УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

1

ORIS_logo

Дани Ориса међународни је архитектонски симпозијум који организују часопис Орис и Орис Кућа архитектуре. Дводневно догађање, које се одржава од 2001. године, представља најзначајнија имена светске архитектонске и културне сцене, а сваке године окупља више од 2000 посетилаца из Хрватске, околних земаља, па и шире.

Овогодишњи Дани Ориса одржаће се у Загребу 19. и 20. октобра 2019, у Концертној дворани Ватрослава Лисинског.

На овогодишњим Данима Ориса предавања ће одржати архитекте и дизајнери:

Mario Botta (Швајцарска)
Похађао ИУАВ у Венецији код Carla Scarpe и Giuseppea Mazzariola. За вријеме студија ради с Le Corbusierom и Louisom Kahnom. Професионалну каријеру започиње 1970. у Лугану; пројектује породичне куће, школе, пословне зграде и сакралне грађевине. Предаје на архитектонским факултетима широм свијета. Рад овог архитекте објављиван је у многим публикацијама, представљан на изложбама и награђен низом признања.

1. Mario Botta

Mario Botta, Kapela Santa Maria degli Angeli, Monte Tamaro, Švicarska; foto: Enrico Cano

3LHD  (Хрватска)

Интердисциплинарни архитектонски студио, заинтересован за интеграцију разних дисциплина; архитектуре, пејзажне архитектуре, дизајна, умјетности. Такав је приступ резултовао серијом пројеката и извођења у Хрватској и иностранству токим посљедњих двадесетак година. Аутори су иконичних пројеката савремене хрватске архитектуре, попут Моста хрватских бранитеља и Центра Замет у Ријеци, Сплитске риве и хотела Лоне.

6. 3LHD

3LHD, Grand Park Hotel Rovinj, Rovinj, Hrvatska; fotografija: Jure Živković

Estúdio Gustavo Utrabo (Бразил)

Дипломирао архитектуру и урбанизам на Федералном универзитету Paraná (УФПР) 2010. Гостујући професор на Универзитету у Хонг Конгу и доцент на Универзитету Escola da Cidade у São Paulu. Један од оснивача студија Aleph Zero с којим је 2018. године освојио РИБА-ину награду за најбољег младог архитекту и најбољу зграду. Године 2019. основао Estúdio Gustavo Utrabo.

7. Gustavo Utrabo

Estúdio Gustavo Utrabo, Dječje selo, Formoso do Araguaia, Brazil; fotografija: Leonardo Finotti

6a architects (Велика Британија)

Студио 6a architects основали су Tom Emerson и Stephanie Macdonald 2001. у Лондону. Освојили више РИБА-иних награда, медаљу Schelling 2012., у ужем избору за награду Stirling 2017. Емерсону је 2018. додељена награда Conrad Ferdinand Meyer у Цириху. Пројекти и теоријска дела студиа излагани су и објављивани изван граница Уједињеног Краљевства.  Емерсон је предавао на факултетима попут AA, Cambridge i ETH Zurich. У августу 2019. изабран за декана ETH Zurich.

10. 6a architects

6a architects, MK Gallery, Milton Keynes, Ujedinjena Kraljevina; fotografija: Johan Dehlin

Нено Кезић (Хрватска)

Дипломирао на Архитектонском Факултету у Загребу. Након студија ради у студиу Michael Hopkins and Partners у Лондону. Након повратка оснива сопствени студио Arhipolis у Сплиту. Редовни је професор на студијама архитектуре на ФГАГ, Сплит. Добитник је награда Владимир Назор, Драго Галић, Bernardo Bernardi, награде Загребачког салона, награде Artur и награде Cemex.

Piero Lissoni (Италија)

Студио Lissoni води пројекте на глобалном нивоу у пољу архитектуре, продукт дизајна, графичког дизајна и корпоративног идентитета. На челу с Pierom Lissonijem, студио комбинује низ знања и вештина и прилагођеним приступом у различитим пољима развија стилистички код који је немогуће копирати те препознатљиви визуелни идентитет. Међу недавним реализацијама истиче се пројекат ентеријера Гранд Парк Хотела Ровињ.

