UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Gostujuće predavanje: “Unfolding Urban Heritage Conservation As Community-Led Local Development” – dr Elena Bataljini (Elena Battaglini)

Fondazionedivittorio_it

Pozivamo vas da prisustvujete gostujućem predavanju dr Elene Bataljini (Dr. Elena Battaglini), višeg naučnog saradnika, rukovodioca naučne oblasti ”Urbana i regionalna ekonomska istraživanja” u Fondaciji Di Vitorio iz Rima (Fondazione Giuseppe Di Vittorio) i predavača na programu doktorskih studija na Univerzitetu Roma Tre u Rimu (Università degli studi Roma Tre), koje će se održati u petak 14.12.2018. godine u 17.00 časova, u svečanoj sali (200) Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, pod naslovom:

“Unfolding Urban Heritage Conservation As Community-Led Local Development”
Dr. Elena Battaglini

Predavanje se održava u okviru međunarodnog projekta bilateralne saradnje Italije i Srbije “Learning Economies. Modelling Community-Led Local Development for the Sustainable Economic Trajectories of the Negotin and Zlatibor Regions“.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresovane.

Dobrodošli!


Apstrakt
Urbano nasleđe je kompleksno i često disonantno društveno pitanje koje se odnosi na pristupe očuvanja i razvoja koje karakteriše visok nivo složenosti i dvosmislenosti, jer uključuje različite društvene aktere i zajednice sa različitim vrednostima, interesima, značenjima i perspektivama.

Iako se inicijalno primenjuje na tradicionalne mere urbanističkog planiranja, naučnici i stručnjaci za regionalne studije i održivost sve više koriste novi pristup. Njihovi rastući napori imaju za cilj (1) opisivanje i objašnjavanje kako višestruke dimenzije mnogih održivih pitanja, koje se odnose na nasleđe i vrednuju na nivou mesta, mogu da nadmaše urbane granice složenim retroaktivnostima, i (2) istraživanje novih načina definisanja politika u širim regionalnim kontekstima, kao i pokušaja pronalaženja novih saveza između gradova na međunarodnom nivou.

Suočavamo se s složenošću globalnih izazova izraženih stavom “trebaju nam novi načini da vidimo svet, da bivstvujemo u njemu i da zamišljamo i sprovodimo politike” (Beck, 2016:181). Shodno tome, nova koncepcija o očuvanju nasleđa, koja se razmatra kao lokalni razvoj vođen zajednicom, može pomoći u objašnjavanju zašto kompleksni društveni problemi, kao što su dragoceni resursi, njihova svojstva, ograničenja u njihovoj upotrebi, njihovo očuvanje i unapređenje, ne mogu biti rešeni korišćenjem samo stručno usmerenih, centralizovanih i racionalno-tehničkih pristupa. Zahteva se transformacija ili metamorfoza načina na koji konceptualizujemo upravljanje urbanim nasleđem i na koji mu pristupamo putem javnih politika.

Elena-Battaglini_opt

dr Elena Bataljini (Elena Battaglini)

Kratka biografija
Magistar političkih nauka, doktorirala je u oblasti urbane i ruralne sociologije. Viši naučni saradnik i rukovodioca naučne oblasti ”Urbana i regionalna ekonomska istraživanja” u Fondaciji Di Vitorio iz Rima (Fondazione Giuseppe Di Vittorio) gde radi od 1992. godine. Predavač je na programu doktorskih studija “Pejzaži savremenog grada. Politike, tehnike i vizuelne studije ” na Univerzitetu Roma Tre (University of Roma Tre) u Rimu. Objavila je više od trideset knjiga, članaka i međunarodnih naučno-istraživačkih izveštaja iz oblasti regionalnog endogenog razvoja i inovativnih procesa.