УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Архитектура у контексту 5: ”Случај Падина / Легална изградња у нелегалном окружењу / Архитектура ван контекста” – Студио 3А

Насеље Падина на Звездари, Београд.

KCB_latinica-crno

Културни центар Београда,
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

уторак, 26. фебруар 2019. у 18.00 часова

АРХИТЕКТУРА У КОНТЕКСТУ 5, циклус предавања

Случај Падина / Легална изградња у нелегалном окружењу / Архитектура ван контекста

Студио 3А / Наталија Ристановић и Зоран Ивковић
Модератор: Бојана Пузић

Почетак 2019.године и нову сезону серијала разговора Архитектура у контексту у Културном центру Београда започињемо темом увек актуелном у Београду: легална или илегална градња – одлучите сами.

Позивамо вас да сазнате како су се својим професионалним и креативним снагама архитекти Студија 3А, Наталија Ристановић и Зоран Ивковић изборили да реализују пројекат који у типичном београдском насељу ван регулативе, задовољава законску регулативу, а истовремено излази у сусрет жељама и интересима инвеститора и потребама станара.

Легална изградња у бесправном насељу практично је деловање ван контекста. До које је мере могуће деловати ван контекста? То је процес који константно преиспитује позиције свих учесника у ланцу локалне станоградње данас. Низ апсурдних ситуација уверио је ауторе да је архитектура производ окружења на које могу (и морају) да утичу.

Случај Падина, као низ већ изграђених, усељених и живих, а од струке препознатих и награђених стамбених објекат, говоре у прилог да је “нормалност” могућа!

Искуство стамбених објеката из насеља Падина својврсна су најава Београдске интернационалне недеље архитектуре / БИНА 2019 чије је гесло ПОЗИТИВНО/АКТИВНО!

Добродошли!


Наталија Ристановић (1976) и Зоран Ивковић (1980), дипломирали су на Архитектонском факултету у Београду. Пре 14 година Наталија је започела самосталну праксу (Студио 3А). У сарадњи са Зораном Ивковићем партнерски наставља рад на пројектовању и реализацији бројних објеката. Са развојем посла Студију 3А прикључују се сарадници: Вељко Ћирић, Милан Шпањевић и Петар Смиљанић.

Опширније о пројекту: http://www.superprostor.com/bela-oaza-padina-3astudio

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_01

Насеље Падина на Звездари, Београд.

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_07

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_09

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_06

Нискобуџетно становање Падина, 3А Студио | Фотографије: © Реља Иванић

KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_03 KCB_Slucaj-Padina_3A-Arhitekte_04

Нискобуџетно становање Падина, 3А Студио | Фасаде

arhitektura-u-kontekstu-kcb_opt