УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Семинар “PhD Talks 2019″
Петак, 12. април 2019. године
Библиотека, Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
Програм:
11.00-11.15 – Уводна реч
11.15-13.15 – Прва сесија: Аница Драгутиновић, Милош Костић, Борјан Бранков, Душан Милановић
13.15-14.15 – Пауза
14.15-16.15 – Друга сесија: Христина Стојановић, Дејан Тодоровић, Ивана Ловринчевић, Јована Станишић

Центар за истраживачку делатност (ЦИД) Архитектонског факултета позива студенте докторских студија да се пријаве за учешће на једнодневном семинару “PhD Talks 2019″ који ће се одржати у петак, 12. априла 2019. године на Архитектонском факултету у Београду.

“PhD Talks 2019″ семинар окупља студенте докторских студија који су у завршној фази израде пријаве или су управо окончали процес пријаве докторске тезе са идејом да кроз пленарну дискусију и учешће критике представе и/или преиспитају своје истраживање, упореде и размене своје искуство уобличавања докторске тезе са колегама из земље и региона, и да кроз дискусију са изабраним критичарима и осталим учесницима стекну још један и/или нови увид у своје истраживање те изведу прави пут ка успешној финализацији докторског рада.

Изабрани критичари су: Jörg H. Gleiter (Head of the Chair of Architectural Theory at the Institute of Architecture at the Technische Universität Berlin), Лука Сканси (Филозофски факултет Свеучилишта у Ријеци), Петар Бојанић (Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду) и Бранко Павић (Архитектонски факултет Универзитета у Београду).

Стога позивамо све заинтересоване студенте и кандидате да се пријаве за учешће пратећи упутство за пријаву.

Пропозиције за пријављивање и учешће

Сви заинтересовани кандидати пријављују се слањем апстракта на адресу:
cid@arh.bg.ac.rs (Subject: PhD Talks 2019).

Апстракт треба да се односи на приказ процеса истраживања, формулисања теме докторске тезе, успостављања методологије и релација између истраживачких питања и дисциплинарних одређења и зависности, и структурирања истраживачког поступка. Апстракт се шаље на српском и/или енглеском језику. Апстракт не сме прелазити 500 речи. Апстракт може бити праћен једном илустрацијом.

Рок за слање апстракта је 05. април 2019. године.

Трошкови котизације за учешће не постоје. Учесници сами сносе трошкове пута и смештаја.

Учешће на семинару ће бити потврђено најкасније до 09. априла 2019. године.

По прихватању апстракта, учесници припремају презентацију за излагање на енглеском језику у трајању од 20 минута, која ће бити праћена дискусијом са критичарима и осталим учесницима. Након одржавања семинара учесници ће имати прилику да коначан рад објаве у SAJ – Serbian Architectural Journal у оквиру серије: PhD in Process.


Повезани текстови:
Гостујуће предавање: “Статус објекта. Филозофија архитектуре и превазилажење присутности” – Јорг Х. Глајтер (Jörg H. Gleiter)
Пролећна школа у Дубровнику: ”Around 1800/2000 – Aesthetics at the Threshold” (25-29.03.2019)
Семинар: Позив студентима докторских студија за учешће на “PhD Talks 2018“
Летња школа у Дубровнику: ”Нотација, алгоритам, критика: ка критичкој епистемологији архитектуре” (17-22.09.2018)
Позив за пријављивање на ”Између интелектулног и чулног расуђивања: Ка епистемологији архитектуре” курс у Дубровнику
Позив за пријављивање на ”Филозофија и архитектура” курс у Дубровнику
Публикација: Peter Eisenman In Dialogue With Architects And Philosophers – Владан Ђокић и Петар Бојанић
Семинар: Forms of space. Reflections on Architecture and its negative
Конференција: ISSUES? Concerning The Projects Of Peter Eisenman


Више информација о критичарима

Изабрани критичари на семинару “PhD Talks 2019″:

Jorg_H_Gleiter_portret_opt

Јорг Х. Глајтер (Jörg H. Gleiter) је архитекта, шеф департмана за архитектонску теорију и директор Института за архитектуру Техничког Универзитета у Белину. Студирао је архитектуру на Техничком Универзитету у Берлину, Универзитету у Венецији (IUAV) и на Универзитету Колумбија у Њујорку (M.S. in Advanced Architectural Design, 1992). Докторирао је у области архитектонске теорије на Баухаус Универзитету у Вајмару, где је завршио и постдокторске студије у области филозофије архитектуре.

