УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

logo-czkd_new

Након Међународног форума објављени су снимци свих предавања и дискусија (https://www.youtube.com/channel/UCuld9ZK3bNrzJh7s3u0bxTA/playlists). Овде можете погледати целокупан догађај, јер смо додали све видео снимке…

О међународном форуму ЦЗКД-а

Од 12. до 15. новембра 2018. године у Центру за културну деконтаминацију (ЦЗКд) одржаће се Међународни форум: Стварање конкретне утопије: Архитектура Југославије, 1948–1980. и пратећи програм уз подршку Архитектонског факултета у Београду и Architectuul онлајн платформе из Берлина.

Прекретницу у интересовању за архитектонско и урбанистичко стваралаштво социјалистичке Југославије чини актуелна изложба у Музеју модерне уметности (МоМА) у Њујорку: “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948 – 1980“. Изложба југословенске архитектуре у институцији највишег светског значаја директан је повод, или позив, за наше бављење сопственим наслеђем. Изложба је резултат вишегодишњег рада тима стручњака из региона, које ће говорити у Центру за културну деконтаминацију, на четвородневном међународном форуму, у чему ће се придружити и протагонисти и ствараоци из тог периода.

Модернизацијски процеси бивше Југославије омогућили су интензивну изградњу и урбанизацију, стварајући инфраструктуру која је и данас основ функционисања градова и региона, као и јединствено архитектонско, уметничко и културолошко наслеђе. Архитектура и урбанизам, развијани као покретачи модерности друштва у Југославији у другој половини двадесетог века, достигли су стваралачке вредности која су специфична у односу на светска остварења, како у времену у коме су настајали, тако и данас. Истовремено, процеси који су уследили распадом Југославије и развојним путевима самосталних република неодвојиви су од поменуте инфраструктуре, архитектуре и урбанизма.

2018_Toward-a-Concrete-Utopia_t

Однос према том наслеђу уткан је у транзицијске трансформације, како физичке тако и друштвене, и кључан је не само за разумевање савременог развоја градова, већ и за њихову будућност.

Архитектура и урбанизам друге половине двадесетог века у Југославији заснивали су се на свеукупној еманципацији и умрежавању, на стваралачкој слободи и ауторству, на експерименту и истраживању. Развијали су се како на подручју Југославије, тако и широм света. Ипак, уместо вредновања културног и стваралачког наслеђа, ово стваралаштво у нашој средини бива маргинализовано.

Ако постоји један заједнички означитељ за архитектуру и урбанизам социјалистичке Југославије, онда је то хетерогеност. Управо због тога ћемо у четири радна дана, кроз низ предавања, разговора, пројекција и радионица, и кроз отварање бројних тема и питања, радити на размени знања у области архитектонског и урбанистичког стваралаштва, а у сврху разумевања уметничких и културних достигнућа, односа изграђене средине и друштва, вредновања културног наслеђа, и јачања критичког мишљења.

Учесници форума: Владимир Кулић, Мароје Мрдуљаш, Јелица Јовановић, Ана Ивановска Дескова, Владимир Десков и Јован Ивановски, Мартина Малешић, Лука Сканси, Лукасз Станек, Мерјема Затрић, Ирена Шентевска, Мила Турајлић, Миленија Марушић, Драгољуб Бакић, Миодраг Живковић, Сања Хорватинчић, Бранислав Димитријевић, Љубица Славковић

Ауторка и уредница пројекта: Љубица Славковић
Визуелни идентитет: Метаклиника
Посебна захвалност: Јелици Јовановић
ЦЗКД тим: Адам Ранђеловић, Александра Секулић, Ана Ћосић, Борка Павићевић, Дејан Пантић, Драган Шкорић, Ивица Ђорђевић, Лола Јоксимовић, Љубица Славковић, Луна Ђорђевић, Славица Вучетић, Даница Стојановић.

Овде можете преузети ПДФ програма, са више детаља о предавањима и учесницима:

ПРОГРАМ: “Стварање конкретне утопије: Архитектура Југославије, 1948–1980″

Главни програм

* Програм је отворен за јавност и није потребно пријављивање за учешће.

Понедељак 12.11.2018.
СТВАРАЊЕ КОНКРЕТНЕ УТОПИЈЕ: ЊУЈОРК
Први дан / Стварање конкретне утопије: Њујорк / посвећен је стварању изложбе у МоМА у Њујорку, растућем интересовању за послератну архитектуру Југославије и бројним темама које изложба актуелизује. Разговарамо са ауторима и сарадницима изложбе и значајног пројекта који јој је претходио, „Недовршене модернизације“. Кроз изложбу нас води њен ко-кустос, Владимир Кулић.

17:00-17:15 Уводна реч: Љубица Славковић
17:15-17:45 Бетонски спавачи: разговор с Маројем Мрдуљашом
18:00-18:45 Вођење кроз изложбу „Ка конкретној утопији…“ (МоМА): Владимир Кулић
19:00-20:00 Разговор: Владимир Кулић, Мароје Мрдуљаш, Јелица Јовановић, Љубица Славковић
20:00 Коктел

Стварање конкретне утопије, дан I: разговор Бетонски спавачи

Стварање конкретне утопије, дан I: Владимир Кулић, вођење кроз изложбу у МоМА

Стварање конкретне утопије, дан I: дискусија с ауторима изложбе

Уторак 13.11.2018.
СТВАРАЊЕ КОНКРЕТНЕ УТОПИЈЕ: ЈУГОСЛАВИЈА

Другог дана / Стварање конкретне утопије: Југославија / седам чланова кустоског тима представља кроз получасовна предавања своје експертизе на тему архитектуре послератне Југославије, у оквиру којих су допринели изради изложбе: од обнове послератног Скопља до питања идентитета, урбанизације земље и извоза знања. Други дан се завршава дискусијом учесника и публике.

