УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: “Избрисано памћење: Визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада”

Стручно вођење кроз изложбу “Избрисано памћење: Визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада” биће одржано у петак 21.12. од 16.00 часова у ПРОСТОРУ, Београдска 11, Петроварадин! Кроз изложбу ће вас водити аутори мр Мирослав Шилић, др Дубравка Ђукановић и доц Мина Цветиновић-Павков МА!

Изложба ће бити постављена две недеље, односно до 27. децембра 2018. године!

prostor-logo

“Избрисано памћење: Визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада”

Отварање изложбе: четвртак, 13.12.2018. године у 19.00 часова
ПРОСТОР, Београдска 11, Петроварадин

13. – 27.12.2018. године

Изложба “Избрисано памћење: Визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада” аутора доц. мр Мирослава Шилића, др Дубравке Ђукановић и доц Мине Цветиновић-Павков МА биће отворена у четвртак (13.12.2018. године) у 19 часова у креативном центру ПРОСТОР, Београдска 11, Петроварадин. На изложби ће бити приказане визуелне реконструкције некадашњих објеката, упоређених са садашњим стањем.

Визуелна реконструкција је рађена различитим методама – од коришћења и колажирања фотографија, израде цртежа према архивској документацији и фотографијама до израде „идеалних“ 3Д реконструкција. Коришћене су нове техничке и технолошке могућности у представљању архитектонског наслеђа, као што је метода композитинга, при којој се уклапа компјутерски тродимензионални модел са реалним видео снимком, и та тај начин се добија снимак објекта у садашњим просторним околностима.

Каталог изложбе приказаће резултате истраживања и мапиране објекте од културног и симболичког значаја на територији града са визуелним реконструкцијама оригиналног стања објеката и детаљним описима и историграфским подацима о ауторима, начину и околностима изградње и нестанка објеката.

Изложба је настала у оквиру истоименог пројекта који се бави истраживањем архитектонског наслеђа Новог Сада, првенствено оним објектима који су трајно избрисани из мапе града и који више не постоје из различитих разлога: срушени, изгорели, напуштени. Предмет истраживања су објекти културе, сакрални и други објекти који су имали велики симболички и културни значај. Циљ истраживања је прецизно мапирање ишчезле архитектуре и њена визуелна реконструкција на основу доступне литературе и техничке документације.

Носилац пројекта је Академија уметности Нови Сад, Универзитет у Новом Саду, а аутори су наставници на Академији уметности Нови Сад, доц. мр Мирослав Шилић, проф др. Дубравка Ђукановић и доц Мина Цветиновић-Павков МА.

Доц. мр Мирослав Шилић (1967) дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду и на Академији уметности у Новом Саду, смер сликарство. Магистрирао је на Академији уметности у Новом Саду, где тренутно ради као доцент. Радио је као архитекта пројектант и као сарадник на Департману за архитектуру. Од 2008. води сопствени архитектонски студио. Члан је УПИДИВ, ДАНС и ИКС, а радио је и као ликовни уредник часописа ДаНС и других публикација Друштва архитеката Новог Сада као и бројних монографских публикација из области архитектуре и уметности. Као аутор, коаутор или део тима радио је на већем броју архитектонских пројеката (Културни центар Новог Сада, Дом спортова Футог, стамбени, приватни и пословни објекти) и пројектима реконструкције, санације и адаптације објеката грађевинског наслеђа за потребе Академије уметности. Излагао је на колективним и самосталним изложбама изложбама у земљи и иностранству и учествовао је у раду више интернационалних уметничких пројеката.

Др Дубравка Ђукановић (1964) ванредна професорица Академије уметности УНС (Конзервација и рестаурација дела ликовне И примењене уметности) и научна сарадница Института за архитектуру и урбанизам Србије. Осим тога носи звање инжењера, магистра (Заштита, ревитализација и проучавање градитељског наслеђа) и доктора техничких наука стекла на Архитектонском факултету у Београду. Након рада у новосадском Градском и Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, од 2005. води сопствени биро Студио Д’АРТ, који је носилац велике лиценце Министарстарства грађевинарства за израду пројеката за културна добра од националног и међународног значаја. Паралелно са радом у струци се бави академским и научно-истарживачким радом. Добитница је награде новосадског Салона архитектуре и Награде Ранко Радовић 2010. и награде за конкурсне радове у области уређења јавних простора.

Доц Мина Цветиновић-Павков МА (1985) је доценткиња у области Анимације и визуелних ефеката на Академији уметности у Новом Саду са 15 година искуства на пољу компјутерске графике. Учествовала је у реализацији више од 40 промотивних филмова и пројеката који садрже компјутерски генерисану слику (Долце&Габбана, Туборг, X фацтор, Теленор,…). Као део тима из области визуелних ефеката учествовала је у изради 14 дугометражних играних филмова и серија (“На млијечном путу“ режија Емир Кустурица, 2016; “Сунчаница“, режија Никита Михалков, 2014). Била је део Избине радионице анимираног филма 2014. године, у оквиру које је са полазницима реализовала анимирани филм “Клацкалица” који је освојио награду за најбољи анимирани филм на фестивалу Сее а Парис 2015, Париз (Француска). Са ауторским филмом “Кафана” је освојила награду за најбољи студентски филм на Фестивалу “БАЛКАНИМА 2008″ у Београду.

Пројекат је реализован средствима Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у пољу уметности с територије АП Војводине у 2018. години, на основу јавног конкурса.