UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje: Dijagrami Centra za stanovanje IMS i artikulacija stambene izgradnje u socijalističkoj Jugoslaviji – Anđelka Badnjar Gojnić

IMS_i_artikulacija_stambene_izgradnje_u_Jugoslaviji_thumb

U utorak, 06. novembra 2018. godine, sa početkom od 13.00 časova, u velikoj sali Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Kraljice Natalije 45, Beograd, (sala na IV spratu), Anđelka Badnjar Gojnić održaće predavanje pod nazivom ”Dijagrami Centra za stanovanje IMS i artikulacija stambene izgradnje u socijalističkoj Jugoslaviji”.

Izlaganje se bavi ulogom koju su dijagrami Centra za stanovanje pri Institutu za ispitivanje materijala Srbija (IMS) imali u razvoju stanovanja u socijalističkoj Jugoslaviji.

Prvi deo prati argument Cornelius Castoriadis-a o geopolitičkoj poziciji Jugoslavije u odnosu na konflikt sa Sovjetskim Savezom iz 1948. Razrada se odnosi na proces uvoza mehanizacije sa Zapada i osposobljavanje kadrova za izgradnju zemlje u procesu industrijalizacije. Finalno, u zaključku se prati uloga IMS sistema za prefabrikaciju i dijagrama Centra za stanovanje kao operativnih mehanizama inžinjera i arhitekata u težnji ka modernizaciji i artikulaciji migracije iz sela u grad.

Dobrodošli.

Andjelka-Badnjar-Gojnic_photo

Biografija
Anđelka Badnjar Gojnić radi kao stipendista istraživač i saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Ahenu (RWTH Aachen). Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, nakon čega radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Magistrirala je na Barcelona Institute of Architecture u Barseloni, gde je takođe radila u zvanju asistenta. Nezavisno se bavi arhitektonskim projektovanjem gde učestvuje u nagrađivanim i izvedenim projektima (prvonagrađeno rešenje na internacionalnom konkursu za rekonstrukciju fabrike Obod Cetinje u Univerzitetski kompleks umjetničkih fakulteta, koji se trenutno izvode). Objavljuje u stručnim časopisima (The North Street Review, Histories of Postwar Architecture), izlaže na internacionalnim konferencijama (TU Berlin, TU Delft, GTA ETH Cirih) i učestvuje na izložbama (La Biennale di Venezia 2010).