УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ноћ архитектуре на Архитектонском факултету – 01.10.2018. (18.00 – 01.00h)

World_Architecture_Day_2018_logo_opt

Након прошлогодишње успешне премијере, Архитектонски факултет у Београду и Амбасада Републике Словачке по други пут организују “Ноћ архитектуре” поводом Светског дана архитектуре (UIA – World Architecture Day 2018 – “Architecture… For A Better World”). Међународна унија архитеката (UIA – International Union of Architects) је 2005. године установила први понедељак у октобру као Светски дан архитектуре.

Тим поводом, позивамо Вас на догађај “Ноћ архитектуре” који ће се десити у понедељак, 01. октобра 2018. године, у периоду 18.00-01.00 сати на Архитектонском факултету у Београду.

Ноћ архитектуре је краткотрајни, једнодневни формат настао поводом обележавања Светског дана архитектуре у виду изложби, предавања, радионица посвећених архитектури у најширем смислу и усмерених на промоцију и показивање ширине и обима ове делатности широј културној јавности.

Отварање манифестације и Свечани пријем бруцоша на Архитектонском факултету одржаће се у 18.00 сати од стране проф. др Владана Ђокића, декана и Њ.Е. Дагмар Репчекове, амбасадорке Словачке Републике у Београду.

Учешће у изалагачком и програмском делу овогодишњег издања узело је седам држава: Аустралија, Аустрија, Данска, Хрватска, Израел, Пољска, Словачка.

Кроз серију изложби, пројекција видео и документарног материјала, као и неколико кратких предавања, позивамо Вас да се упознате са светом архитектуре!

 Сви су добродошли!

Програм – 01.10.2018. (18.00 – 01.00h)


Сала Држава Садржај
219 Хрватска Архитектонски факултет из Загреба доноси изложбу одабраних студентских радова на тему истраживања деловања у новом контексту с подручним традицијским архитектонским значајкама и темама, те ради могућих пројектантских решења за ванредну ситуацију поплава из маја 2014. године.
.
220 Аустрија Изложба „Млади бечки архитекти и пејзажни архитекти“ („YOVA4 – Young Viennese Architects and Landscape architects“)
.
221 Словачка Изложба „Екокапсула“ – савршено функционална и еколошки прихватљива „паметна“ микро-кућа, која дозвољава да останете на удаљеним местима, без инфраструктуре, с луксузом као у хотелској соби. Може бити викендица негде у шуми, поп-уп хотел или чак станица за пуњење електроаутомобила. Нулти прототип је направила 2015. године компанија Nice Architects из Братиславе, Словачка.

Изложба „Црне рупе“ представља истоимени пројекат који је покренула група ентузијаста, који постепено мапирају и популаризују индустријску заоставштину у Словачкој, али и друга заборављена места која су интересантна и из угла културе. Реч је о грађевинама које данас представљају значајне сведоке прошлих времена и дешавања.
.

222 Пољска Изложба „Вечност и тренутак“ („Eternity and a Moment”) + Изложба „Зелено и одрживо становање – Роберт Кониецзнy“ („Green and Sustainable Hausing and Living – Robert Konieczny”).
.
223
+
АУЛА
Србија TWIST BOX је мултифункционални, енергетски ефикасан и самоодржив павиљон тима студената Архитектонског факултета у Београду, који су се са овим пројектом пласирали у финалну фазу међународног такмичења Solar Decathlon Middle East 2018 у Дубаију.

АРХИТЕКТУРА ЕКСПОНАТ: Павиљон Србије на Међународној изложби архитектуре у Венецији 1991-2016.“ је прегледна изложба наступа Републике Србије на Међународној изложби архитектуре у Венецији којом су обухваћени сви национални наступи Републике Србије од 1991. године, од када је Србија стални учесник на овој смотри. Изложба приказује записе (фотодокументацију) са припрема и организације учешћа и самог трајања поставке/наступа, као и одговарајући штампани материјал (каталог) и сачуване доступне оригиналне артефакте.
.

224 Данска Изложба „Решења из Копенхагена“ („Copenhagen Solutions“) бави се одрживим урбаним решењима примењеним у Копенхагену, престоници Данске, који је међународно познат по свом зеленом профилу, као и свом вођству и изузетности на пољу интегралних урбанистичких решења.
.
226 Аустралијa Изложба 14 одабраних победника Националне награде за архитектуру за 2017. годину и приказ риказ најновијих достигнуц́а одрживог становања у Аустралији кроз пројекцију кратких филмова на тему изазова растуц́их градова Аустралије и предности одрживог становања.
.
227 Израел Изложба „Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву“ приказује модерну архитектуру у Тел Авиву. Тел Авив је познат и као Бели град, јер овај модеран, медитерански град чува више од 4.000 грађевина у овом сведеном стилу, јасних линија, које су тридесетих година 20. века изградиле немачке архитекте јеврејског порекла.

Ових белих баухаус бисера архитектуре је у Тел Авиву више него у свим градовима света заједно, и велики број њих је 2003. године уврштен на Унескову листу светске културне баштине.
.

254 ОКРУГЛИ СТО „Архитектура… за бољи свет!“ (“Architecture… for a better world!”), као слоган који Међународна унија архитеката (УИА) пропагира поводом овогодишњег светског дана архитектуре, уједно је и наслов округлог стола чији ће учесници из различитих професионалних позиција и перспектива понудити схватање и тумачење света архитектуре као својеврстан закључак Ноћи архитектуре.

Панел округли сто одржаће се у 20.00 сати.
Учесници: Доц. др. Лука Корлает, Архитектонски факултет у Загребу, Кабинет за стамбене зграде; Ненад Митошевић, Head of Commercial Section, Амбасада Данске у Србији; Donna Luckman, ЦЕО, ATA – Alternative Technology Association; ван. проф. Горан Војводић и доц. др Ратка Чолић.
.

#ArchitectureDay + #AFBGD

Ambasada-Slovacke-u-Beogradu_logo

Ambasade