УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2018_Dani-Orisa_t

ORIS_logo

Позивамо Вас да нам се придружите на Данима Ориса 18 у Загребу који ће се одржати 13. и 14. октобра 2018. године у Концертној дворани Ватрослава Лисинског.

Дани Ориса међународни је архитектонски симпозијум који организују часопис Орис и Орис Кућа архитектуре. Дводневно догађање, које се одржава од 2001. године, представља најзначајнија имена светске архитектонске и културне сцене, а сваке године окупља више од 2000 посетилаца.

Предавачи:
Balkrishna Doshi – Video Conference (Индија), Patrik Schumacher (Уједињена Краљевина), NL Architects (Низоземска), Deyan Sudjic (Уједињено Краљевство), Davor Mateković (Хрватска), Rok Žnidaršič (Словенија), Ira Payer (Хрватска), Bears Lyon Arquitectos (Чиле) и Atelier Bow-Wow (Јапан)

На овогодишњим Данима Ориса послушајте предавања следећих познатих архитеката:

Balkrishna Doshi је један од најутицајнијих индијских архитеката 20. века и 45. добитник Прицкер награде. Он је први индијски архитекта који је награђен овим признањем. Doshi и његов студио Vastu-Shilpa имају портфолио распона више од 70 година, који укључује и сарадње са Le Corbusier-ом и Louis Kahn-ом. Архитекта, урбанистички планер и педагог у последњих 70 година, Doshi је био инструменталан у обликовању дискурса архитектуре широм Индије и на међународном нивоу. Под утицајем мајстора архитектуре 20. века Charles-Édouard Jeanneret-а, познатијег као Le Corbusier, и Louis Kahn-а, Doshi је био у могућности да интерпретира архитектуру и трансформише је у изграђене радове који поштују источну културу, а истовремено побољшавају квалитет живота у Индији. Његов етички и лични приступ архитектури додирнуо је животе сваке друштвено-економске класе у широком спектру жанрова од педесетих година 20. века.

Balkrishna-Doshi_Aranya_01

Balkrishna Doshi – Aranya Low Cost Housing, Индор, Индија, 1989. | Фото © VSF

Patrik SchumacherZaha Hadid Architects (Велика Британија) – партнер и директор бироа. Студирао је филозофију и архитектуру у Бону, Лондону и Штутгарту, где је и дипломирао архитектуру. Године 1996. основао је с Brett Steele-ом „Лабораторију за истраживање дизајна“ на Architectural Association у Лондону. Од 2004. професор је и на институту за експерименталну архитектуру на Универзитету у Инсбруку. За пројект Maxxi: Музеј уметности XXI века, Рим, Италија, који је пројектовао заједно са Zahom Hadid, 2010. године осваја Stirling награду.

MAXXI-Museum

Zaha Hadid и Patrik Schumacher – MAXXI Museum, Национални музеј уметности XXI века, Рим, Италија, 2010. | Фото © Iwan Baan

Холандски биро NL Architects добитник је награде Mies van der Rohe за 2017. годину за свој пројекат обнове разореног блока станова из 1960-их година, на периферији Амстердама. Пројекат реновације под именом DeFlat Kleiburg, бироа NL Architects и XVW Architectuur, спасио је од рушења један од највећих стамбених блокова у Холандији, судбине с којом се суочава велики део европског послератног становања.

deFlatKleiburg_Stijn-Poelstra_02

NL Architects и XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Амстердам | Фото © Stijn Poelstra

Deyan Sudjic, рођен у Лондону, студирао је архитектуру у Единбургу. Био је уредник часописа за архитектуру и дизајн Domus у Милану, а касније и уредник и оснивач британског часописа за архитектуру и дизајн Blueprint. Његове књиге укључују B is for Bauhaus и монографијe о John Pawson-у, Jan Kaplický-ом и архитекти Memphis групе Ettore Sottsass-у. Deyan Sudjic је директор Музеја дизајна у Лондону.

