслеђа која се одржавала у згради градске општине Париза (Hotel de Ville), на пријему приређеном за Управу Асоцијације у угледном клубу Серкл д л’Унион Интералије (Cercle de L’Union Interallie) те на завршној вечери где су се презентовале награде у ново-реконструисаном позоришту Шатле (Chatelet).

Покровитељ ове вишедеценијски традиционалне манифестације је био Француски председник Макрон (Macron). Стефан Берн, Саветник за културу Председника Макрона и медијско лице које се деценијама бави наслеђем,  промовисао је током конгреса своју књигу о искуству у заштити  и обнови културног наслеђа те примио награду за највећи допринос у овој области током 2018. године. Међу осталим, Еуропа Ностра му је захвалила и поводом његовог личног ангажмана у медијима око сакупљања финансијских средстава за  покретање обнове цркве Нотре Даме у Паризу, уништене у пожару прошле године. Током ове активности је сакупљено невроватних милијарду Евра.

Професор Ева Ваништа Лазаревић је презентујући факултет имала прилику да измени искуства са експерима из света, да оцени домете које су до сада постигле земље такмичарке за најбољи пројекат у сфери заштите културног наслеђа. Теме као урбане кухиње које ревитализују Пољске дворце, или обнова старе тврђаве на врху планине у Џорџији, Немачки програм за едукацију Сиријских избеглица у сфери археологије у Турској, само су неки од успешно изведених пројеката које су прикупиле највише гласова експерата и публике конгреса и освојиле награде.

Током децембра у Београд долази Генерални Секретар Еуропе Ностре, пореклом из Србије, госпођа Снешка Quadevlieg Михаиловић  са којом ће бити успостављен разговор, уз Проф. Ирину Суботић на даљој могућој сарадње у сфери заштите и реконструкције, на нивоу будућих пројеката и промоцији наших пројеката заштите и реконструкције у свету. Планира се да се актуелни Извршни Председник Europe Nostra Херман Парзингер позове као могући почасни гост Конференције АФ “Места и Технологије”.

Годишњи часопис “Heritage in action” за 2019. који издаје Europa Nostrа постаће део наше Бибилиотеке доступан студентима.

EVA 2