УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Гостујуће предавање: “Unfolding Urban Heritage Conservation As Community-Led Local Development” – др Елена Батаљини (Elenа Battaglini)

Fondazionedivittorio_it

Позивамо вас да присуствујете гостујућeм предавању др Еленe Батаљини (Dr. Elenа Battaglini), вишег научног сарадника, руководиоца научне области ”Урбана и регионална економска истраживања” у Фондацији Ди Виторио из Рима (Fondazione Giuseppe Di Vittorio) и предавача на програму докторских студија на Универзитету Рома Тре у Риму (Università degli studi Roma Tre), које ће се одржати у петак 14.12.2018. године у 17.00 часова, у свечаној сали (200) Архитектонског факултета у Београду, под насловом:

“Unfolding Urban Heritage Conservation As Community-Led Local Development”
Dr. Elenа Battaglini

Предавање се одржава у оквиру међународног пројекта билатералне сарадње Италије и Србије “Learning Economies. Modelling Community-Led Local Development for the Sustainable Economic Trajectories оf the Negotin аnd Zlatibor Regions“.

Предавање је отворено за све заинтересоване.

Добродошли!


Апстракт
Урбано наслеђе је комплексно и често дисонантно друштвено питање које се односи на приступе очувања и развоја које карактерише висок ниво сложености и двосмислености, јер укључује различите друштвене актере и заједнице са различитим вредностима, интересима, значењима и перспективама.

Иако се иницијално примењује на традиционалне мере урбанистичког планирања, научници и стручњаци за регионалне студије и одрживост све више користе нови приступ. Њихови растући напори имају за циљ (1) описивање и објашњавање како вишеструке димензије многих одрживих питања, које се односе на наслеђе и вреднују на нивоу места, могу да надмаше урбане границе сложеним ретроактивностима, и (2) истраживање нових начина дефинисања политика у ширим регионалним контекстима, као и покушаја проналажења нових савеза између градова на међународном нивоу.

Суочавамо се с сложеношћу глобалних изазова изражених ставом “требају нам нови начини да видимо свет, да бивствујемо у њему и да замишљамо и спроводимо политике” (Beck, 2016:181). Сходно томе, нова концепција о очувању наслеђа, која се разматра као локални развој вођен заједницом, може помоћи у објашњавању зашто комплексни друштвени проблеми, као што су драгоцени ресурси, њихова својства, ограничења у њиховој употреби, њихово очување и унапређење, не могу бити решени коришћењем само стручно усмерених, централизованих и рационално-техничких приступа. Захтева се трансформација или метаморфоза начина на који концептуализујемо управљање урбаним наслеђем и на који му приступамо путем јавних политика.

Elena-Battaglini_opt

др Елена Батаљини (Elenа Battaglini)

Кратка биографија
Магистар политичких наука, докторирала је у области урбане и руралне социологије. Виши научни сарадник и руководиоца научне области ”Урбана и регионална економска истраживања” у Фондацији Ди Виторио из Рима (Fondazione Giuseppe Di Vittorio) где ради од 1992. године. Предавач је на програму докторских студија “Пејзажи савременог града. Политике, технике и визуелне студије ” на Универзитету Рома Тре (University of Roma Tre) у Риму. Објавила је више од тридесет књига, чланака и међународних научно-истраживачких извештаја из области регионалног ендогеног развоја и иновативних процеса.