УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Дигитални репозиторијум архитектуре и урбанизма друге половине 20. века: “Архива модернизма”

Arhiva_modernizma_frame_01

Представљамо Вам он-лајн архив грађе о модернистичкој архитектури и урбанизму Србије и бивше Југославије: “Архива модернизма” – дигитални репозиторијум архитектуре и урбанизма друге половине 20. века:

https://www.arhivamodernizma.com/

Ауторке: Љубица Славковић и Јелица Јовановић
Истраживачица: Јелица Јовановић
Сарадница: Јана Глигоријевић

Пројекат “Архива модернизма” је настао кроз редовне истраживачке активности појединаца, те индивидуалних истраживачких подухвата. Том приликом је успостављен контакт са бројним ауторима, протагонистима пројеката архитектонске и урбанистичке модернизације после Другог светског рата, као и са радним организацијама у оквиру којих су ови пројекти настајали, те је започета дигитализација доступног материјала: цртежа, скица, пројектне документације, фотографија, публикација.

Међународни форум: “Стварање конкретне утопије: Архитектура Југославије, 1948–1980″ (12-15.11.2018) Центра за културну деконтаминацију (ЦЗКд) био је повод и прилика да се овај материјал учини доступним широј јавности.

У реализацији форума покренут је пројекат “Архива модернизма” који представља дигитални, он-лајн репозиторијум грађе о модернистичкој архитектури и урбанизму Србије и бивше Југославије. Циљ пројекта јесте да ову грађу учини доступнијом истраживачима и ширем аудиторијуму, да промовише и популаризује стваралаштво у архитектури и да пружи додатне информације о грађеној средини коју свакодневно користимо.

ЦЗКд и Do.co.mo.mo. Србија нису власници права на репродукцију материјала: фотографије, цртежи и текстови могу подлегати ауторским правима. За контакт са власницима права можете се обратити на admin@arhivmodernizma.com и послати попуњени захтев који ће се проследити власнику грађе/права на приказивање и репродукцију.

Пројекат су подржали: регионална канцеларија фондације Хајнрих Бел у Београду (Heinrich-Böll-Stiftung Serbia) и Do.co.mo.mo. Србија.


Повезани текстови:
Међународни форум: “Стварање конкретне утопије: Архитектура Југославије, 1948–1980″ (12-15.11.2018) – ажурирано!
Позив за учешће на радионици: “Unforeseen Impulses of Modernism: The Case of New Belgrade” (19-29.11.2018)
Међународни форум: “Стварање конкретне утопије: Архитектура Југославије, 1948–1980″ (12-15.11.2018)
Позив за учешће на радионици: Missing Knowledge (On Forgotten Monuments)
ЦИД студентски фото-конкурс: “Читање конструкције и материјала – архитектура послератне Југославије 1948-1980.”
Изложба у MoMA: “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” (Ка бетонској утопији: Архитектура у Југославији, 1948-1980)
ТВ серија о модерној архитектури: Бетонски спавачи – ХРТ
Сарадња са ЕТХ из Цириха: одржана радионица ”Beograd Unbuilt – Project for Public Landscape”
ДОKОМОМО семинар и студентска радионица: Пластика у ентеријерима Модерног покрета
Промоција водича: ”Модернистичка мапа Београда” у КЦ Град


Arhiva_modernizma_frame