UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Fotografija1

Međunarodna konferencija (DE)KODIRANJE BALKANA održaće se od 15. do 17. novembra 2019. godine, u prostorijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, okupljajući akademike, stručnjake i praktičare iz oblasti arhitekture, urbanizma, tehnologije, dizajna, geoinformatike. Ove godine poseban fokus je na korišćenju savremenih instrumenata i alata u procesu kodiranja i dekodiranja poruka između balkanskih razlika usredsređenih na omogućavanje razumevanja i zajedničkog prostora za stvaranje novog balkanskog identiteta.

Istraživanje i diskutovanje prošlih, sadašnjih i budućih kodove izgradnje, projektovanja, urbanističke regulacije, morfologije, urbanističkog  i prostornog planiranja, korišćenih instrumenata i alata za održivu paradigmu: transparentniji, efikasniji, ekološki prihvatljiviji urbanizam, arhitektura i dizajn, vodeća je tema ove konferencije. Ekologija je jedno od glavnih pitanja globalnog društva, tako da je fokus na korišćenju savremenih alata u ovim oblastima kako bi se zadovoljili globalni standardi i tradicionalna raznolikost u istraživanju / dekodiranju  /  prošlih i sadašnjih tradicija u cilju njihovog kodiranja u koherentne buduće zajedničke akcije između zemalja Balkana i regiona.

Konferencija će publikovati kratke autorske tekstove koji će ući u proceduru za selekciju u časopisima URBAN DESIGN INTERNATIONAL, Palgrave Macmillan i INTERNATIONAL JOURNAL FOR GIS, Taylor & Francis.

Rok za slanje kratkih radova je 15.10.2019. godine.