УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Одржана радионица: “Разговори о ДОБРОМ МЕСТУ” са групом STEALTH.unlimited (12.04.2019)

RADIONICA Foto FEATURED

 

Студијска целина: СТУДИО 02А

ОАСА-24071 Студио 02А – Одрживе урбане заједнице / Студио 06 и 07: интерАКТИВНЕ заједнице

Наставници:
др Марија Маруна, ванредни професор
др Данијела Миловановић Родић, доцент

Сарадници:
Јелена Радосављевић, асистент
др Бранислав Антонић, асистент
Александра Миловановић, истраживач-приправник

 

О радионици

На Архитектонском факултету је 12.04.2019. године, у оквиру предмета Студио 02А – Одрживе урбане заједнице – Пројекат 06 и Пројекат 07 – интерАКТИВНЕ заједнице, одржана радионица “Разговори о ДОБРОМ МЕСТУ” студената II  године основних академских студија са групом STEALTH.unlimited, коју чине Ана Џокић и Марк Нилен (Marc Neelen). Радионица је имала за циљ да студентима омогући проверу њихових концепата и просторно-програмских решења кроз комуникацију са експертима. Ана Џокић и Марк Нилен су укључени у студио као гости критичари, тако да су у току семестра одржали презентацију о развоју и резултатима њихове праксе, разговарали са студентима о њиховим концептима, а очекује се да до краја семестра својим критикама значајно допринесу финализацији студентских пројеката.

 

RADIONICA Foto 1

Ана Џокић и Marc Neelen у разговору са студентима | Фото: Александра Миловановић

 

Тематски оквир студија интерАКТИВНЕ заједнице

Полазиште тематског оквира студија се заснива на тези да се односи међу људима сматрају кључним фактором добробити заједнице и појединца. На жалост, изолација и усамљеност представљају растући проблем на глобалном и локалном нивоу. Основна премиса, на којој се заснива рад у студију, је да начин на који дизајнирамо и градимо наше градове може утицати на развој друштвених веза, те тиме и стварање активних заједница људи способних да организују и реализују акције од заједничког интереса. Идентификација и везаност становника за одређену средину у директној су вези са квалитетом и бројем различитих врста интеракција међу становницима, те се у студију трага за начинима да се градови учине бољим местима за живот и повећањем могућности да се човек повеже са другим људима.

 

RADIONICA Foto 2

Фото: Предраг Миловановић| Извор: dobromesto.co.yu

 

Група STEALT.unlimited о радионици

“Наша размена, у оквиру пројекта интерАКТИВНЕ заједнице, почела је дугом отвореном дискусијом о професионалном развоју наше праксе, и тако дала студентима прилику да поставе питања и изнесу дилеме о бављењу архитектуром једном када заврше факултет. Драго нам је да смо током радионице имали прилику да видимо читав спектар сензибилности и приступа интервенисању у специфичне карактеристике Донјег Дорћола. Пробали смо да нашим коментарима потакнемо студенте да размишљају и јасније позиционирају себе, као будуће архитекте, у процесима који укључују различите заједнице (од занатлија, до бескућника или туриста), али и финансијских токова и институција.”

 

Студенти о радионици

“Једна од најважнијих активности у току семестра су пресечне тачке у оквиру којих добијамо критике од наставника и сарадника. Међутим, то постаје још драгоценије када нам у посету, као критичари, дођу спољни експерти који се први пут упознају са нашим концептима и решењима на којима радимо, и могу да дају објективан суд о развоју пројекта. Када је у питању посета Ане и Марка, у њој видимо позитивну страну посебно јер нам се изузетно допада ширина њиховог практичног деловања које суштински отвара визуру и домете о архитектури као дисциплини. Чињеница да комбинују искуства и одавде и из иностранства доноси другачији поглед и корисне савете за унапређење пројеката, али и начина размишљања и рада на свим будућим пројектима.”

 

RADIONICA Foto 3

RADIONICA Foto 4

Ана Џокић, Marc Neelen и менторски тим у разговору са студентима | Фото 3 и 4: Александра Миловановић

 

О пракси STEALTH.unlimited

Ана Џокић и Марк Нилен (Marc Neelen) (STEALTH.unlimited) раде на релацији Београд – Ротердам од 2000. године. Кроз своју интернационалну, кустоско-истраживачку праксу већ 20 година се баве сложеношћу и контрадикторношћу урбаног развоја градова. Ко-иницијатори су платформе “Ко гради град” у Београду (2010) и “City in the Making” (2012) у Ротердаму. 2018. године издали су књигу Upscaling, Training Commoning (Укрупњавање, увежбавање и стварање заједничког) која је награђена на овогодишњем београдском Салону архитектуре. Вишеструки су добитници награда УЛУПУДС-а, београдског Салона архитектуре, и награде Ранко Радовић. Ана је 2017. године докторирала на Краљевском уметничком институту у Стокхолму. Од 2012. до 2017. Marc је био гостујући професор на Архитектонском факултету Универзитета у Шефилду.

 


Повезани текстови:
Становници села и студентско-наставнички тим уређују ентеријер сале Дома културе у МЗ Дојкинци
Студијски боравак у заштићеном природном добру Парку природе Стара планина
Студенти друге године МАСА у посети Власини: „Креирање и обликовање у природном окружењу – предео посебних природних одлика“
Студенти прве године МАСА у посети Обедској бари: сусрет природе и историје као пројектни контекст
Студентска радионица: Локализација циљева одрживог развоја – Случај Доњи Дорћол
Веб изложба: Ре_акција на избегличку кризу: Студенти Архитектонског факултета за избеглице
Радионица са експертима у оквиру израде мастер пројеката на студијском програму Интегрални урбанизам – 2016/17
Одржане изложба и презентација завршних радова студената Мастер академских студија Интегрални урбанизам у Панчеву
Публикација: Инструменти управљања интегралним урбаним развојем на примеру града Панчева: каталог изложбе завршних радова генерације студената 2014/2015

Section 1

I am text block. click the edit button to change this text.

Section 2

I am text block. click the edit button to change this text.