УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за студенте: учешће на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2019.

PQ2015_Foto_Nemanja_Knezevic_opt

Прашко квадријенале 2015. | Фото © Немања Кнежевић

pq2019-logo

Сцен – Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију – OISTAT Центар за Србију, Нови Сад и Музеј примењене уметности, Београд као организатори расписују

ЈАВНИ КОНКУРС

за учешће у

СТУДЕНТСКОЈ СЕКЦИЈИ НАЦИОНАЛНОГ НАСТУПА СРБИЈЕ

на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2019. године (Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2019)

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора најзначајнија је светска манифестација посвећена сценској уметности. Основана 1967. године, ова манифестација данас представља широку платформу за истраживање различитих области сценског стваралаштва – од артикулације физичког простора за игру и дизајна декора, костима, звука и светла у позоришту, преко уметничких и кустоских пракси иницираних укрштањем и преклапањем архитектуре, сценских и визуелних уметности, до site-specific пројеката и употребе простора савременог града као позорнице.

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора 2019. биће одржано од 06. до 16. јуна 2019. године.

Тема наступа за Студентску секцију за наступ Републике Србије на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2019. године је Само(из)градња.

Осим на Само(из)градњу као контекст, наступ Србије ослоњен је и на концепт Квадријенала који акценат ставља на оне ауторске приступе који сценски дизајн развијају као снажни саставни део укупне уметничке идеје, а не као подређену или пратећу дисциплину. У том смислу, наступ Србије посвећен је идентификацији, мапирању и представљању аутора, догађаја, манифестација и институција који у свом раду негују овакав приступ сценском дизајну и сценском простору.

Просторни концепт Квадријенала у категорији Студентске поставке заснован је на идеји креирања сценографског пејзажа у коме нема граница између поставки, тј. у коме изложбени зидови не деле територије, земље, или нације, подсећајући на то да је позориште пре свега уметност заједничког рада свих учесника у процесу настанка позоришне представе.

Рок за предају конкурсних радова

Рок за предају конкурсних радова је:
понедељак, 12. новембар 2018. године, до 12.00 сати.

Пријаве и радови који буду стигли након прописаног рока неће бити узети у разматрање.

scen-logo-SR-ispod-KOLOR1

muzej_primenjene_umetnosti1