УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Fotografija1

Међународна конференција (ДЕ)КОДИРАЊЕ БАЛКАНА одржаће се од 15. до 17. новембра 2019. године, у просторијама Архитектонског факултета у Београду, окупљајући академике, стручњаке и практичаре из области архитектуре, урбанизма, технологије, дизајна, геоинформатике. Ове године посебан фокус је на коришћењу савремених инструмената и алата у процесу кодирања и декодирања порука између балканских разлика усредсређених на омогућавање разумевања и заједничког простора за стварање новог балканског идентитета.

Истраживање и дискутовање прошлих, садашњих и будућих кодове изградње, пројектовања, урбанистичке регулације, морфологије, урбанистичког  и просторног планирања, коришћених инструмената и алата за одрживу парадигму: транспарентнији, ефикаснији, еколошки прихватљивији урбанизам, архитектура и дизајн, водећа је тема ове конференције. Екологија је једно од главних питања глобалног друштва, тако да је фокус на коришћењу савремених алата у овим областима како би се задовољили глобални стандарди и традиционална разноликост у истраживању / декодирању  /  прошлих и садашњих традиција у циљу њиховог кодирања у кохерентне будуће заједничке акције између земаља Балкана и региона.

Конференција ће публиковати кратке ауторске текстове који ће ући у процедуру за селекцију у часописима URBAN DESIGN INTERNATIONAL, Palgrave Macmillan и INTERNATIONAL JOURNAL FOR GIS, Taylor & Francis.

Рок за слање кратких радова је 15.10.2019. године.