UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

1

ORIS_logo

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozijum koji organizuju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja najznačajnija imena svetske arhitektonske i kulturne scene, a svake godine okuplja više od 2000 posetilaca iz Hrvatske, okolnih zemalja, pa i šire.

Ovogodišnji Dani Orisa održaće se u Zagrebu 19. i 20. oktobra 2019, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Na ovogodišnjim Danima Orisa predavanja će održati arhitekte i dizajneri:

Mario Botta (Švajcarska)
Pohađao IUAV u Veneciji kod Carla Scarpe i Giuseppea Mazzariola. Za vrijeme studija radi s Le Corbusierom i Louisom Kahnom. Profesionalnu karijeru započinje 1970. u Luganu; projektuje porodične kuće, škole, poslovne zgrade i sakralne građevine. Predaje na arhitektonskim fakultetima širom svijeta. Rad ovog arhitekte objavljivan je u mnogim publikacijama, predstavljan na izložbama i nagrađen nizom priznanja.

1. Mario Botta

Mario Botta, Kapela Santa Maria degli Angeli, Monte Tamaro, Švicarska; foto: Enrico Cano

3LHD  (Hrvatska)

Interdisciplinarni arhitektonski studio, zainteresovan za integraciju raznih disciplina; arhitekture, pejzažne arhitekture, dizajna, umjetnosti. Takav je pristup rezultovao serijom projekata i izvođenja u Hrvatskoj i inostranstvu tokim posljednjih dvadesetak godina. Autori su ikoničnih projekata savremene hrvatske arhitekture, poput Mosta hrvatskih branitelja i Centra Zamet u Rijeci, Splitske rive i hotela Lone.

6. 3LHD

3LHD, Grand Park Hotel Rovinj, Rovinj, Hrvatska; fotografija: Jure Živković

Estúdio Gustavo Utrabo (Brazil)

Diplomirao arhitekturu i urbanizam na Federalnom univerzitetu Paraná (UFPR) 2010. Gostujući profesor na Univerzitetu u Hong Kongu i docent na Univerzitetu Escola da Cidade u São Paulu. Jedan od osnivača studija Aleph Zero s kojim je 2018. godine osvojio RIBA-inu nagradu za najboljeg mladog arhitektu i najbolju zgradu. Godine 2019. osnovao Estúdio Gustavo Utrabo.

7. Gustavo Utrabo

Estúdio Gustavo Utrabo, Dječje selo, Formoso do Araguaia, Brazil; fotografija: Leonardo Finotti

6a architects (Velika Britanija)

Studio 6a architects osnovali su Tom Emerson i Stephanie Macdonald 2001. u Londonu. Osvojili više RIBA-inih nagrada, medalju Schelling 2012., u užem izboru za nagradu Stirling 2017. Emersonu je 2018. dodeljena nagrada Conrad Ferdinand Meyer u Cirihu. Projekti i teorijska dela studia izlagani su i objavljivani izvan granica Ujedinjenog Kraljevstva.  Emerson je predavao na fakultetima poput AA, Cambridge i ETH Zurich. U avgustu 2019. izabran za dekana ETH Zurich.

10. 6a architects

6a architects, MK Gallery, Milton Keynes, Ujedinjena Kraljevina; fotografija: Johan Dehlin

Neno Kezić (Hrvatska)

Diplomirao na Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu. Nakon studija radi u studiu Michael Hopkins and Partners u Londonu. Nakon povratka osniva sopstveni studio Arhipolis u Splitu. Redovni je profesor na studijama arhitekture na FGAG, Split. Dobitnik je nagrada Vladimir Nazor, Drago Galić, Bernardo Bernardi, nagrade Zagrebačkog salona, nagrade Artur i nagrade Cemex.

Piero Lissoni (Italija)

Studio Lissoni vodi projekte na globalnom nivou u polju arhitekture, produkt dizajna, grafičkog dizajna i korporativnog identiteta. Na čelu s Pierom Lissonijem, studio kombinuje niz znanja i veština i prilagođenim pristupom u različitim poljima razvija stilistički kod koji je nemoguće kopirati te prepoznatljivi vizuelni identitet. Među nedavnim realizacijama ističe se projekat enterijera Grand Park Hotela Rovinj.

