UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Konkurs: Young Balkan Designers 2019 – Cirkularni dizajn (Mladi balkanski dizajneri 2019)

Young Balkan Designers (Mladi balkanski dizajneri) – YBD je regionalna platforma za talente, osnovana 2011. godine sa idejom da identifikuje, promoviše i razvija kreativni potencijal Balkana u oblasti industrijskog dizajna. Cilj inicijative jeste da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnom tržištu i ojača njen kreativni potencijal, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu.

Tema konkursa – Cirkularni dizajn – ima za cilj da motiviše mlade dizajnere da se upoznaju sa osnovama cirkularne ekonomije (Circular Economy) i istraže mogućnosti inovativnog dizajnerskog pristupa koji pospešuje održivost i cirkularnost proizvoda, materijala i usluga.

Korisni linkovi o Cirkularnom dizajnu:
Circular Design Guide
Re-Thinking Progress: Circular Economy Video
Circular Design Learning Journey
Design for Circular Economy
Jan Boelen on recycled plastic
Leonardo di Caprio Speech

Pozivamo mlade dizajnere da razmišljaju o proizvodnji i korišćenju predmeta i usluga kao o cirkularnom procesu i da primene svoje veštine i lokalno raspoložive resurse u rešavanju problema lokalne zajednice, istovremeno doprinoseći i diskusiji o aktuelnim globalnim temama.

Međunarodni žiri konkursa čine relevantne ličnosti iz oblasti teorije dizajna, cirkularne ekonomije, dizajna i proizvodnje nameštaja, obrazovanja i komunikacija u dizajnu, kao što su:

  • industrijski dizajner Konstantin Grčić, osnovao je dizajnerski studio Konstantin Grcic Industrial Design u Nemačkoj, koji radi za neke od vodećih evropskih dizajnerskih kompanija;
  • kritičar dizajna Jan Bolen (Jan Boelen), kustos ovogodišnjeg Istanbulskog bijenala dizajna i šef katedre za socijalni dizajn na Dizajn akademiji Eindhoven u Holandiji;
  • Ladeja Godina Košir, prepoznata kao regionalni „motor kružne ekonomije“, osnivačica platforme “Circular Change“, koutorka prvog Slovenačkog kružnog ekonomskog plana, ujedno i finalistkinja svetske prestižne nagrade Circular Leadership Award 2018;
  • Orhan Nikšić, suvlasnik kompanije za proizvodnju nameštaja “Zanat” iz Konjica, zaslužan za upis zanata drvorezbarstva na Reprezentativnu listu UNESKO-a nematerijalne kulturne baštine;
  • dizajnerski tandem Vasso Asfi i Loukas Angelou iz kolektiva Studio Lav sa sedištem u Londonu i Atini, nekadašnji laureati konkursa Mladi balkanski dizajneri, danas etablirani studio za produkt dizajn;
  • kao i osnivači platfrome Young Balkan Designers: industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen/ForUse, profesorka Jelena Matić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i arhitekta Maja Lalić, predsednica organizacije Mikser i suosnivačica Mikser Festivala.

Nagrade prvog dela konkursa podrazumevaju učešće na izložbi talenata na Mikser festivalu 2019 (30-40 projekata) i putujuću izložbu pobedničkih radova na festivalima dizajna u regionu (10-15 projekata), dok će pobednici drugog dela takmičenja za mlade autore imati priliku da uspostave saradnju sa vodećim regionalnim proizvođačima nameštaja (3-5 dizajnera), dok će najbolji među njima rezultatete saradnje prikazati na Milanskom sajmu nameštaja 2020. godine, na najpoznatijoj globalnoj smotri talenata “Salone Satellite” (3-5 projekata).

Konkurs je otvoren do 20. februara 2019. godine, za sve osobe rođene 1985. godine* i mlađe, iz sledećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Poziv podjedanko važi za pojedince i grupe autora.

Svaki kandidat može podneti više od jednog projekta.

* Starosna granica je uslov manifestacije “Salone Satellite”, talent zone Milanskog sajma nameštaja posvećenog dizajnerima do 35 godina. Autori koji se sada prijavljuju na konkurs Young Balkan Designers moraju imati  35 ili manje godina 2020. godine, kada će izabrani pobednici izlagati na “Salone Satellite”.

Ceo tekst konkursa možete naći na ovom linku http://mikser.rs/ybd-2/

Zainteresovani kandidati mogu podneti svoje prijave na linku: http://youngbalkandesigners.mikser.rs/ do 20.februara 2019. godine do 23:59 časova.

Pitanja vezana za konkurs mogu se slati putem e-pošte na: ybd@mikser.rs.