УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: “Модерна Београда – архитектонска баштина престонице” – Галерија Народне банке Србије

2018_Moderna-Beograda_poster

Zavod_za_zastitu_spomenika_kulture_grada_Beograda_logo

Завод за заштиту споменика културе града Београда Вас позива на отварање изложбе “Модерна Београда – архитектонска баштина престонице” у понедељак, 10. септембра 2018. године у 19.00 часова, у Галерији Народне банке Србије. Изложба ће бити отворена до 01. октобра 2018. године. Аутора изложбе су стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда.

О изложби:
Изложба „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице” се реализује у години европског културног наслеђа, представља централни део програма Завода за заштиту споменика културе града Београда у оквиру манифестације Дани европске баштине, 2018. године у Београду, који ће бити отворени овом изложбом.

У периоду између два светска рата, српска архитектура се развијала кроз више паралелних стилова: закаснеле сецесије, српсковизантијског стила, фолклоризма, ар декоа, академизма и модернизма. И поред богатства стилских праваца, током треће деценије XX века, владао је академизам као званичан државни стил. Међутим, појавом модернизма крајем деценије долази до коренитих промена на градитељској сцени. Модернистички покрет се убрзано ширио и по броју учесника и по броју и квалитету остварених радова. Донео је новине у облицима, формама, просторном концепту, материјалима, декоративности, конструкцији. У стамбеној и јавној архитектури преузео је примат, а до изражаја су дошле архитектонске концепције и идеје њених водећих протагониста Милана Злоковића, Бранислава Којића, Душана Бабића, Јана Дубовог, Николе Добровића, Драгише Брашована и других.

Након нешто више од осам деценија од настајања његових репрезентативних примера, носилаца структуралних и стилских промена, они су препознати као неизоставни део националне градитељске баштине. Велики број подигнутих здања потврђује да је београдска модерна с једне стране пратила главне уметничке токове највећих европских центара, а с друге донела јединствене и аутентичне примере.

Као важан сегмент ове изложбе који просторно лоцира све објекте модерне на подручју града, јесте и мапа „Модерна архитектура Београда” чији је аутор Установа културе „Пароброд”.


Повезани текстови:
Изложба: “Црквена порта у Вранићу”
Програм обележавања Светског дана сецесије 2018. (06-08. јун 2018)
Посета студената и наставника Београдској тврђави 02. априла 2018.
Одржан округли сто ”Наслеђе за генерације и генерације за наслеђе” поводом Међународног дана споменика и споменичких целина 2018
Конференција: Културно добро данас – вредност и значење – 12. октобар 2017.
Предавање: Руска авангарда и модерна архитектура у Србији – XX век – др Вања Панић
Конференција: Културни предео
Конференција: Архитектура и урбанизам после Другог светског рата
Промоција књиге: Итинерери: Модерна и Медитеран – Љиљана Благојевић


Изложба је посебно значајна јер је повезала више институција Града Београда и Републике Србије (Секретаријат за културу, Секретаријат за привреду, Установа културе „Пароброд”, Народна банка Србије, Музеј науке и технике Београд, Музеј ваздухопловства – Београд, Астрономска опсерваторија, Филмске новости, Архив Југославије, Југословенска кинотека), али и успоставила сарадњу са наследницима, носиоцима ауторских права, фондацијама, цивилним сектором и приватним колекционарима. Посебна сарадња остварена је са Фондацијом Милана Злоковића која данас интензивно ради на очувању дела чувеног архитекте и оснивача модерне.

Изложбу ће отворити Горан Весић, заменик градоначелника Београда, Данијела Ванушић, помоћник министра културе и информисања за заштиту културног наслеђа, Оливера Вучковић, в.д. директора Завода за заштиту споменика кулуре града Београда и др Љиљана Благојевић, архитекта.

На отварању ће наступиту гудачки оркестар и солисти МШ “Станковић”.