14. Piero Lissoni

Piero Lissoni, High Lines, New York, SAD; 3D vizualizacija: Lissoni Associati

Cristóbal Palma (Чиле)

Студирао на лондонском Архитектонском факултету АА пре него што је започео каријеру фотографа фокусираног на архитектуру, путовања и репортажу. Објављиван у часописима попут The New York Times, Domus i Architectural Digest. Излагао на више самосталних изложби. Аутор кратких филмова посвећених архитектури, од којих је један представљен на 13. венецијанском бијеналу архитектуре, а филм Piling Up освојио је награду за најбољи кратки филм о архитектури на фестивалу АрqФилмФест у Сантиагу.

16. Cristobal Palma

Cristóbal Palma, serija fotografija ”Caracoles”; fotografije: Cristóbal Palma

Harquitectes (Шпанија)

Архитектонски студио основан 2000. године са сједиштем у Sabadellu у Барселони. Воде га четири партнера који су дипломирала на E.T.S.A. Vallès. Гостујући предавачи на Еуропским и Америчким факултетима, а радови су им признати бројним наградама и одабрани за изложбе широм света. Два пројекта номинована су за награду Mies van der Rohe Award 2019.

18. Harquitectes

Harquitectes, Kuća 1413, Ullastret, Španjolska; fotografija: Adrià Goula

Модератори:

 

Мароје Мрдуљаш (Хрватска)

Архитекта и критичар архитектуре и дизајна

 

Динко Перачић (Хрватска)

Награђивани архитекта

ORIS TALKS – Designing Architectural Education

Овогодишњи Дани Ориса 19 уносе једну новину у програм. Ријеч је о Oris Talks који ће се одржати на тему Designing Architectural Education, а у јавној расправи учествоваће истакнути међународни стручњаци:

 

Martha Thorne

Извршна директорка Притзкерове награде и директорка Архитектонског факултета ИЕ у Мадриду

Њени главни интереси су међународна савремена архитектура, градови у развоју и промене  улоге архитеката. Магистрирала је на Универзитету у Пенсилванији и усавршавала се на лондонском Економском факултету. Чланица жирија неколико угледних награда, предаје и учествује у низу међународних архитектонских конкурса.

Mia Roth Čerina

Професорка на Архитектонском факултету у Загребу

С Тончијем Черином води архитектонски студио. За реализацију дјечјег вртића у насељу Ланиште у Загребу били су номиновани за награду Виктор Ковачић, а за основну школу у Поповачи за награде Mies van der Rohe, Медаљу ХКА и Piranesi. Освојили су награду Виктор Ковачић за 2018. годину. Уз наставу и праксу, Roth Čerina је ангажована у активностима којима је циљ подизање културе простора и развој архитектонске едукације.

Tom Emerson

Професор и декан ETH Zurich

Са Stephanie Macdonald 2001. у Лондону основао студио 6a architects, који је освојио више РИБА-иних награда, медаљу Schelling 2012., у ужем избору за награду Stirling 2017. Пројекти и теоријска дела студиа излагани су и објављивани ван граница Уједињеног Краљевства.  Године 2018. додељена му је награда Conrad Ferdinand Meyer у Цириху. Предавао на факултетима попутAA, Cambridge тe ETH Zurich. У августу 2019. изабран за декана ETH Zurich.

Tadej Glažar

Професор и продекан на Архитектонском факултету у Љубљани

Словенски архитекта, професор и продекан на Архитектонском факултету у Љубљани, кључна фигура словенске архитектонске сцене. Школовао се на Архитектонском факултету у Љубљани и Институту Berlage у Амстердаму. Добитник награде Piranesi и Плечникове награде за основну школу у Кочевју, као и награде Домофин за пословно-складишну кућу у Гросупљу.

Изложба:

 

У склопу Дана Ориса 19 у Орис Кући архитектуре (Краља Држислава 3) биће отворена изложба чилеанског архитектонског фотографа и аутора кратких филмова Cristóbala Palme назива Caracoles.