The-London-Magazine-Deyan-Sudjic-credit-Jude-Edginton

Deyan Sudjic, The London Magazine, 2014. | Фото © Jude Edginton

Davor Mateković (Хрватска) рођен је 1962. године у Загребу, а 1992. основао је архитектонски биро Proarh иза којег данас стоји дуги низ пројеката различитих размера, типова и функција. Својим је радом оставио значајан траг на слици савременог Загреба, а сензибилитетом за контекст посебно се истичу његове породичне куће попут Загорске хиже у Кумровцу, куће на Вису те камене куће у Луковом Шугарју, за коју је добио Награду за стамбену архитектуру “Драго Галић” Удружења хрватских архитеката. Требало би споменути и наступ на Венецијанском бијеналу архитектуре као и награду Светског фестивала архитектуре (WAF), на којем је учествовао и као члан жирија.

Davor-Matekovic_Issa-Grotto-Hill-House

Davor Mateković – Issa Grotto Hill House, Вис, Хрватска, 2014. | Илустрација © Davor Mateković

Rok Žnidaršić је словеначки архитекта, доцент на Архитектонском факултету Универзитета у Љубљани. Заједно са Jernejom Fischer Knap основао је архитектонски биро Medstudio у Љубљани 2010. Аутор је књига о Edvard Ravnikaru.

Medstudio_Majik-Skver

Medstudio – Majik Skver, изглед будућег платоа на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона, Београд, 2018. | Илустрација © Medstudio

Ira Payer је несумњиво позната личност у уметничким и дизајнерским круговима Хрватске, где је упорно радила на промоцији хрватског дизајна. Као председница Хрватског дизајнерског друштва (2005-2012) иницирала је и развила бројне пројекте представљања дизајна у Хрватској, од којих су многи још увек активни данас. Од главног и одговорног уредника на различитим порталима и часописима до режије међународних фестивала, Ira је добитник бројних награда и признања за свој труд.

Ira-Payer_photo-Marija-Gasparovic

Ira Payer, 2016. | Извор фотографије: TimeOut, Фото © Marija Gašparović

Након живота и студирања у Лондону, 2012. године Loreto Lyon и Alejandro Beals основали су архитектонски студио Beals Lyon Arquitectos, независну праксу чији новији рад укључује приватне куће, победничку инсталацију за чилеанску верзију YAP 2012/2013 (MoMA – PS1 Young Architects’ Program) и победничке пројекте за јавне зграде, као што је зграда Градске скупштине Нанкагве у Централном Чилеу и Нова библиотека Националног конгреса у историјском центру Сантиага.

Beals-Llyons-Arquitectos_practice

Beals Lyon Arquitectos, студио | Фото © Beals Lyon Arquitectos

Atelier Bow-Wow је архитектонски биро у Токију, основан од стране Yoshiharu Tsukamoto и Momoyo Kaijima 1992. године. Њихова интересовања леже у различитим областима, од архитектонског дизајна до урбаног истраживања и стварања јавних уметничких дела које производе на основу бихејвиористичке теорије. Биро је дизајнирао и изградио куће, јавне и комерцијалне објекте углавном у Токију, као и у Европи и САД. Њихова урбана истраживања доводе до експерименталног пројекта микро-јавни-простор, новог концепта јавног простора који је приказан широм света.

AtelierBowWow_BMWGuggenheim_o

Atelier Bow-Wow – BMW Guggenheim Lab, New York City, 2011. | Фото © Solomon R. Guggenheim Foundation, Paul Warcol

Информације и продаја улазница:
Орис д.о.о, Краља Држислава 3, ХР-10 000 Загреб
Контакт особа: Марина Вугринчић
E-mail: marina@oris.hr
Tel: + 385 1 37 78 177
Fax: + 385 1 37 56 243
www.oris.hr

Цена улазнице: 450 HRK
Цена студентске улазнице: 250 HRK
Улазнице можете купити овде.