UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba: “Izbrisano pamćenje: Vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada”

Stručno vođenje kroz izložbu “Izbrisano pamćenje: Vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada” biće održano u petak 21.12. od 16.00 časova u PROSTORU, Beogradska 11, Petrovaradin! Kroz izložbu će vas voditi autori mr Miroslav Šilić, dr Dubravka Đukanović i doc Mina Cvetinović-Pavkov MA!

Izložba će biti postavljena dve nedelje, odnosno do 27. decembra 2018. godine!

prostor-logo

“Izbrisano pamćenje: Vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada”

Otvaranje izložbe: četvrtak, 13.12.2018. godine u 19.00 časova
PROSTOR, Beogradska 11, Petrovaradin

13. – 27.12.2018. godine

Izložba “Izbrisano pamćenje: Vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada” autora doc. mr Miroslava Šilića, dr Dubravke Đukanović i doc Mine Cvetinović-Pavkov MA biće otvorena u četvrtak (13.12.2018. godine) u 19 časova u kreativnom centru PROSTOR, Beogradska 11, Petrovaradin. Na izložbi će biti prikazane vizuelne rekonstrukcije nekadašnjih objekata, upoređenih sa sadašnjim stanjem.

Vizuelna rekonstrukcija je rađena različitim metodama – od korišćenja i kolažiranja fotografija, izrade crteža prema arhivskoj dokumentaciji i fotografijama do izrade „idealnih“ 3D rekonstrukcija. Korišćene su nove tehničke i tehnološke mogućnosti u predstavljanju arhitektonskog nasleđa, kao što je metoda kompozitinga, pri kojoj se uklapa kompjuterski trodimenzionalni model sa realnim video snimkom, i ta taj način se dobija snimak objekta u sadašnjim prostornim okolnostima.

Katalog izložbe prikazaće rezultate istraživanja i mapirane objekte od kulturnog i simboličkog značaja na teritoriji grada sa vizuelnim rekonstrukcijama originalnog stanja objekata i detaljnim opisima i istorigrafskim podacima o autorima, načinu i okolnostima izgradnje i nestanka objekata.

Izložba je nastala u okviru istoimenog projekta koji se bavi istraživanjem arhitektonskog nasleđa Novog Sada, prvenstveno onim objektima koji su trajno izbrisani iz mape grada i koji više ne postoje iz različitih razloga: srušeni, izgoreli, napušteni. Predmet istraživanja su objekti kulture, sakralni i drugi objekti koji su imali veliki simbolički i kulturni značaj. Cilj istraživanja je precizno mapiranje iščezle arhitekture i njena vizuelna rekonstrukcija na osnovu dostupne literature i tehničke dokumentacije.

Nosilac projekta je Akademija umetnosti Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu, a autori su nastavnici na Akademiji umetnosti Novi Sad, doc. mr Miroslav Šilić, prof dr. Dubravka Đukanović i doc Mina Cvetinović-Pavkov MA.

Doc. mr Miroslav Šilić (1967) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde trenutno radi kao docent. Radio je kao arhitekta projektant i kao saradnik na Departmanu za arhitekturu. Od 2008. vodi sopstveni arhitektonski studio. Član je UPIDIV, DANS i IKS, a radio je i kao likovni urednik časopisa DaNS i drugih publikacija Društva arhitekata Novog Sada kao i brojnih monografskih publikacija iz oblasti arhitekture i umetnosti. Kao autor, koautor ili deo tima radio je na većem broju arhitektonskih projekata (Kulturni centar Novog Sada, Dom sportova Futog, stambeni, privatni i poslovni objekti) i projektima rekonstrukcije, sanacije i adaptacije objekata građevinskog nasleđa za potrebe Akademije umetnosti. Izlagao je na kolektivnim i samostalnim izložbama izložbama u zemlji i inostranstvu i učestvovao je u radu više internacionalnih umetničkih projekata.

Dr Dubravka Đukanović (1964) vanredna profesorica Akademije umetnosti UNS (Konzervacija i restauracija dela likovne I primenjene umetnosti) i naučna saradnica Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Osim toga nosi zvanje inženjera, magistra (Zaštita, revitalizacija i proučavanje graditeljskog nasleđa) i doktora tehničkih nauka stekla na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Nakon rada u novosadskom Gradskom i Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, od 2005. vodi sopstveni biro Studio D’ART, koji je nosilac velike licence Ministarstarstva građevinarstva za izradu projekata za kulturna dobra od nacionalnog i međunarodnog značaja. Paralelno sa radom u struci se bavi akademskim i naučno-istarživačkim radom. Dobitnica je nagrade novosadskog Salona arhitekture i Nagrade Ranko Radović 2010. i nagrade za konkursne radove u oblasti uređenja javnih prostora.

Doc Mina Cvetinović-Pavkov MA (1985) je docentkinja u oblasti Animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu sa 15 godina iskustva na polju kompjuterske grafike. Učestvovala je u realizaciji više od 40 promotivnih filmova i projekata koji sadrže kompjuterski generisanu sliku (Dolce&Gabbana, Tuborg, X factor, Telenor,…). Kao deo tima iz oblasti vizuelnih efekata učestvovala je u izradi 14 dugometražnih igranih filmova i serija (“Na mliječnom putu“ režija Emir Kusturica, 2016; “Sunčanica“, režija Nikita Mihalkov, 2014). Bila je deo Izbine radionice animiranog filma 2014. godine, u okviru koje je sa polaznicima realizovala animirani film “Klackalica” koji je osvojio nagradu za najbolji animirani film na festivalu See a Paris 2015, Pariz (Francuska). Sa autorskim filmom “Kafana” je osvojila nagradu za najbolji studentski film na Festivalu “BALKANIMA 2008″ u Beogradu.

Projekat je realizovan sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost za finansiranje projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u polju umetnosti s teritorije AP Vojvodine u 2018. godini, na osnovu javnog konkursa.