УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ка другачијем граду: “Покрети и муниципализам: производња нове друштвености” – Ана Мендез де Андес

Ka drugacijem gradu - Ana Mendez de Andes

У оквиру серијала „Ка другачијем граду”, у организацији Министарства простора, у среду, 24. октобра у 19.00 часова у Центру за културну деконтаминацију (ЦЗКД) (у Павиљону), одржаће се разговор „Покрети и муниципализам: производња нове друштвености” са Аном Мендез де Андес.

Од 2014. године, муниципализам покушава да развије конкретне алате који би омогућили живот у заједници на принципима демократичности, праведности, солидарности и сарадње. Међутим, трансформација такозваних “градова промене” почела је много пре институционалног освајања власти у бројним градовима и општинама Шпаније. Производња урбаних заједничких добара су, наиме, имали централно место у дугом процесу реапропријације јавних простора коју је покрет М15 заговарао и спроводио кроз свој активизам, креирајући нове хоризонте промишљања и изражавања отпора мерама штедње и приватизацији наших живота у граду. Кроз тај процес успостављана је и другачија логика друштвених односа – она која се заснива на новим начинима бивања у заједници и оснаживању људи да такве начине и реализују.

Ана Мендез де Андес (Ana Méndez de Andés) је архитектица и урбанистичка планерка из Мадрида. Последњих десет година свој рад организује око тема урбаних заједничких добара, производње јавног простора и муниципализма. Једна је од оснивачица локалног колектива Observatorio Metropolitano из Мадрида, као и ко-иницијаторка бројних колективних пројеката попут: car-tac, areaciega и urbanaccion.

Ана је такође активно ангажована, као саветница за стратешко планирање, у организацији грађанске платформе „Ahora Madrid” која је 2015. године освојила учешће у градској скупштини Мадрида. Тренутно је на докторским студијама из области урбаних заједничких добара и муниципализма на Универзитету Шефилд у Великој Британији.

Разговор ће бити вођен на енглеском језику.

logo-czkd_new

Post scriptum

Овде можете да погледате целокупно предавање (објављено 27.10.2018):