УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Гостујућа предавања на изборном предмету МАСА-23050-06: Реконструкција и санација објеката високоградње

Гостујуће предавање на тему “Стари Рас са Сопоћанима” одржала је др Марина Нешковић, дипл.инж.арх, шеф одељења за архитектуру Републичког завода за заштиту споменика културе.

Нареднo гостујућe предавањe у оквиру овог предмета одржаће: 18.12.2018. године у 10:00 часова, сала 254др Славица Вујовић – координатор Пројекта “Векови Бача” који је добитник Награде Европске уније за културно наслеђе (EU Prize for Cultural Heritage) / Награде Европа Ностре за 2018. годину (Europa Nostra Awards 2018)
Добродошли!

МАСА-23050-06: ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТ 3 – АТ (МАСИУ-23060-АТ-06):
Реконструкција и санација објеката високоградње

У оквиру семинара и изборног предмета МАСА-23050-06: ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТ 3 – АТ (МАСИУ-23060-АТ-06): Реконструкција и санација објеката високоградње, руководиоца в.проф. др Ненада Шекуларца, у среду 12. децембра 2018. године, у 18.00 часова у сали 254, гостујуће предавање на тему “Стари Рас са Сопоћанима” одржала је др Марина Нешковић, дипл.инж.арх, шеф одељења за архитектуру Републичког завода за заштиту споменика културе.

У оквиру предавања које је одржано за студенте друге године Мастер академских студија, студенти су слушали о конзервацији и реконструкцији Цркве Светих Апостола Петра и Павла – Петрова црква у Расу код Новог Пазара, Тврђаве Стари Рас, Манастира Сопоћани, Манастира Ђурђеви Ступови и старог градског језгра Новог Пазара.

Stari-Ras-and-Sopocani_UNESCO

Наредна гостујућа предавања у оквиру овог предмета одржаће:

Добродошли!

Тврђава Бач, чија је изградња започета у XIV веку, са доградњама током XV и XVI века, је споменик културе од изузетног значаја. Пројекат “Векови Бача” је инициран 2006. године ради истраживања и повећања знања о простору Бача са окружењем, примене кључних конзерваторских принципа у његовом очувању, изналажења одрживе намене и подизања свести о вредностима наслеђа у широј заједници.

Конзервација и рехабилитација Тврђаве Бач заузима централни део овог пројекта. Пројекат је осмислио и реализовао Покрајински завод за заштиту споменика културе, Петроварадин, који су подржали партнери: Фонд за очување културно-историјског наслеђа “Векови Бача”, Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду и Музеј Војводине. Пројекат је финансиран из регионалних, националних и међународних извора, укључујући и средства добијена из фондова Европске уније.

Пројекат је успешно интегрисао Тврђаву Бач у живот локалне заједнице, осмислио нову одрживу намену, обезбеђујући јој тиме будућност. Тврђава је рестаурирана, њени археолошки остаци конзервирани, а у унутрашњости Донжон куле формиран је центар за посетиоце са изложбеним простором, који омогућују посетиоцима да разумеју шири културни предео Бача. Осим тога, постала је центар где се професионално знање о конзервацији и управљању наслеђем стиче, унапређује и дели. Током протеклих 15 година, Тврђава Бач је такође била централна тачка у регији за обележавање манифестације Дани европске баштине, иницијативе Савета Европе. Захваљујући успеху овог пројекта, Тврђава Бач је уписана на УНЕСКО тентативну листу светског наслеђа 2010. године, као део “Историјског места Бач са окружењем”.

The_Bac_Fortress_01

“Овај пројекат је изузетан пример очувања наслеђа, заснован на интердисциплинарности и сарадњи. Да би се ово постигло, лидери пројекта су искористили европске изворе за истраживања и обавили потребна претходна испитивања, што је довело до примене одговарајуће стратегије управљања. Континуирано се улагао напор да се пажљивом конзервацијом очувају важни аспекти остатака тврђаве. Поред тога, постоји јака образовна компонента, важна за целу регију”, рекао је жири.

У граду Бачу видљиви су утицаји романичког, готског, ренесансног, византијској, исламског и барокног стила, заједно за примерима народне архитектуре. Ово богато градитељско наслеђе је сведочанство културног диверзитета подручја које повезује Балкан са централном и западном Европом. Неки од његових најпрепознатљивијих структура: Тврђава Бач, манастир Бођани и Фрањевачки самостан у Бачу сада су споменици културе од изузетног значаја. “Тврђава је смештена у непосредној близини Дунава, реке која повезује многе европске државе”, истакао је жири.