14. Piero Lissoni

Piero Lissoni, High Lines, New York, SAD; 3D vizualizacija: Lissoni Associati

Cristóbal Palma (Čile)

Studirao na londonskom Arhitektonskom fakultetu AA pre nego što je započeo karijeru fotografa fokusiranog na arhitekturu, putovanja i reportažu. Objavljivan u časopisima poput The New York Times, Domus i Architectural Digest. Izlagao na više samostalnih izložbi. Autor kratkih filmova posvećenih arhitekturi, od kojih je jedan predstavljen na 13. venecijanskom bijenalu arhitekture, a film Piling Up osvojio je nagradu za najbolji kratki film o arhitekturi na festivalu ArqFilmFest u Santiagu.

16. Cristobal Palma

Cristóbal Palma, serija fotografija ”Caracoles”; fotografije: Cristóbal Palma

Harquitectes (Španija)

Arhitektonski studio osnovan 2000. godine sa sjedištem u Sabadellu u Barseloni. Vode ga četiri partnera koji su diplomirala na E.T.S.A. Vallès. Gostujući predavači na Europskim i Američkim fakultetima, a radovi su im priznati brojnim nagradama i odabrani za izložbe širom sveta. Dva projekta nominovana su za nagradu Mies van der Rohe Award 2019.

18. Harquitectes

Harquitectes, Kuća 1413, Ullastret, Španjolska; fotografija: Adrià Goula

Moderatori:

 

Maroje Mrduljaš (Hrvatska)

Arhitekta i kritičar arhitekture i dizajna

 

Dinko Peračić (Hrvatska)

Nagrađivani arhitekta

ORIS TALKS – Designing Architectural Education

Ovogodišnji Dani Orisa 19 unose jednu novinu u program. Riječ je o Oris Talks koji će se održati na temu Designing Architectural Education, a u javnoj raspravi učestvovaće istaknuti međunarodni stručnjaci:

 

Martha Thorne

Izvršna direktorka Pritzkerove nagrade i direktorka Arhitektonskog fakulteta IE u Madridu

Njeni glavni interesi su međunarodna savremena arhitektura, gradovi u razvoju i promene  uloge arhitekata. Magistrirala je na Univerzitetu u Pensilvaniji i usavršavala se na londonskom Ekonomskom fakultetu. Članica žirija nekoliko uglednih nagrada, predaje i učestvuje u nizu međunarodnih arhitektonskih konkursa.

Mia Roth Čerina

Profesorka na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu

S Tončijem Čerinom vodi arhitektonski studio. Za realizaciju dječjeg vrtića u naselju Lanište u Zagrebu bili su nominovani za nagradu Viktor Kovačić, a za osnovnu školu u Popovači za nagrade Mies van der Rohe, Medalju HKA i Piranesi. Osvojili su nagradu Viktor Kovačić za 2018. godinu. Uz nastavu i praksu, Roth Čerina je angažovana u aktivnostima kojima je cilj podizanje kulture prostora i razvoj arhitektonske edukacije.

Tom Emerson

Profesor i dekan ETH Zurich

Sa Stephanie Macdonald 2001. u Londonu osnovao studio 6a architects, koji je osvojio više RIBA-inih nagrada, medalju Schelling 2012., u užem izboru za nagradu Stirling 2017. Projekti i teorijska dela studia izlagani su i objavljivani van granica Ujedinjenog Kraljevstva.  Godine 2018. dodeljena mu je nagrada Conrad Ferdinand Meyer u Cirihu. Predavao na fakultetima poputAA, Cambridge te ETH Zurich. U avgustu 2019. izabran za dekana ETH Zurich.

Tadej Glažar

Profesor i prodekan na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani

Slovenski arhitekta, profesor i prodekan na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, ključna figura slovenske arhitektonske scene. Školovao se na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani i Institutu Berlage u Amsterdamu. Dobitnik nagrade Piranesi i Plečnikove nagrade za osnovnu školu u Kočevju, kao i nagrade Domofin za poslovno-skladišnu kuću u Grosuplju.

Izložba:

 

U sklopu Dana Orisa 19 u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) biće otvorena izložba čileanskog arhitektonskog fotografa i autora kratkih filmova Cristóbala Palme naziva Caracoles.