UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba: “Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda”

logoMGB_veliki

Izvor: Muzej grada Beograda

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe “Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda” u sredu, 17. aprila 2019. godine, u 19.00 časova, u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj 40b, na prvom spratu. Autorke: Angelina Banković, viši kustos Muzeja grada Beograda i Zlata Vuksanović-Macura, naučni saradnik Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU.

Dobrodošli!


Izložba: “Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda”
Resavska 40b, Kneza Sime Markovića 8

17. april – 02. jun 2019. godine
utorak – nedelja, od 11.00 do 19.00 časova

Izložba “Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda” nastala je na osnovu višegodišnjeg istraživanja materijala iz Zbirke za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda. Na njoj je predstavljen urbanistički i arhitektonski razvoj Beograda u periodu dugom 150 godina, tokom kojih se glavni grad transformisao iz pogranične orijentalne varoši u moderan evropski grad.

Posetioci će imati prilike da vide preko 400 originalnih eksponata iz Zbirke za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda. Prikazane fotografije, crteži, projekti, planovi, razglednice i arhivska dokumenta, ilustruju raznovrsne fenomene iz istorije razvoja Beograda.

Izložba je podeljena u tri hronološke celine. Prvu čini doba 19. veka, odnosno period od 1815. do 1914. godine, kada je Srbija postepeno osvojila nezevisnost i slobodu, a Beograd postao prestonica Kraljevine Srbije. Sledeća celina obuhvata decenije između dva svetska rata, od 1918. do 1941. godine, u kojima se Beograd kao prestonica novoformirane Kraljevine Jugoslavije suočavao sa uspesima i kontrastima na putu ka evropeizaciji i morednizaciji. U poslednjoj, trećoj celini, je predstavljeno vreme obnove i izgradnje nakon Drugog svetskog rata, do 1964. godine iz koje potiče hronološki najmlađa grupa materijala koja se čuva Zbirci.

Posetioci će, između ostalog, moći da vide primere očuvanog osmanskog nasleđa, kako se u 19. veku formirala srpska varoš, kako su izgrađeni vodovod, kanalizacija i uvedena električa energija. Zatim, kako se, između dva svetska rata, Beograd formirao kao evropski grad, dobio svoj prvi Generalni urbanistički plan, kako se u njemu stanovalo, kako su nastavljeni radovi na uređenju grada, podizanju parkova, proširenju infrastrukture, i kako su izgrađeni mostovi, Pančevački i Mosta kralja Aleksandra koji je spojio Beograd i Zemun. Na kraju je prikazano kako je Beograd obnavljan posle Drugog svetskog rata i u kom pravcu se razvijala njegova arhitektura, kako se živelo i stanovalo, ali i kako su izgledali prvi radovi na izgradnji Novog Beograda.

Među posebno vredne eksponate koji se mogu videti na izložbi ubrajaju se Generalni plan za grad Beorgad, iz 1923–1924. godine, prvi Generalni urbanistički plan Beograda, kao i najstarije fotografije Beograda, iz druge polovine 19. veka, koje su snimali Anastas Jovanović, I. V. Groman, a kasnije i Milan Jovanović, zatim projekti Petra Bajalovića, Nikole Nestorovića i Jelisavete Načić, veliki broj fotografija pukovnika Jeremije Stanojevića, nastalih tridesetih godina 20. veka, čiji fond čini značajnu celinu u Zbirci za arhitekturu i urbanizam, kao i Aleksandra Simića iz istog perioda. Period obnove i izgradnje Beograda i Novog Beograda posle Drugog svetskog rata prikazani su uglavnom fotografijama nastalim u Foto-klubu Beograd, koje su snimali autori poput Branibora Debeljkovića, Miloša Pavlovića ili Branka Turina.

Autori izložbe: Angelina Banković i Zlata Vuksanović-Macura
Dizajn: Vjeko Sumić
Produkcija: Produkcija 64