14:00-15:30 Блок 1: Идентитети
Социјалистичка изградња Југославије и документарни филм, Ирена Шентевска (укључење Мила Турајлић);
Синтеза прати анализу: Истраживање као основа праксе у послератној словеначкој архитектури (енг), Мартина Малешић;
Регион и идентитет у југословенској архитектури (Генерацијска трансформација „регионализама“ у делима Јураја Неидхардта и Златка Угљена), Мејрема Затрић;
15:30-16:30 пауза
16:30-17:30 Блок 2: Глобалне мреже
‘Worlding’ Источне Европе: архитекти из социјалистичких земаља у Западној Африци Хладног рата (енг), Лукасз Станек;
Архитектура пост-земљотресне обнове Скопља (енг), Ана Ивановска Дескова;
17:45-18:45 Блок 3: Модернизација кроз урбанизацију
Урбанизација у Србији у контексту савременог истраживања (историје) архитектуре, Јелица Јовановић;
Једна политематска генерација, Лука Сканси;
19:00 Форум / разговор с предавачима

Стварање конкретне утопије, дан II: предавања Блок 1

Стварање конкретне утопије, дан II: предавања Блок 2 и 3

Среда 14.11.2018.
ИЗ ПРВОГ ЛИЦА

Трећег дана / У првом лицу / разговарамо са архитектима протагонистима који су сами били ствараоци конкретне утопије. Миленија Марушић и Драгољуб Бакић архитекти су који су у стручним тимовима са својим супружницима стварали истакнуте пројекте како социјалистичке Југославије (Блок 61 – 63, Стамбено насеље Церак Виногради / Хала Пионир, стамбено насеље Вишњичка Бања), тако и света. Након отвореног радног стола с архитектима протагонистима гледаћемо одабрану епизоду документарне ТВ серије „Бетонски спавачи“ која на изванредан начин открива послератну архитектуру Југославије и истражује њено место у друштву.

17:00-17:30 “Читање конструкције и материјала – архитектура послератне Југославије, 1948 – 1980″, ЦИД студентски фото-конкурс, додела награда и презентација “Архива модернизма” онлине архиве
17:30-19:15 Миленија Марушић и Драгољуб Бакић, радни сто с архитектима протагонистима;
19:30-20:30 Бетонски спавачи, филмска пројекција;

Стварање конкретне утопије, дан III: разговор с архитектима Марушић и Бакић

Четвртак 15.11.2018.
ЗНАЊЕ КОЈЕ НЕДОСТАЈЕ: СПОМЕНИЦИ НОБ

Последњи, четврти дан форума / Знање које недостаје: Споменици НОБ / усмерен је ка разумевању споменичког наслеђа и његовој садашњој актуелизацији. Теме споменичког наслеђа, њихове друштвено-политичке и економске предуслове, продукцијске механизме и уметничке домете отворићемо кроз дискусију, затим предавање, као и разговор с вајаром Миодрагом Живковићем (споменици „Битка на Сујтесци“, „Кадињача“)

17:00-17:30 Презентација резултата студентске радионице Missing Knowledge (on Forgotten Monuments);
17:30-18:15 Миодраг Живковић у разговору са Браниславом Димитријевићем;
18:30-20:30 Југославенски споменици у МоМА-и: О критеријима селекције и посљедицама излагања, Сања Хорватинчић;
Након предавања следи дискусија с темом Споменикс – о експлоатацији споменика данас: Сања Хорватинчић, Бранислав Димитријевић и Љубица Славковић;
20:30 Коктел

Стварање конкретне утопије, дан IV: radionica Missing knowledge:on Forgotten monuments

Стварање конкретне утопије, дан IV: споменици НОБ, предавање и разговор

Пратећи програм

* Организатор задржава право измене програма

Milan_Zlokovic_izlozba-vest-05_opt

“Читање конструкције и материјала – архитектура послератне Југославије 1948-1980.”, ЦИД студентски фото-конкурс

09.10.-05.11.2018.
Организација: Архитектонски факултет у Београду.
Комисија: Милорад Младеновић, Лука Сканси, Невена Поледица.
Опширније овде…

Missing_Knowledge_Poster_thumb

Missing Knowledge (On Forgotten Monuments), студентска радионица

22.10.-15.11.2018.
У организацији Архитектонског факултета у Београду, ЦЗКд и Architectuul.
Организација и реализација радионице: Боштјан Бугарић, Љубица Славковић, Христина Стојановић.
Опширније овде…

Arhiva_modernizma_frame

“Архива модернизма”, онлине архива (дигитални репозиторијум архитектуре и урбанизма друге половине 20. века)

https://www.arhivamodernizma.com/

Ауторке: Љубица Славковић и Јелица Јовановић
Истраживачица: Јелица Јовановић
Сарадница: Јана Глигоријевић

Пројекат су подржали: регионална канцеларија фондације Хајнрих Бел у Београду (Heinrich-Böll-Stiftung Serbia) и Министарство културе и информисања Републике Србије.

boell_southeasteurope_ministrastvo_kulture