УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Представљање едиције Архитектура у контексту 1-3 у Културном центру Београда

KCB_Arhitektura_u_kontekstu_1-3_2018

KCB_latinica-crno

Културни центар Београда,
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

Уторак, 18.12.2018. у 13.00 часова

Представљање едиције Архитектура у контексту 1-3

Издавач: Културни центар Београда, 2016/ 2017/ 2018
Говоре: Снежана Ристић, Иван Рашковић и Даница Јововић Продановић, уредница издања

Циклус Архитектура у контексту инициран је са намером да се у непосредним разговорима, вођеним између архитеката и познаваоца њиховог дела, јавности представе опуси аутора који су се својим објектима уписали у урбано ткиво Београда, Србије, али и шире. Иако је неоспорна чињеница да је архитектура свакако уметност или област културе која је најширој јавности најближа, која нас окружује и у великој мери дефинише свакодневицу и све области живота, чињеница је такође да њени основни постулати и вредности, као и личности и дела архитеката, нису довољно познати, а самим тим ни вредновани, нити препознати као значајни доприноси културној баштини. Овај серијал настао је са жељом да се у форми разговора забележе искази наших градитеља, како би се и касније могли користити као значајна допунска грађа за истраживање опуса ових архитеката. Имајући у виду чињеницу да у Београду и Србији не постоји установа, музеј или архив који се систематски бави сакупљањем, документовањем, валоризацијом и презентацијом дела савремене архитектуре, сматрали смо да је сваки гест који иде у том правцу значајан и да представља мали корак на путу очувања и представљања вредних дела архитектонске сцене Србије.

У прва три циклуса Архитектуре у контексту представљено је 32 архитекта, који делују самостално или у оквиру бироа: Весна Цагић Милошевић, Ксенија Булатовић, Бранислав Реџић, Бранислав Митровић, Студио: ДВА, Biro Via, Студио RAUM Архитекти, Дејан Миљковић, Јован Митровић, Владимир Лојаница, Иван Рашковић, Борислав Петровић, Александра Шевић, Благота Пешић, Зорица Савичић, Лазар Кузманов, Радивоје Динуловић, Студио re:a.c.t , Игор Марић, Татјана Стратимировић, Владимир Миленковић, Миодраг Мирковић, Александар Спајић, Дејан Тодоровић, Михаило Тимотијевић, Реља Иванић… Са њима су разговарали: Снежана Ристић, Јелица Јовановић, Дијана Милашиновић Марић, Милан Попадић, Веља Павловић, Вера Павловић, Светлана Пејић, Миа Давид…

Уз жељу да нам архитектура буде промишљена, одговорна, економична и наравно лепа позивамо вас да нам се придружите на промоцији едиције Архитектура у контексту! Пратите нас и у 2019. години!

Серијал Архитектура у контексту су помогли: Град Београда-Секретаријат за културу, Инжењерска комора Србије, Друштво архитеката Београда и Београдска интернационална недеља архитектуре.

Улаз је слободан, добро дошли!