UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Paviljon Republike Srbije na Bijenalu arhitekture 2018. u Veneciji | Foto © Relja Ivanić

KCB_latinica-crno

Kulturni centar Beograda,
Galerija Artget, Trg republike 5/I

utorak, 19. jun 2018. u 18.00 časova
Bijenale arhitekture u Veneciji / Slučaj SRBIJA

Učesnici: Dejan Todorović, Ljiljana Abramović Miletić, Branko Stanojević, Slobodan Jović i Snežana Ristić
Moderatorka: Danica Jovović Prodanović

Bijenale arhitekture u Veneciji jedna je od retkih međunarodnih manifestacija iz oblasti arhitekture na kojima se Srbija redovno predstavlja.

U stručnim krugovima širom sveta sve češće se pokreću diskusije o značaju i dometima ovakvih manifestacija, šta na njima treba prikazivati, kako komunicirati sa publikom kojoj su izložbe pre svega namenjene? Na lokalnom planu često se pitamo da li smo zadovoljni svojim učešćem i njegovom recepcijom, da li smo se najbolje pripremili, da li smo počeli na vreme?

Ove godine, Bijenale se održava po 16-ti put, pod naslovom “Slobodan prostor”, kako su to definisale umetničke direktorke, Ivon Farel i Šeli Maknamara.

Verujemo da arhitektonska praksa podrazumeva doprinos, angažman i stalno osvežavanje kontinuiteta arhitektonske kulture. Moramo negovati kulturu, kao što negujemo baštu. U arhitekturi vreme nije linearno. Arhitektura objedinjuje prošlost, sadašnjost i budućnost. i upravo taj aspekt oživljavanja prošlosti iz perspektive savremenih arhitekata predstavlja poseban fokus ove izložbe.

Ključna komponenta za održanje kontinuiteta tradicije u arhitekturi je praksa nastave. Mnogi od pozvanih učesnika su aktivno angažovani u nastavi. Ova izložba takođe naglašava preplitanje svetova izrade i izgradnje i sveta imaginacije.

Paviljon Republike Srbije na Bijenalu arhitekture 2018. u Veneciji | Foto © Relja Ivanić

Naša zemlja se predstavlja sa projektom “Slobodna škola je, slobodan prostor”, autorskog tima na čelu sa arhitektom Brankom Stanojevićem. Započevši svoje istraživanje u prostoru napuštene i zapuštene škole za filozofiju arhitekture koju je vodio Bogdan Bogdanović u Malom Popoviću (1976-1990), autori preispituju arhitektonske pojmove definisane i proučavane u ovoj školi alternativnog i slobodnog mišljenja arhitekture, pokušavajući da ih dovedu u vezu sa konkretnim savremenim prostornim situacijama.

Čini se da je postavka srpskog paviljona u velikoj meri odgovorila konceptu umetničkih direktorki.

Bijenale je tek počelo svoj šestomesečni život, utisci su sveži i pravo je vreme da o izložbi, iskustvima rada na pripremama razgovaramo sa ljudima koji su neposredno učestvovali u koncipiranju i organizovanju ovogodišnjeg nastupa Srbije, ali i sa onima koji manifestaciju poznaju i prate i imaju uvid u uslove, promene i tendencije koje diktiraju “pravila igre”.

La-Biennale-di-Venezia-2018_Serbian-Pavilion_photo-Relja-Ivanic_20

Paviljon Republike Srbije na Bijenalu arhitekture 2018. u Veneciji | Foto © Relja Ivanić