УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: Дијаграми Центра за становање ИМС и артикулација стамбене изградње у социјалистичкој Југославији – Анђелка Бадњар Гојнић

IMS_i_artikulacija_stambene_izgradnje_u_Jugoslaviji_thumb

У уторак, 06. новембра 2018. године, са почетком од 13.00 часова, у великој сали Института за филозофију и друштвену теорију, Краљице Наталије 45, Београд, (сала на IV спрату), Анђелка Бадњар Гојнић одржаће предавање под називом ”Дијаграми Центра за становање ИМС и артикулација стамбене изградње у социјалистичкој Југославији”.

Излагање се бави улогом коју су дијаграми Центра за становање при Институту за испитивање материјала Србија (ИМС) имали у развоју становања у социјалистичкој Југославији.

Први дeо прати аргумент Cornelius Castoriadis-а о геополитичкој позицији Југославије у односу на конфликт са Совјетским Савезом из 1948. Разрада се односи на процес увоза механизације са Запада и оспособљавање кадрова за изградњу земље у процесу индустријализације. Финално, у закључку се прати улога ИМС система за префабрикацију и дијаграма Центра за становање као оперативних механизама инжињера и архитеката у тежњи ка модернизацији и артикулацији миграције из села у град.

Добродошли.

Andjelka-Badnjar-Gojnic_photo

Биографија
Анђелка Бадњар Гојнић ради као стипендиста истраживач и сарадник у настави на Архитектонском факултету у Ахену (RWTH Aachen). Дипломирала је на Архитектонском факултету у Београду, након чега ради као асистент на Архитектонском факултету у Подгорици. Магистрирала је на Barcelona Institute of Architecture у Барселони, где је такође радила у звању асистента. Независно се бави архитектонским пројектовањем где учествује у награђиваним и изведеним пројектима (првонаграђено решење на интернационалном конкурсу за реконструкцију фабрике Обод Цетиње у Универзитетски комплекс умјетничких факултета, који се тренутно изводе). Објављује у стручним часописима (The North Street Review, Histories of Postwar Architecture), излаже на интернационалним конференцијама (ТУ Берлин, ТУ Делфт, ГТА ЕТХ Цирих) и учествује на изложбама (La Biennale di Venezia 2010).