УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс: Young Balkan Designers 2019 – Циркуларни дизајн (Млади балкански дизајнери 2019)

Young Balkan Designers (Млади балкански дизајнери) – YБД је регионална платформа за таленте, основана 2011. године са идејом да идентификује, промовише и развија креативни потенцијал Балкана у области индустријског дизајна. Циљ иницијативе јесте да уједини регионалну дизајнерску сцену, приближи је међународном тржишту и ојача њен креативни потенцијал, док истовремено доприноси обнављању мултикултуралне сарадње на Балкану.

Тема конкурса – Циркуларни дизајн – има за циљ да мотивише младе дизајнере да се упознају са основама циркуларне економије (Circular Economy) и истраже могућности иновативног дизајнерског приступа који поспешује одрживост и циркуларност производа, материјала и услуга.

Корисни линкови о Циркуларном дизајну:
Circular Design Guide
Re-Thinking Progress: Circular Economy Video
Circular Design Learning Journey
Design for Circular Economy
Jan Boelen on recycled plastic
Leonardo di Caprio Speech

Позивамо младе дизајнере да размишљају о производњи и коришћењу предмета и услуга као о циркуларном процесу и да примене своје вештине и локално расположиве ресурсе у решавању проблема локалне заједнице, истовремено доприносећи и дискусији о актуелним глобалним темама.

Међународни жири конкурса чине релевантне личности из области теорије дизајна, циркуларне економије, дизајна и производње намештаја, образовања и комуникација у дизајну, као што су:

  • индустријски дизајнер Константин Грчић, основао је дизајнерски студио Konstantin Grcic Industrial Design у Немачкој, који ради за неке од водећих европских дизајнерских компанија;
  • критичар дизајна Јан Болен (Jan Boelen), кустос овогодишњег Истанбулског бијенала дизајна и шеф катедре за социјални дизајн на Дизајн академији Еиндховен у Холандији;
  • Ладеја Година Кошир, препозната као регионални „мотор кружне економије“, оснивачица платформе “Circular Change“, коуторка првог Словеначког кружног економског плана, уједно и финалисткиња светске престижне награде Circular Leadership Award 2018;
  • Орхан Никшић, сувласник компаније за производњу намештаја “Занат” из Коњица, заслужан за упис заната дрворезбарства на Репрезентативну листу УНЕСКО-а нематеријалне културне баштине;
  • дизајнерски тандем Vasso Asfi и Loukas Angelou из колектива Студио Лав са седиштем у Лондону и Атини, некадашњи лауреати конкурса Млади балкански дизајнери, данас етаблирани студио за продукт дизајн;
  • као и оснивачи платфроме Young Balkan Designers: индустријски дизајнер Никола Радељковић из колектива Numen/ForUse, професорка Јелена Матић са Шумарског факултета у Београду и архитекта Маја Лалић, председница организације Миксер и суоснивачица Миксер Фестивала.

Награде првог дела конкурса подразумевају учешће на изложби талената на Миксер фестивалу 2019 (30-40 пројеката) и путујућу изложбу победничких радова на фестивалима дизајна у региону (10-15 пројеката), док ће победници другог дела такмичења за младе ауторе имати прилику да успоставе сарадњу са водећим регионалним произвођачима намештаја (3-5 дизајнера), док ће најбољи међу њима резултатете сарадње приказати на Миланском сајму намештаја 2020. године, на најпознатијој глобалној смотри талената “Salone Satellite” (3-5 пројеката).

Конкурс је отворен до 20. фебруара 2019. године, за све особе рођене 1985. године* и млађе, из следећих земаља: Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Грчка, Мађарска, Македонија, Црна Гора, Румунија, Словенија, Србија и Турска.

Позив подједанко важи за појединце и групе аутора.

Сваки кандидат може поднети више од једног пројекта.

* Старосна граница је услов манифестације “Salone Satellite”, талент зоне Миланског сајма намештаја посвећеног дизајнерима до 35 година. Аутори који се сада пријављују на конкурс Young Balkan Designers морају имати  35 или мање година 2020. године, када ће изабрани победници излагати на “Salone Satellite”.

Цео текст конкурса можете наћи на овом линку http://mikser.rs/ybd-2/

Заинтересовани кандидати могу поднети своје пријаве на линку: http://youngbalkandesigners.mikser.rs/ до 20.фебруара 2019. године до 23:59 часова.

Питања везана за конкурс могу се слати путем е-поште на: ybd@mikser.rs.