UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arhitektura u kontekstu 5: ”Slučaj Padina / Legalna izgradnja u nelegalnom okruženju / Arhitektura van konteksta” – Studio 3A

Naselje Padina na Zvezdari, Beograd.

KCB_latinica-crno

Kulturni centar Beograda,
Galerija Artget, Trg republike 5/I

utorak, 26. februar 2019. u 18.00 časova

ARHITEKTURA U KONTEKSTU 5, ciklus predavanja

Slučaj Padina / Legalna izgradnja u nelegalnom okruženju / Arhitektura van konteksta

Studio 3A / Natalija Ristanović i Zoran Ivković
Moderator: Bojana Puzić

Početak 2019.godine i novu sezonu serijala razgovora Arhitektura u kontekstu u Kulturnom centru Beograda započinjemo temom uvek aktuelnom u Beogradu: legalna ili ilegalna gradnja – odlučite sami.

Pozivamo vas da saznate kako su se svojim profesionalnim i kreativnim snagama arhitekti Studija 3A, Natalija Ristanović i Zoran Ivković izborili da realizuju projekat koji u tipičnom beogradskom naselju van regulative, zadovoljava zakonsku regulativu, a istovremeno izlazi u susret željama i interesima investitora i potrebama stanara.

Legalna izgradnja u bespravnom naselju praktično je delovanje van konteksta. Do koje je mere moguće delovati van konteksta? To je proces koji konstantno preispituje pozicije svih učesnika u lancu lokalne stanogradnje danas. Niz apsurdnih situacija uverio je autore da je arhitektura proizvod okruženja na koje mogu (i moraju) da utiču.

Slučaj Padina, kao niz već izgrađenih, useljenih i živih, a od struke prepoznatih i nagrađenih stambenih objekat, govore u prilog da je “normalnost” moguća!

Iskustvo stambenih objekata iz naselja Padina svojvrsna su najava Beogradske internacionalne nedelje arhitekture / BINA 2019 čije je geslo POZITIVNO/AKTIVNO!

Dobrodošli!


Natalija Ristanović (1976) i Zoran Ivković (1980), diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Pre 14 godina Natalija je započela samostalnu praksu (Studio 3A). U saradnji sa Zoranom Ivkovićem partnerski nastavlja rad na projektovanju i realizaciji brojnih objekata. Sa razvojem posla Studiju 3A priključuju se saradnici: Veljko Ćirić, Milan Španjević i Petar Smiljanić.

Opširnije o projektu: http://www.superprostor.com/bela-oaza-padina-3astudio

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_01

Naselje Padina na Zvezdari, Beograd.

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_07

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_09

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_06

Niskobudžetno stanovanje Padina, 3A Studio | Fotografije: © Relja Ivanić

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_03 KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_04

Niskobudžetno stanovanje Padina, 3A Studio | Fasade

arhitektura-u-kontekstu-kcb_opt