Као архитекта радио је у бироима Eisenman Architects и Leeser Architecture у Њујорку и у различитим архитектонским бироима у Италији и Немачкој. Предавао је као професор естетике на Слободном универзитету у Бозен-Бозану у Италији (2005-12), као гостујући професор пројектовања и архитектонске теорије на Баухаус Универзитету у Вајмару (2005-07), као професор филозофије архитектуре на Васеда Универзитету у Токију (2003-05) и као гостујући професор на Интернационалном Универзитету (ВИУ) у Венецији (2003).

Гостујуће предавање: “Статус објекта. Филозофија архитектуре и превазилажење присутности” – Јорг Х. Глајтер (Jörg H. Gleiter)


Luka-Skansi_portret_opt

Лука Сканси, историчар архитектуре и доцент на Филозофском Факултету у Ријеци. Дипломирао је на Универзитету у Венецији (IUAV), где је и докторирао 2006. године. Био је Visiting Scholar на CCA-у у Монтреалу, гостујући професор на архитектонским факултетима у Београду, Љубљани и Венецији. Његово истраживачко подручје чине италијанска архитектура 20. века, руска и совјетска архитектура и архитектура у бившој Југославији.

Позван је од Rema Koolhaasa – AMO да судјелује на Архитектонском Биеналу у Венецији 2014. године са инсталацијом The Remnants of a Miracle. Курирао је изложбу Streets and Neighbourhoods у Љубљанском МАО, за коју је 2018. награђен са Плечниковом медаљом. Био је члан кураторског тима изложбе Toward a Concrete Utopia. Architecture in Yugoslavia 1948-1980, МоМА, Њујорк.


Petar-Bojanic_portret_opt

Петар Бојанић је директор Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, Центра за етику, право и примењену филозофију, као и један од директора Центра за напредне студије Универзитета у Ријеци. Дипломирао је и магистрирао на Универзитету у Београду, магистрирао на Школи за напредна истраживања у друштвеним наукама (EHESS, Париз) и докторирао на Паризу 10. Предавао је на Универзитету Корнел (САД), Универзитетима у Лондону и Абердину (Велика Британија), Универзитету у Торину и на Београдском универзитету.

Аутор је бројних књига из области политичке филозофије, филозофије права, феноменологије, социјалне онтологије и јеврејске политичке традиције. Последњу књигу “Violence and mesianism” објавио је 2018. године код издавача Routledge, док је ново издање књиге “Peter Eisenman. In Dialogue with Architects and Philosophers” које је уредио са Владаном Ђокићем, објављено код Mimesis International у Милану прошле године.


branko-pavic2_opt

Бранко Павић је графичар и редовни професор на Архитектонском факултету у Београду. Бави се различитим видовима визуелних уметности. Поред рада из области графике (вишебојног дрвореза), бави се и дизајном (сценски, графички и изложбени). Експериментише са новим формама и методама наставе из области уметности. Као добитник Fulbright и Art’s link стипендије боравио је на специјализацији на Pratt Institute (Бруклин, САД), Kala Art Institute (Беркли, САД), GrafikenHus (Мариефред, Шведска) и  Nagasawa Art Park (Awaji, Јапан).

Предавао је као гостујући професор на Факултету примењених уметности у Београду и Универзитету уметности у Београду. Као графичар самостално излаже од 1983. (Београд, Сарајево, Љубљана, Хаг, Праг, Сеул). Уметнички радови се налазе у музејским, галеријским и приватним колекцијама у Србији, Немачкој, Шпанији и Јапану.