УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Vizual 2019

Oktobarh_Logo-120x120

Октобар је у знаку културе и едукације! Четврту годину заредом, студенти са Департмана за архитектуру и урбанизам из Новог Сада организују фестивал архитектуре, дизајна и уметности – Октобарх.
Октобарх обухвата предавања, пројекције филмова, дискусије, трибине, организоване од стране студената архитектуре у намери да људима ван праксе приближе значај и могућности ове професије, а студенте архитектуре упознају са професионалним архитектима и њиховим искуствима током дизајнирања и реализовања пројеката.
Позивамо вас да посетите програме који ће се током месеца октобра одржавати у оквиру по следећој програмској шеми:

2. до 4. октобар – Радионица СлобоДА

Једна од главних жижних тачака Новог Сада постала је тема ове радионице због њеног неискоришћеног потенцијала и просторне нелогичности. Учесници су током три дана рада имали прилику да анализирају и реше урбанистичке проблеме овог јавног простора, а као крајњи резултат радионице настају дигитални цртежи и концептуалне макете као приказ идејне реконструкције овог простора. Изложбу радова моћи ћете да видите на затварању фестивала 27. октобра у Дому б612.

5. и 6. октобар – Архитура / шетње кроз објекте

У свету добро познат концепт догађаја ’опен хоусе’ полако проналази своје место и у Новом Саду. Током првог викенда Октобарх-а организоване су шетње кроз објекте од културног и историјског значаја. Шетње су водили студенти и грађанима се на овај начин пружила прилика да зађу иза врата објеката које иначе заобилазе, а који у себи крију богату историју и мноштво причи.

12. и 13. октобар – Дани архитектонског филма

Пројекције пажљиво бираних играних и документарних филмова требало би да гледаоце подстакну на размишљање и расправу о проблемима и дешавањима у свету архитектуре и дизајна. Програм је биран тако да прати актуелне теме како код нас тако и у свету. Догађај ће се одржати у Дому б612. Улаз је бесплатан.

25. октобар – Трибина ОК Тalks

Новитет у програму овогодишњег фестивала јесу кратка предавања ’ОК Тalks’. Дограђај је настао у циљу пружања прилике студентима и широј јавности да се ближе упознају са задовољством и проблемима рада у креативној сфери, подстичући их на активну дискусију са предавачима. Неки од овогодишњих гостију су : Полиморф, Paperstorm, Тим 8, Студио МОБА….Трибина ће се одржати у Галерији Мацут ( СПЕНС ) у предвиђеном трајању од 16 до 21 h.

26.и 27. октобар – Октобархска конференција

Главни догађај самог фестивала јесте конференција која окупља госте и предаваче из региона и Европе. Током два дана трајања, посетиоци ће имати прилику да се упознају са радом водећих бироа из државе и шире, као и да испрате најновије токове из света архитектуре. Своје присуство на овогодишњој конференцији за сада су потврдили : Orange architects, FAHR 021.3, Spring Studio, SODA архитекти и други. Улазнице су доступне упитом преко ФБ странице октобарх.
Програм је подложан изменама. О потенцијалним изменама програма и свему другом можете сазнати на фејсбук страници, инстаграм профилу или упитом на маил ( oktobarh@gmail.com).
Октобарх су подржали : Фондација 2021, ОПЕНС, арх.нс, Дом б612, ДаНС, Балдини студио, Студио Арса и други.
ПРОГРАМ КОНФЕРЕНЦИЈА